pondělí 24. března 2014

Tonery: proč, co a jaké?

No... asi takto... nejsem si úplně jistá, kde začít... kam pokračovat... a kde skončit. Tonery jsou zmatené téma. Které dost mate. A navíc se jeho pojetí často mění a podléhá tonizačním trendům. Abych byla upřímná, tak za poslední zhruba dva roky u mě zažily tonery renesanci. V minulosti jsem prošla přes několik stádií:

fáze první problematické pleti: 
s alkoholem, aby to dezinfikovalo, když to neštípe, tak to není to pravé tonizační

fáze druhá špatné pleti: 
dočistíme, vydřeme, a když to alkoholově voní a štípe, tak je a bude nejlíp

fáze třetí hezké pleti: 
tak aby se neřeklo, si nějakou tu vodu a tamponky pořídím

fáze čtvrtá současná: 
ach můj bože došel mi toner, to asi nepřežiju

fáze pátá současná až budoucí: 
spokojená pleť (moje) potřebuje tonery nejlépe ve dvojím provedení


Takže jakože no prostě tonery jsou boží. Už kdysi jsem tady řešila problémy rozdílů mezi pleťovými vodami, micelárkami a tonery. Micelárky ráda nemám, pleťové vody považuji za zbytečné, aneb nechci si pleť dočišťovat, chci ji mít čistou, už když ji umývám (ať už to je čímkoliv). Tonery to je ale jiné, tonery jsou hvězdou mého pečující nebe, tonery jsou stavebním kamenem péče o pleť, tonery jsou nepostradatelné, tonery jsou moji miláčkové, bez tonerů ani ránu...

Co to vlastně toner je? Prostě voda v lahvičce. Která se od všech možných micevod a pleťovod odlišuje především tím, že přináší pleti určité benefity. Micevoda odličuje a zbavuje nečistot, ovšem pleti nic nepřináší. Pleťovoda dočišťuje nečistoty a pleti opět nic nepřináší. Tonevoda přináší různé věci.

Proč toner vůbec používat? No protože správný toner vylepšuje stav pleti. V mém případě především a hlavně udržuje póry čisté a krásné. Předchází pupínkům. Jak jsem si před pár měsíci ověřila, bez pleťového krému klidně můžu žít šťastně až do smrti. Bez toneru bych to asi nezvládla.




Jaké jsou druhy tonerů? No asi různé, rozlišovala bych základní 3 druhy, i když je pravda, že určitě někdo zvládne vymyslet i jiné druhy tonerů.

Astringentní toner. Tak bez toho se moje pleť neobejde. Aneb toner, který stahuje pleť a póry především. Často se tvrdí, že nic takového neexistuje, ale to podle mě není pravda. Jasně... asi neexistuje nic, co by vám zmenšilo viditelné velké póry. Ale o to mi ani nejde. Jde mi o to, aby se póry uzavřely a nedostala se do nich žádná špína během dne. Takové tonery existují docela určitě a moje pleť jejich absenci pozná hned... se mi  póry-mrchyjedny začnou ucpávat. Astringentní toner používám ráno, logicky, abych udržela póry přes den čisté, aby se mi do nich nedostal makeup a tak.
Jaké mám ráda? Silk Naturals Pore Refining Toner, Skin Food Peach Sake Toner.

Exfoliační toner. To je takový ten kyselinový vyžírací toner, co nahradí pravidelný peeling. Funguje tak, že kyseliny obsažené v nějaké malé koncentraci v tonevodě postupně vyžírají staré kožní buňky na povrchu pleti a tím zabraňují ucpávání pórů těmito buňkami a udržují pleť čistou. Exfoliační toner používám večer, přijde mi to logičtější, jakože díky tomu se lépe vstřebává noční krém a proniká do hlubších vrstev pokožky (to je jak z reklamy). Často se doporučuje používat hlavně exfoliační toner, dvakrát denně, ráno i večer. Na mou pleť je to moc, začne být citlivá, červenavá a tak. Jednou denně, večer, mi naprosto stačí.
Jaké mám ráda? UNT Clearegen Toner (se už nevyrábí), REN Clarifying Toning Lotion (to vypadá, že se taky přestal vyrábět)... no si budu muset příště koupit asi Biologique Recherche nebo Pixi nebo Clarins.

