pátek 16. května 2014

Matis Réponse Blanche BB Cream

* dostala jsem k recenzi, koupila jsem na krasa.cz, koupila jsem ve FAnnu

Jo čtete to dobře, momentálně dodělávám svoji druhou tubu a třetí už mám koupenou do zásoby. Tak moc jsem si byla jistá, že tento BB mi za to stojí, že jsem úplně klidně utratila v české parfumérii tisícovku. To se mi už dlouho nestalo. Ani mi to nebylo líto, šla jsem kolem, měli 30 % na Matis... a bylo vymalováno. Miluji ho. Nemůžu bez něj žít. Proč? Kryje. Má dostatečné SPF. Vypadá přirozeně. Vydrží celý den. Bez silikonů. Nahradí mi i denní krém. Je pečující. Rozjasňuje. A prostě je boží!

Ale uznávám, že to asi nebude pro každého.

Matis BB jsem dostala k recenzi před rokem a kousek. Asi. Tak nějak. Nebyla jsem k tomu moc optimisticky naladěná. A v podstatě jsem čekala cokoliv, jen tu nesmrtelnou lásku ne. Mi snad až přijde, že tohle je první produkt dekorativní kosmetiky, který jsem si koupila znovu v posledních tak pěti letech. Ne to kecám, JPM makeup jsem si taky koupila vícekrát. Vlastně i Lumiere makeup. Ale nic dalšího mě nenapadá. Takže Matis je ve velmi exkluzivní top trojce. (A možná ještě něco tam je, ale jsem už starší člověk a paměť mi až tak neslouží... navíc jsem líná si vzpomínat.)

Teď proč ho mám tak ráda? Líbí se mi na něm, že hodně kryje, nahradí mi denní krém, opalovací krém, občas i ten korektor a navíc má viditelné pečující vlastnosti. Jo... já vím, zním jako trapná reklama na jakýkoliv jiný BB krém. Ale když Matis tohle všechno fakt dělá. Navíc neobsahuje silikony. Což pro mě většinou není příliš důležitá informace, ale když to na mě sedne... to bezsilikonové ach-bože-se-namažu-silikony-a-zemřu šílenství... tak to se mi prokazatelně bezsilikonový Matis hodí (složení). Navíc není vůbec žádnou náhražkou, spíše takovým tuningem mých stávajících BB krémů. Je z nich prostě nejlepší a nejužitečnější.





Ovšem i přes mou neutuchající lásku se nedívám na Matis zaslepeným pohledem. A asi ho celoplošně nedoporučím. Třeba jako je docela těžký. Hodně krémový, hodně výživný, hodně ne-matný. Jo lesknu se po něm. Celkem hodně. To si dokážu představit, že někdo ocenit nedokáže. Mně stačí se přepudrovat. Výsledek není úplně matný, spíš takový plošně rozjasněný, ale vůbec ne přehnaně. Navíc BB krém velmi krásně splyne s mou vlastní pletí, takže vypadá úplně maximálně přirozeně. Jako lepší verze mého já.

Co tady máme dál. No negativního asi nic. Ta těžkost a krémovost bude mladší ročníky vysírat, já ji oceňuji stále víc. Možná ještě ta tuba není nic moc. Jakože je kvalitní, dobře se zavírá, dobře se otvírá, dobře se s ní manipuluje, dobře se z ní vymačkává. Ale nic extrémně vymazleného a graficky dokonalého nečekejte. Je pravda, že bych si až řekla, že když mi někdo prodá BB za 1290 Kč... jo tolik je plná cena... tak by to měl zabalit do minimálně postříbřeného obalu a nejspíš by k tomu měl přidat i čokoládu zdarma. Tohle je takové až minimalisticky nemocničně lékárensky nudné balení. Někoho by to asi urazit mohlo. To jo. Přiznávám. Já si zvykla a kvůli obsahu odpustím obalu úplně všechno, i kdyby to bylo nakydané v pytlíčku s pípou... stejně bych to stále milovala. Protože v lásce na tom vnějším nezáleží, důležité je to uvnitř! 

