středa 27. ledna 2016

3 přírodní látky pro (můj) (váš) (náš) rok 2016

Tohle mi je občas trošku líto. Když se mluví o přírodní kosmetice, tak se většinou omílá pořád to samé. Bambucké máslo, kakaové máslo, kokosový olej, jojobový olej, arganový olej, Aloe vera. Trošku pokročilejší pak přihodí třeba konopný, avokádový, makadamiový, mandlový. A kdyžtak si do toho někdo nakape nějaký ten éteráček, levanduli, tea tree... no a to je tak asi všechno, možná někdo ještě něco dalšího, ale moc toho nebude. Třeba to všechno pokazí glycerinem, nesnáším glycerin. Prostě takový ten Saloos styl, základní přírodní suroviny, rozpustit, zamíchat a hotovo.

A pak si většinou jen stačí postěžovat, že to tak nějak nefunguje. Což je pravda, třeba takové bambucké máslo (samotné)... to tak akorát namaže, promastí, nějakou tu dobu se nevsákne a je to. No ale nějaký zázračný účinek to nemá. Prostě základní jednoduché univerzální mazání. To samé se dá říct i o rostlinných olejích, i když tedy mezi nimi jsou rozdíly a tak nějak vlastně fungují. I když spíše v delším období.

No jo, ale jsou i lepší přírodní látky. Nebo lepší... efektivnější. Takové, co vidíte rozdíl po prvním použití. A vidíte rozdíl i druhý den ráno. No tak přesně takové bych letos ráda prozkoumala blíže:



Kadidlovník
Dobře přiznávám, že zrovna kadidlovník nemá úplně rychlé účinky, co tak pozoruji, je třeba si na ně počkat pár týdnů. Ale je to pak dost fajn. Uklidňuje, regeneruje, působí proti akné. Je pravda, že zrovna kadidlovník se neshání nejlíp, na tu vodu od RG jsem si musela trošku počkat. Ale jsem tak ráda, že ji mám. Ještě víc jsem ráda za olej Lulu&Boo. Fakt že jo. Nejlepší olej, co jsem v hodně dlouhém časovém období měla. O tolik lepší než Laidbare nebo arganový Mad Hippie nebo šípkový od Alverde. Po pár letech první olej, který si chci šetřit.



Manuka med
Tak na med jsem prostě ujetá. To už beztak všichni víte, ne? Po roce jsem si konečně zase koupila manuka med. On je totiž docela drahý... na to, že to je jenom med. Ale tak moc stojí za mnohem víc, než je jeho cena. Má výrazné dezinfekční a antibakteriální účinky. Působí proti pupínkům. Ale zároveň i regeneruje a působí proti suché pokožce. A navíc se dá míchat s dalšími věcmi, třeba s přírodními prášky. Jo a taky můžete vidět, že jsem si pořídila novou masku.



Prášky
Začalo to vitamínem C v prášku. O tom jsem tady už namlela dost. Nebo vlastně ne, začalo to sypkými maskami, jmenovitě Tarikou a Problem Solverem od May Lindstrom. Pak se přidala lékořice. Ta je naprosto úžasná. Opravdu viditelně do druhého dne rozjasní, regeneruje a zesvětluje pigmentové skvrny. Tedy já to vidím. Pokračuje to MSM. To jsem měla kdysi a konečně jsem si koupila plné balení, zatím nechci dělat vlastní závěry, ale mělo by to působit hlavně na pupínky a posilovat pleť. No a pak mám doma tanaku. Indický prášek proti akné. Ten musím pořádně vyzkoušet. A vlastně i všechny ty další prášky, které doma ještě ani nemám. Třeba bych chtěla vědět na vlastní kůži, jaký je rozdíl mezi jednotlivými jíly. Na skořici většinou nereaguji dobře, ale chtěla bych zkusit kurkumu. Stýská se mi po neemu. No a pak mají na Etsy třeba něco, co se jmenuje Zingiber (Plai) nebo Pure Indian Gooseberry Powder... no prostě se mi ten PayPal sám od sebe přihlašuje a utrácí.