Hydratační toner. Tak to mi přijde jako neskutečná blbost. Pokud chci hydrataci, tak se namažu krémem nebo něčím jiným. I když jsou hydratační tonery, které nahradí krémy. Většinou obsahují nějaký ten glycerin nebo klidně i olej, pak bych tomu ale spíš říkala něco jako lotion ve spreji nebo tak nějak. Hydratační toner je zásadně balený v lahvičce s rozprašovačem, aby to bylo super cool... že na sebe dvakrát denně něco stříkáte. Jako hydratační toner jsou většinou zařazovány všechny ty minerální vody ve spreji, květinové vody, růžové vody, Serozinc a jiné slané vody, hydratační tonery má každá frikulínská značka (Antipodes, Caudalie, Trilogy...), stačí hledat a nějaký ten mist si určitě najdete.
Jaké mám ráda? No tak to je otázka. Asi žádné. Tyhle sprejovody používám většinou jen proto, že už mám nějaké doma. Ještě jsem se nedostala do situace, kdy bych nutně potřebovala nějaký ten mist koupit, protože si to bez něj nedokážu představit. Doma mám: Serozinc (neskutečně přehypovaná blbost), L'Occitane, nějaké ty květinové vody.


Nejdůležitější otázkou pak samozřejmě zůstává, jaký a jak si koupit ten správný toner. Navíc... když třeba použijete masku, tak brzy poznáte, jestli něco dělá nebo nedělá. U krému to taky třeba i poznáte. Odličovač taky hned ukáže, jestli tedy odličuje nebo neodličuje. U takového toneru se funkčnost podle mě moc nepozná. Musíte pleť sledovat, jestli se tedy začne opupínkovávat nebo čistit. Tak poznám dobrý toner já, ale věřím tomu, že jiná pleť toner ani nepotřebuje, takže to nepozná. A možná je spousta lidí, kteří toner ke spokojené pleti nepotřebují. Já ovšem už na kouzlo správného toneru věřím a minimálně ten astringentní ráno prostě potřebuji. Exfoliační večer si taky většinou nenechám ujít, i když je pravda, že kdybych dala ráno i večer nějaký ten astringentní, tak výsledky to má taky dobré. No prostě toner potřebuji. Tečka. A není třeba se nad tím déle zamýšlet.

Nebo nad jednou věcí se zamyslet můžeme. Jaký je váš nejoblíbenější toner?

(Silk Naturals Pore Refining)

68 komentářů:

  1. Já na tonery taky věřím. Protože mám pleť dehydrovanou, tak mi občas stačí právě i ty hydratační varianty nebo květinový vody, nemůžu nic s alkoholem /zkoušela jsem Hádka, který ho tam má 7% a moc dobrý to nebylo). Ale měla jsem teď nedávno období, kdy mi všechno došlo a já nějak nebyla stavu se rozhodnou jestli a co koupit... A vidět to tedy bylo, póry se mi začaly ucpávat daleko rychleji a víc. Takže jsem si ve finále vyrobila vlastní kombinací věcí, které mi fungují a rozdíl je fakt znát. Jako samozřejmě, pórů člověka nezbaví nic, ale jde o to, že po umytí teplou vodou jsou větší a pokud je člověk něčím nestáhne na normální velikost, tak si na ně plácne krém a větší zůstanou a logicky se ucpávají víc. A měla jsem ve vzorečku bezalkoholové tonikum pro mastnou pleť od Nobilisu (mateřídouška?) a bylo super, chystám se koupit plný balení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli mám na mysli to samé, ale od Nobilisu mám mateřídouškovou pleťovou vodu a na to, že mám problematickou pleť, tak pro mě není. Dala jsem si ji bez odzkoušení do jílové masky a tak mi pleť ještě po ničem nezčervenala :D
      Tak přemýšlím, jestli to s ní mám ještě zkusit...