Oceňuji celodenní výdrž. Bez kompromisů, se vším všudy. Nejvíc samozřejmě oceňuji tu přirozenost. Navíc Matis se opravdu krásně, jednoduše, bleskově a bezchybně nanáší. Nezáleží na tom, jestli ho mažete jako denní krém hned po toneru. Nebo naopak ho dáte až na tříkrokovou sérum-sérum-krém vrstvu. Všechno jsem to za ten rok používání vyzkoušela a pokaždé je to perfektní. Jen možná v tom největším horku bych ho doporučila raději hned po toneru... a jen v tenké vrstvě... jinak vám to přijde jako trošku těžší záležitost. Mi to tak přišlo.

Bych vám asi měla ještě říct, že jsem postoupila nejspíš na nižší vývojovou formu a nanáším si ten BB dost humpolácky. Renča prohlásila, že kdybych měla makeup z parfumérky za tisícovku, tak bych se k němu takto nechovala. No jo, ale makeup z parfumérky doma nemám. Mám doma jenom Matis z parfumérky za tisícovku a klidně se k němu takto chovám. Prostě lupnu do dlaní, tak akorát, promnu dlaně spolu, obtisknu na obličej a rozmáznu. Naneseno efektivně během asi dvaceti sekund. Všechno se krásně rozmaže, naprosto splyne s pletí a je hotovo. Jako jo... musím se přiznat, nanášela jsem ho i klasicky konečky prstů. Používala jsem ho i se štětcem, pak je krytí ještě větší a tak nějak dokonalejší. Ale pro běžný den mi ta humpolácká metoda úplně stačí, jen si potom musím pořádně umýt ruce.





Prodávají se u nás dvě verze tohoto BB. Tato světlá Reponse Blanche a tmavší Reponse Teint. K recenzi jsem tenkrát kdysi dostala obě verze. Tu tmavší jsem darovala bez toho, abych ji vůbec vyzkoušela, protože mi bylo jasné, že tohle tedy ne. Trošku toho lituji, protože Matis mírně podezírám, že každá ta verze je jiná. Přivedla mě k tomu recenze Ordinary Life, která jakože se diametrálně vymyká mým zkušenostem s tímto BB.

Což tedy nyní se dostáváme od recenze k čistě spekulativní části dnešního setkání. Ale logicky. Asie je svými BB krémy proslulá. Je naprosto jasné, že pokud chce BB jakékoliv jiné než asijské značky uspět na asijském trhu, tak se musí snažit. Musí do svého BB vrazit nějaké ty rozjasňující ingredience. Musí minimálně slibovat bělení nebo alespoň regeneraci. Musí mít vysoké SPF. Musí hodně krýt, alespoň tak, aby se to vyrovnalo nějakým těm SKIN79 nebo Misshe. Evropský trh je jiný. I když si myslím, že osvěta ohledně rozdílů mezi makeupem, BB krémem a tónovacím krémem za posledních pár let udělala svoje, stejně si stojím za tím, že většina cílové skupiny parfumérkových značek si tím až tak jistá nebude. Představte si padesátiletou dámu, která Matis používá celá léta. Najednou vidí novinku. Jmenuje se to krém a prý to barví. S největší pravděpodobností bude taková zákaznice čekat spíš tónovací krém, který má nižší krytí. Bude chtít nižší SPF, protože prostě v Evropě jsme spíše posedlí opálením než bílou pletí. Bude každopádně od BB krému očekávat diametrálně odlišné vlastnosti než bělostí a dokonalostí posedlá Asiatka. No a mou teorií je, že tmavá verze je od té světlé odlišná nejen odstínem a ochranným faktorem, který je prokazatelně jiný podle nápisků na tubě. Ale je odlišná i samotnou konzistencí a výslednými vlastnosti BB krému na pleti. Což tedy potvrzené to nemám, ale vypadá to tak. (teda... jsem se mohla alespoň podívat na složení, jestli je na krabičce stejně, ale nepodívala jsem se) konec spekulací

Takže aby bylo jasno, tak já vám naprosto bez výhrad doporučuji pouze tu asijskou verzi. Stojí hodně, ale každá utracená koruna je odůvodněná. Tento BB krém nabízí skvělé krytí, neskutečnou péči o pleť a navíc celodenní výdrž. A také SPF naprosto dostačující i pro hodně slunečné počasí. Otestováno týden v Dubaji, kde slunce celý den pražilo až do halelůja! Nespálila jsem se ani jednou, stačila mi k tomu tahleta třicítka.