      Vymazat
    2. btw. teď si to vtírám do vlasů, tam mi to nic nedělá, takže jedno využití mám :D

      Vymazat
    3. Tak on jíl sám o sobě dost vysušuje, já jsem po něm vždycky červená jak rak, když ho nechám dlouho. Takže v kombinaci s tímhle to není ideální, do jílu spíš něco, co ty jeho účinky jako zjemní, třeba růžovou vodu nebo tak... Ale je taková drsnější, pocitově mi přišla jako by tam ten alkohol byl a přitom není...

      Vymazat
  2. Když už jsme u těch toneru, moc se stydim! ale tento týden se zamě zachvěje a vyrazím vstříc ČP - mám tam těch restů povícero :(
    Já se teď chystám vyrobit si toner nebo pleťovou vodu???? (pořád nevím, které ingredience udělají ten rozdíl...) doma. Namyslela jsem si složení, objednala ingredience a pěkně si s tím pohraju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tou terminologií se netrap :-) Ono čistě z lingvistického hlediska to je tak, že označení pleťová voda se používalo na všechno, co bylo tekutý a dávalo se to na pleť za účelem dočištění po odlíčení. Toner a spol přišli až z angličtiny, která nic takového jako pleťová voda nemá. Takže došlo maličko ke zmatení pojmů a třeba adstringentní pleťová voda je víceméně většinově označovaná jako toner nebo tonikum. Takže se dá říct, že toner je de facto restriktivní označení, protože jako pleťová voda se dá označit cokoliv od hydrolátu po alkoholový roztok určený k desinfekci. Kdežto toner má být mezikrokem, který má pleť připravit na efektivnější využití krému, takže má jisté specifické vlastnosti. Takže toner vlastně není o složení, jako spíš o funkci. Pokud budeš používat jako pleťovou péči olej, tak cokoliv, co stříkneš pod to, ať to bude hydrolát nebo čistá voda, bude plnit funkci toneru.

      Vymazat
    2. jo ta terminologie je taková zmatená, hlavně v češtině, takže bych se tím nějak netrápila. pro mě je prostě všechno, co v podstatě přináší nějaké dobré věci pro pleť, toner. micevoda jen odstraňuje nečistoty. a pleťovoda je taková slabší varianta micevody, odstraňuje nečistoty, ale jen trošku. případně i odstraňuje občas zbytky micevody.

      Vymazat
  3. Aktuálne som sa predzásobila- kúpila som si Thayers a Everyday Coconut a musím uznať, že asi nezostanem iba pri nich..Na Silk naturals ma veľmi odrádza poštovné- asi skúsim Skin Food Peach Sake..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no poštovné je zabijácké, to je pravda... ale mně to za to stojí.

      Vymazat
  4. Já teda tonery nepoužívám vůbec, ani pleťové vody. Vlastně bych se možná vešla do kategorie hydratační toner, poněvadž ten svůj spray stříkám pod olej. Je toner totéž co pleťové tonikum?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj toner nebo tonikum... to je podle úplně to samé.

      Vymazat
    2. Jaky svůj spray?
      Co pod ten olej pouzivas, cyklistko?

      Vymazat
  5. Konečně jsem pochopila ten rozdíl mezi tonerem a pleťovou vodou, díky! :)
    Ale toner teda nepoužívám, i když vzhledem ke stavu mé pleti, bych mohla :D
    Používám akorát růžovou květovou vodu od Nobilisu, ale to jen, aby se mi dobře roztíral olej :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ja se v tonerech porad hledam, tak nejak nevim, jakej vlastne potrebuju, protoze bych potrebovala nejakej zazrak, kterej by zvladal by astringentni, hydratacni i exfoliacni:D Momentalne stridam ruzovej Loreal a C.booth s tea tree. Nej, co si pamatuji a mam tendenci nostalgicky vzpominat je od L' occitane nejaky ryzovy, ten byl paradni. Naopak nejhorsi hruza hruz byl Clinique z toho 3 step skincare system, protoze mi prislo, ze bych si na oblicej mohla nalit Alpu a vyslo by to nastejno:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si to normálně namíchej :-) Podle toho, co říkáš, bych tam vrazila černý čaj (opravdu dobře stahuje póry), trošku citrónové šťávy nebo jablečnýho octa pro exfoliaci a maličko glycerinu nebo aloe pro hydrataci nebo kapku nějakýho lehčího oleje. Dolít vincentkou, ať to není jen čaj a nebarví to.

      Vymazat
    2. Vezmi si chemii a studuj, pořád, ještě.24. března 2014 v 22:00

      Ty jsi Reno úplně praštěná. Plum není hloupá, chodila do školy a měla chemii. Ty si představuješ, že hodíš do vody pomeranč a kvítky a budeš z toho mít extrahované molekuly vitamínu C a rostlinných látek, přidáš glycerín a je to. Takhle hloupě jednoduchý to není ;)

      Vymazat
    3. To jsem se zasmála... jinak díky za dobrý článek, pořád mi to vrtalo hlavou, sem tam jsem si koupila něco podle doporučení na nějakém blogu, dvakrát použila a nadále ignorovala... Ony i ty bloggerky to tak nějak mají jakože pro radost, ale skutečný efekt zatím nikdo nepopsal (teda možná popsla, ale já jsem to nečetla). Prima tady!

      Vymazat
    4. -> 22:00
      Naprosto normální přemýšlení přírodňanek. Některé jsou o něco dál, tak si koupí vitamíny, glycerin, aloe, atd. zvlášť, ale naprosto amatérsky a nefunkčně to smíchají, takže to vůbec nemůže fungovat, ale tak je to jejich boj. :) Dokud mi nezačnou tvrdit, jak to vyživuje, hydratuje, nemám s tím problém, jejich blbost. :) Už jenom to odpařování určitých složek, taky vtipné sledovat, jak dodávají pleti výživu něčím, co je za pár minut pryč.

      Vymazat
    5. Holky, s váma je fakt prdel :-) A to, že jsem praštěná, beru jako kompliment, speciálně od někoho, kdo píše tyhle komenty.

      Vymazat
    6. Ale úplně vážně, napadlo vás někdy, kde se to přesvědčení, že ty věci nejsou takhle jednoduchý a je na to potřeba nějaká vysoká odbornost a speciální postupy, vzalo? Protože samy ze své hlavy to nemáte, dost silně pochybuju, že některá z vás někdy prováděla studii na reprezentativním vzorku osob, jestli je neodborně smíchaná kosmetika méně nebo více účinná než ta klasická. Možná by stálo za to přemýšlet, jestli ty věci, co hlásáte, jsou produktem skutečně vaší zkušenosti nebo to do vás někdo účelově nacpal (protože pak by vám měl asi něco platit, ne, nebo to chcete dělat zadarmo? :-P).

      Vymazat
    7. A tedy jen, aby nedošlo k mýlce - nic z toho, co jsem řekla, nepatřilo parfumerce, bo někdo, kdo si myje hlavu akorát nějakým nadrceným ovocem a ještě předstírá, že to funguje, tak je vymytá přírodňanka již z definice :-P

      Vymazat
    8. tak to mě pobavilo ovšem ještě víc než to velemoudro, co vyplodila dotyčná osoba (jak kdy) v noci u mě na blogu....

      Vymazat
    9. Ty se jmenuješ po kytce, ty jsi též odepsaná :-)

      Vymazat
    10. vidíš, to mě nenapadlo :D jsem přírodňanka jak vyšitá ani o tom nevím :D

      Vymazat
    11. Vidíš, no... Seš tak zelenej mozek, že ani nevíš, jak se jmenuješ :-)))

      Vymazat
    12. Tak teď už vůbec nevím, co je na mne a kdo komu odpovídá, ale to je jedno, je to hlína! :)

      Vymazat
    13. Tak na tebe nebylo vlastně nic, protože jednak jsi vymytá tím ovocem, jednak jsi taky dost divná, jelikož lítáš někde po všech čertech očuchávat čistý cukry a čistý haše místo toho, aby sis jako každej normální člověk koupila Calvina, protože jinak nejsi ani mladá, ani úspěšná ani nic :-) A teda mě to taky baví, ty tonery jsou jinak docela nuda, protože najít nějakej, co fakt něco dělá, aby člověk poznal rozdíl, je docela oříšek...