Na závěr už snad jen malá ukázka krytí. Jako moje pleť stále není perfektní, ale s tímto BB se mi daří ta iluze udržovat. Nutno říct, že na obličeji mám slabou vrstvu nanášenou humpoláckou metodou. Krytí jde ještě zvýšit buďto přidáním druhé vrstvy nebo použitím sofistikovanější metody aplikace. V mých kritických dnech jsem si pomáhala ještě minerálním makeupem, který dokázal krytí dotáhnout k plné dokonalosti.




Před pár dny jsem získala dojem, že REN BB je to samé. Jen levnější. Jakože nebudu lhát, tu tisícovku za Matis jsem zaplatila a byla jsem spokojená, ale pokud bych to samé mohla mít za míň... tak jako sem s tím. Ale bohužel. REN absolutně vůbec není jako Matis. Je mnohem tmavší, trošku jsem se toho odstínu lekla, ale nakonec jsem ho dokázala rozetřít. Bohužel jsem ho dokázala rozetřít až tak, že nebylo absolutně vůbec vidět, že jsem si na obličej něco namazala. Prostě krytí nulové. Fakt zklamání totální. Asi zůstanu u Matisu. Vyhovuje mi maximálně. Už to snad ani není možné nazvat láskou, spíš je to vztah. Jsou dny, kdy na sebe náladu nemáme, ale i tak víme, že k sobě patříme už na věky. Pokaždé se velmi rádi vidíme a občas nastane i situace, kdy bez sebe nevydržíme ani chviličku. Je spolehlivý a můžu se o něj opřít. Dodává mi sebejistoty, podrží mě za každé situace a vím, že je tady vždy pro mě. Zároveň mi ale dává volnost a nezlobí se na mě, když se pár dní nevidíme. Prostě ideální vztah... nebo snad od dlouhodobého vztahu očekáváte něco jiného?

34 komentářů:

  1. Takže jako dík, teď ho chci. Nejsem šťastná.

    OdpovědětVymazat
  2. Vím, že jsi svoji lásku k němu naznačovala už několikrát a za tenhle podrobný článek jsem moc ráda. Čím dýl jsem četla, tím víc jsem si byla jistá, že ho chci. Zrovna mi všechny moje oblíbené BB dochází, mám sice několik make-upů, který taky dobrý, ale je s nimi prostě víc práce. Je pravda, že k humpolácké metodě jsem to zatím nedotáhla, ale i tak to jde s dobrými BB nesrovnatelně rychleji. Což je prostě super. A miluju přesně to splynutí s pletí, o kterém píšeš. Ani ta trochu větší hutnost/lesklost by mi nevadila, i já jsem už starší osoba čím dál víc oceňující výživné konzistence. Odstín taky vypadá dobře, tak je to myslím jasný. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zrovna ta konzistence je asi to, proč ho tak miluji. taková opravdu na první dotek pečující. navíc dokonale přilne k pleti a naprosto 100% mi nahradí denní krém. takže prostě JO!

      Vymazat
  3. To zní teda moc moc dobře, takže jo, uvízlo mi to v hlavě a bude to tam skřípat, dokud si to nekoupím.
    Mám teď Tony Moly Luminous Aura CC, ale na léto by to chtělo něco s větší výdrží myslím. Vztah :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tony moly jsem nikdy BB ani CC neměla. někde mám tedy vzorek, ale zatím to moc nesrovnám. každopádně si ale myslím, že na matis to mít nebude.