      Vymazat
    14. Myslím, že spíš vořechama, než ovocem; ale přísahala bych, že tam budou pomleté i nějaké brouky a žáby, takže zase pozor, vegan nejsem!
      Jestli mi Calvin pomůže k tomu stát se mladou a úspěšnou, tak to dělám zásadní chybu v životě, měla bych asi skončit s hašišem...

      Vymazat
    15. týjo... jsem se v tom nějak ztratila. ale jako zásadní považuji fakt, že vás to tedy (tady) baví... takže asi všechno dobrý.

      Vymazat
    16. Jj, je to prima, bohužel ti nejzábavnější účastníci někam zmizeli... Ale oni se zas objeví jinde, se nebojim.

      Vymazat
    17. Ne, že bych s Tebou "Jak kdy" zcela nesouhlasila, vpodstatě se na to díváme dost podobně, já jsem VELMI skeptická a oprávněně skeptická nad vyšinutými (zdravím Renu) přírodňankami, přesto bych byla ráda, kdyby ses nepodepisovala jako já a našla si vlastní jméno/nick. Díky.

      Vymazat
  7. Ja som tonery len nedávno objavila a mám ten so sprejíkom a zatiaľ sa mi aj tak veľmi páči :) Chcela by som vyskúšať aj tie na stiahnutie pórov, lebo mám s nimi problém ale neviem ktorý :/

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, jestli hledáš nový exfoliační "kyselinový":) zkus mrknout na ebay na Benton aloe BHA skin toner, mám ho a je řekla bych fajnej:)
    Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé. to se zkusím podívat. dochází mi ren, tak přemýšlím nad náhradou. děkuji.

      Vymazat
  9. Tak exfoliační úplná klasika Clinique...prostě funguje a můžu se na něj vždy spolehnout. Teď jsem úsoěšně dodělala Lush Breath of fresh air a jako póry stahoval moc pěkně a moc nevysušoval. No a Clarins taky není vůbec špatný... Každopádně bez toneru si péči o pleť nemůžu absolutně představit=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. clinique mi moc nevyhovuje, kdysi jsem ho měla... a nevím... jakože spíš nic než moc. ale clarins bych chtěla zkusit. i když příště asi půjdu do pixi... no to se ještě uvidí.

      Vymazat
    2. Já hlasuju pro Pixi.
      Mám už několikáté balení a jsem pořád a pořád moc spokojená:-)

      Vymazat
  10. Ten toner od Silk Naturals mě moc zaujal:) Máš ještě jiné oblíbené produkty od téhle značky, které bych neměla zapomenout přihodit při objednávce do košíku?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kde se dá, prosím, koupit? :) Nemůžu ho jaksi nikde najít... :)

      Vymazat
    2. www.silknaturals.com, překvapivě:)

      Vymazat
    3. jj silknaturals.com

      jinak doporučuji ještě: superserum, rtěnky, aha nebo bha toner, klidně i vzorky tvářenek. minerální makeup jejich mi až tak super nepřišel, spíš průměr. linky na oči se mi mazaly a nevydržely. ale takové ty rozjasňující pudry a ty jejich tinted blur ty jsou docela dobrý.

      Vymazat
  11. Používám pleťovou vodu s benefity, eh. :)

    OdpovědětVymazat
  12. všem moc děkuji za komentáře!

    OdpovědětVymazat
  13. Četla jsem tvoji starší recenzi na toner od Skin food Peach Sake Toner - tam jsi psala, že tě moc neuchvátil a znovu nekoupíš a nyní je zde uveden jako oblíbený - znamená to, že nastal nějaký posun a začal ti vyhovovat? Teď zrovna po nějakém toneru pokukuji a značku Skin Food mám ráda, tak váhám, jestli ho vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je pravda. ale zase jsem mu už tenkrát přiznávala, že na ucpané póry funguje, jen mi přišel moc drahý. jenomže pak jsem měla strašnou smůlu na tonery, co nedělaly nic a navíc byly ještě dražší, takže jsem svůj názor na Skin Food docela přehodnotila a v tuto chvíli bych si ho klidně koupila znovu. i když Silk Naturals mi pořád přijde lepší (a taky vychází dražší).

      Vymazat
  14. Střídám tento REN s "hladivým" Eau Roma od Lush a Vincentkou, kterou 1x týdně čerstvou přelévám do rozprašovače a zbytek vypiju (to bude pro pleť možná beztak nejvýhodnější ;-) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. si tu vincentku budu fakt muset někdy pořídit. k ní mám takový dost negativní vztah, protože chuťově ji naprosto nesnáším, co mě ji nutili pít někdy v mládí, že prý je to nejlepší na nachlazení. taky jsem byla tenkrát přinucena ji trošku kloktat a spolknout... no beru to jako psychickou újmu až do dneška a prostě vincentku nekupuji už ze zásady.

      Vymazat
    2. U Vincentky je to várka od várky - minulý týden jsem měla z lékárny a byla jemná, perlivá, mírně slaná, teď mám jinou várku stáčení evidentně - ze sámošky, cítím v ní chlór a je hnusnější. Nicméně stačí přečíst si všechny ty zázračné účinky na etiketě a se zadrženým dechem každý den pár hltů dám :-).

      Vymazat
    3. Já piju Vincentku skoro denně, tu chuť miluju. Stačí si na ní vzpomenout a normálně slintám:D Ještě, že jí mám v lednici a nemusí mě tyhle komenty trápit.

      Vymazat
    4. týjo... jakože ... si snad koupím a znovu to ochutnám. ale moc tomu nedávám. kdyžtak to na sebe našplíchám jako toner.

      Vymazat
  15. Ahoj,
    moc pěkný a zajímavý článek. Jen bych se ráda zeptala proč jsou Antipodes, Caudalie, Trilogy... frikulínské značky. Pár věcí jsem zkusila, a doufám, že i další prubnu, a nepřišly mi špatné.
    Do této kategori bych možná spíš zařadila značku Origins, od níž jsem si koupila za neskutečné peníze oční krém a má tolik silikonů, že se až divím, jak je do tak malé skleničky mohli všechny nacpat. Jelikož ale musím uznat, že je na oči velice příjemný a dělá s nimi skoro zázraky, tak jej za ty prachy vypoužívám. Příště si ale budu číst složení a nedám jen na doporučení (kamarádky). Jsem blbá, mohu si za to sama ;0)
    Děkuji za odpověď, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaj. frikulínský není jakože špatný. to znamená free-cool-in jakože populární. což mi přijde, že zrovna tyhle značky zrovna v této fázi popularity jsou. origins je ale určitě taky frikulínský.

      Vymazat
    2. Aha, tak to promiň! Neznám toto označení :o/ Já jsem si to spojila s tím, když jsem byla malá, a takto mě častovala maminka (nebo to znělo docela podobně a já si to jen špatně pamatuji), tak to znamenalo, že jsem vymyslela nějakou blbost, které se hned všichni chytli. - Jakože se jsem je uvrtala do úplné blbosti .... ;o)
      Šárka

      Vymazat
    3. aha... tak tento význam zase neznám já. ale taky dobrý!