      Vymazat
  4. Já mám v hledáčku BB od Biotherm, chtěla bych se odměnit za zkoušky :-) Tenhle mě zaujal velmi, hlavně ty fotky s ním. Jen ten obal, ten obal..já jsem asi marnivka, ale kdyby mi někdo řekl, že po tom krému budu vypadat jak Mila Kunis (incl. makeup), tak bych stejně skřípala zuby při pohledu na tu komunistickou tubičku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale jakože přesně... na tom obalu si mohli dát víc záležet. zase chápu, že u matisů to chápou, jakože jednoduchost a co největší čistota obalů je jejich přednost... no ale trošku luxusu by v tomto ohledu neuškodilo.

      Vymazat
  5. nééé! co mi to děláš? proč jsem to vůbec četla.
    ach jo, teď ho chci. už jsem začla hledat e-shopy, kde ho mají... to je konec. a přitom jsem už ale opravdu začla šetřit. nebo že by až od zítra?
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eshopy ho právě moc nemají, na kráse ho mají pod tisícovku. občas bývá i levnější. ale myslela jsem si, že bych ho mohla koupit třeba za dvacet liber někde v UK na eshopu... a prostě není, buďto se neprodává na eshopech vůbec nebo za cenu kolem toho tisíce.

      Vymazat
  6. To je recenze přímo na objednávku, nedávno jsem rozmýšlela, jestli teda jo, nebo radši ne ... tak, a je koupený.
    S tím BB Ren jsi mě ale nepotěšila, mám ho objednaný, četla jsem, jak se přizpůsobí i světlé pleti, a ono teda ne, jo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele REN se asi přizpůsobí, ale já se té barvy trošku lekla, tak jsem roztírala tak moc, až jsem ho rozetřela úplně do ztracena... jak kdybych na obličeji nic neměla. takže pro mě nebyl hlavní problém odstín, ale to že nekryje. jo ale nanášela jsem ho humpolácky a nejlepší výsledky prý má, když se spíš vklepe do pokožky. takže v podstatě jsem ho nanášela naprosto blbě a nevhodně... i tak mě to ale přesvědčilo o tom, že když mám matis, tak REN fakt není potřeba. a že je možná lepší si připlatit i příště za matis, protože až takový rozdíl v ceně tam stejně není.

      Vymazat
  7. Tak teda na fotkách to vypadá božsky...Tuba se mi taky moc líbí.Ale já se lesknu snad po všem,takže po tomhle bych asi mohla jít na místo diskokoule.Ale na Tobě se mi líbí hrozně moc,ten efekt je vidět,nedivím se,že ho miluješ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a ve skutečnosti je to ještě hezčí, navíc když ho zkoriguji pudrem, tak zůstane jenom taková hladká sjednocená pleť s odlesky... fakt je ve skutečnosti ještě hezčí než na fotce.

      Vymazat
  8. Hm, pleť máš teď moc pěknou! A s Matisem skoro dokonalou ;) Ale ten odstín...na mě asi tmavé, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, já myslím, že odstín dobrý. jakože na mě byl loni v létě až moc světlý.

      Vymazat
    2. Ale já mám celoročně stejný odstín...jen mám pár hodně pih. A ten Matis se mi jeví kakajovější, než by má bílá unesla ;) Ale jestli říkáš, že mi bude sedět, tak ti uvěřím!

      Vymazat
    3. hele tak to nevím. makeup jsem na tebe nikdy nepatlala... ale jestli ti sedí bourjois 51, tak tohle je jen o kousek tmavší. navíc třeba healthy mix 51 (ten mám zrovna doma) mi přijde výrazně žlutější (i když tedy světlejší a hlavně míň kryje, takže to je dost jedno), no matis mi sedí víc a líp. ale je možný, že je na tebe moc tmavý, teď si vůbec nevybavuji, jak moc bílá jsi.

      Vymazat
  9. Jej,tak ja jsem si ho pred Vanocemi koupila po Tve recenzi a ty jsi mi dala jeste odkaz, ze na krase ho maji kolem 400 Kc. Timto Ti moc dekuji. V tu dobu jsem byla tehotna, ted jsem 5 mesicu jsem po porodu a stale si k sobe hledame cestu, protoze prochazim tema hormonalnimi zmenami. Ted si ale myslim, ze mi vyhovuje, protoze mam strasne presusenou plet. Tak uvidim. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pamatuji si. to byla pěkná cena, taky jsem si tenkrát měla koupit rovnou dva. tak doufám, že ti bude taky vyhovovat.