      Vymazat
  16. Parádní článek. Ale nezatracovala bych Serozinc, bo ho používám přes rok, ještě než byl kde na netu a nekoupila bych si najednou 6 lahví a teď nedávno další 4, jen tak, kdyby mi neseděl. Za sebe nepotřebuju astringenní ani hydratační, exfoliační teda jo, ale bez antibakteriálních vlastností Serozincu jsem po pár dnech osypaná jak před 10 lety. Nevím, jestli je to mýma dlouhýma vlasama, tendencí si sahat na obličej, prostředím, kde se pohybuju, ale bez "desinfekce" mám pupínky a to běžně mívám (když S. používám) slavnostně jeden dva měsíčně. A taky mě štve, že REN už není k sehnání, ačkoliv jsem docela spokojená s Clarinsem, naopak pixi tonik mě vysušoval jak blázen a moc dalších už nezbývá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, mně Serozinc též vyhovuje. Trpím na červené zaněcující se pupínky v dekoltu a na zádech a toto (ráno) v kombinaci s exoliačním tonikem (např. Clarins - večer) mi pomáhá mou pleť udržet v mnohem lepším stavu, kdy se nestydím nosit výstřihy ;0)

      Vymazat
    2. fakt tedy nevím, co na něm máte. serozinc jsem používala asi čtyři měsíce fakt systematicky a nic. teď ho používám víceméně tak náhodně a zase se mi na pleti nezměnilo nic. jakože pro moji pleť je to fakt přehypovaná blbost. ale zkusím tu vincentku, to třeba účinek bude mít, protože mořská voda mi normálně dobře dělá... proto jsem taky od serozincu čekala víc.

      to já zase naopak potřebuji ten astringentní toner. ten když ráno nemám, tak je to špatný.

      Vymazat
    3. Za mě serozinc ne-e, znova si ho nekoupim, neudělal mi nic:-/
      Jako neškodil mi, ale zlepšení jsem nepozorovala.
      Komu funguje, blahopřeji:-)!

      Vymazat
  17. Aloha! Nesu naději :D Ten toner od RENu se pořád vyrábí, mají ho na Lovelula pořád... A se Serozincem souhlasím, mám ho už rok doma a pořád jsem ho nevypoužívala což svědčí o tom, že je mi k ničemu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt jo? já jsem ho tam asi před dvěma týdny hledala, protože se mě na to někdo ptal, a nenašla. tak jsem ho hledala všude možně a neměli ho snad nikde. tak to možná byl jenom výpadek nebo tak něco. tak to je zase dobrá zpráva.

      Vymazat
  18. Ahoj,
    Mohu dostat doporučení v poměru cena-výkon na nějaký exfoliační toner (Clarins,Aveda,Ren,...)?? Právě mi dochází od Clinique ten druhý exfoliační krok, mám ho v tý nejjemnější verzi, neni to ani 1,2,3..nemá to žádné číslo, takže asi supr čupr šetrné, ale ráda bych zkusila něco nového :) diíky, Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě koukám teď Biotherm toner mají na Alza.cz
      Budu ráda za každý postřeh :))

      Vymazat
    2. ahoj, biotherm tedy vyzkoušené nemám. ren rozhodně doporučuji, přijde mi skvělý, je určitě jemnější než býval unt clearagen. clarins bych chtěla vyzkoušet, četla jsem na něj jenom samé dobré věci. clinique jsem zkoušela kdysi hodně dávno a moc mi nevyhovoval. ale třeba Talka (zlatosfera.blogspot.com) si myslím pochvalovala zrovna clinique, že je lepší než clarins.

      tý jo jsem asi moc neporadila.

      Vymazat
    3. Ja Clarins vyzkoušený nemam, ale clinik ano.
      A za me pořadí - Pixi, clinik, ren.

      Vymazat
    4. ha. tak mám pixi doma... a teď jsem na něj fakt zvědavá.

      Vymazat
  19. Dostalo se mi do ruky pleťové tonikum od dr. Hauskchy (mám ho z LB) a musím říci, že jsem docela udivená ze způsobu použití - při večerním použití se jen vtiskává na pleť bez použití tamponku a na něj už se nic nenanáší - žádný krém atd. Prostě se má nechat pleť pracovat sama - to by tě jako milovníka minimalistické péče a nočního nemazače mohlo zaujmout. No a ještě k tomu to složení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo taky jsem ho dostala a takto používám občas tonikum na večer, takže i na tohle jsem dost zvědavá. jediný problém je asi v tom, že mi hauschka není sympatický. přijde mi takový sektářský.

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...