      Vymazat
  10. Mě teda cituješ dost nepřesně, ale odpouštím ti. To, co jsem řekla, byla poklona pro ten krém, bo jsem to myslela tak, že normální makeup za tuhle cenu (což znamená něco s touhle mírou krytí, která mě fakt překvapila), bys nikdy nemohla nanášet tímhle způsobem, protože bys to nikdy nerozetřela tak, aby to vypadalo dobře. Jestli to je nebo není adekvátní zacházení s něčím za litr, je irelevantní. Ale jinak potvrzuju objektivnost recenze - na tobě vypadá přesně tak, jak píšeš a mně teda ani moc lesklý nepřijde a to ani hned po nanesení, rozhodně to není nic, co by mě nějak zarazilo, že to je moc nebo tak... Ho někdy asi zkusim, i když vzhledem k tomu krytí bych vypadala nejspíš jako geisha...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahaaa. jo tááák. jsem si myslela, že je to proti mě (jakože tradičně) a ne že to je hláška ve prospěch Matisu. no ale je tedy pravda, že tak nanáším úplně všechno zrovna, a s Matisem jsou ty výsledky nejhezčí a taky nejrychlejší. jinak já si ho teď už dávám docela málo, takže to potom až tak mastný není, spíš jen hezky rozjasněný, ale ve větším množství je fakt hodně lesklý.

      Vymazat
    2. Já žádný hláška proti tobě nemám, možná dřív, protože to byla obranná reakce, ale teď mám šungit, takže pohoda...

      Vymazat
    3. nojo... ale to bylo ještě v předšutrovém období, takže jsem si nebyla jistá.

      Vymazat
  11. budu stručná - to chci! díky za vyčerpávající recenzi!

    OdpovědětVymazat
  12. No ten by pro mě asi nebyl, ale nevadí :). Zírám jak moc a pěkně kryje, to se mu upřít nedá, ale vůbec bych to nečekala.

    OdpovědětVymazat
  13. taky jsem to nečekala, ale to překvapení z toho bylo fakt příjemné!

    OdpovědětVymazat
  14. Vypada hodne zajimave. Ze bych si ho poridila k RENu jako silne kryciho brasku? Jen se trochu bojim ze kdyz je na mi REN kryje dostatecne, tak co udela takova kryci pecka :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele ale on sice kryje, ale vypadá to přirozeně. zas si ovšem myslím, že zrovna ty tolik krytí ani nepotřebuješ.

      Vymazat
  15. Diky, zajtra bezim do fannu a modlim sa, nech maju tiez akciu. Na pleti vyzera neskutocne skvele! Mam 30 a prave mi vyhovuje, ze je mastnejsi. A hladam idealny BB na leto. Takze snad mi Matis vyriesi dilemu. Akurat ma minus za parfemaciu, v kombinacii so slnkom to moze robit (mne) neplechu.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  16. no... si myslím, že tahle akce skončila, byla do konce dubna. ale 30 % na Matis opakují docela často, mi přijde, že snad každého čtvrt roku. nebo na krasa.cz ho mají pod tu tisícovku.

    OdpovědětVymazat
  17. Teda, já jsem pořád měla v merku tenhle: http://denjekrasny.blogspot.cz/2012/07/missha-cho-bo-yang-bb-cream.html který jsi tak chválila, tak teď to asi změním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele každý je jiný. matis je hodně přirozený. docela hodně kryje, ale třeba na fakt velké nedokonalosti je krátký. chobo zakryje snad všechno, navíc působí tak photoshopově. matis hodně hydratuje, chobo skoro až vysušuje, určitě to chce dobře namazat. matis je krémový a nanáší se hodně snadno a nahradí i krém, chobo se musí opatrně a pořádně rozmazávat. ale oba vydrží celý den a oba vlastně miluji. (jen snad chobo až tak právě teď nepotřebuji, je na mě až moc krycí.)

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...