A jakou přírodní látku bych letos ještě neměla vynechat?

12 komentářů:

  1. Taky jsem premyslela, ze bych kadidlo zaradila do me pece, nekde jsem cetla, ze je to prirodni alternativa ke kortikoidum. Jo a Akamuti nabizi květovou vodu Frankincense taky, divala jsem se na to na bionatural.sk
    Jak prosim presne pouzivas tu lekorici? Jen smichas s vodou a naneses na plet? Videla jsem lekoricovy prasek na ekokoze, tak to chci prubnout. Diky za info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že frankincense mají i u Balm Balm. jinak lékořici míchám normálně s vodou, jak říkáš. nebo ještě častěji sypu do medu, má to potom mnohem příjemnější konzistenci a lépe se to nanáší.

      Vymazat
  2. Jo, číst tyhle čuprdupr zajímavé články, to se vyplatí! Mě to totiž taky moc baví, vražte do toho labdanum, myrhu, baobabový nebo jiný zajímvaý olej, a je to moje! Po manuce jsem pokukovala naposled teď v lednu, když měli v M&S slevy, ale i tak je drahej jak ďas (a to mám samo nutkání vzít ten "lepší" - tj. skoro za litr, takže radši nic), jenže občas mám rekaci a vypadám jak rudokožec i po českém, tak mám trochu obavu. Jináč jsem domů v létě zakoupila Cčko od Hádka, ale zatim ho do sebe soukám jen vnitřně, protože mám MadHippie už rok. No, tak teď vlítnu na kozu pro tu lékořici a hle - přihodila jsem baobabový prášek, neroli a cistusovou květovou vodu, myrhu, křemelinu a římský kmín (ten teda do hummusu ;-) ) a tradá, jsem v tom skoro za litr... Tak já du radši pryč... A dík za článek! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a Tarika, tu mám beztak taky kvůli Tobě, a ta je teda super, funguje báječně. Je tak super, že o ML nevidim, nevidim, neslyšim, neaneane! K. (A Pixi toner od Tebe je též bezva! ;-) )

      Vymazat
    2. baobabový prášek? k čemu to je? nebo na jídlo chápu a absolutně mi nechutná. ale jako kosmetika? to taky k něčemu je? a vůbec se mi to nechce googlovat.

      jinak manuka med jsem taky měla z M&S a ten nejmenší mi vydržel asi rok, takže investice se vyplatí.

      Vymazat
    3. No to je to, co nevim :-D, každopádně olej z baobabu používá May L. i Aurelia ve svých nejproslulejších produktech, tak jsem po tom hned skočila, že i prášek určitě k něčemu bude. A už balíček přišel, tak mám hnusný bahýnko z lékořice, baobabu, namletý myrhy, skořice, kakaa, vit. C a medu z ověřeného zdroje, k tomu trochu cistusový květový vody. Není to zlý, kůže mi z toho neslezla, ale furt je to trochu hnusný, to zas jo. ;-)

      Vymazat
  3. tak jsem si už na druhym PC musela kvůli tobě nainstalovat Firefox, bo v IE se mi nezobrazuje vůbec to okno na psaní komentářů... to jen tak pro zajímavost.

    Jinak jsi mi připomněla moji oblíbenou domácí pleťovou vodu - lékořicový macerát+MSM+nějaká květová voda, měla bych si ji zase "navařit".

    Pokud jde o oleje, tak mám ráda neemovej, i když ten puch teda, fakt síla, pak pupalkovej, ten mám ráda i vnitřně a pak vnitřně i konopnej, ten mi teda skvěle působil lokálně na ekzém, na akné nic moc.

    A co bys letos neměla vynechat: tamanu olej, pokud máš ráda lékořici, tak já teď právě používám na čištění obličeje amanu & Licorice Clarifying Face Wash od Shea Terra, pak nesmíš vynechat obyčejnou kopřivu - jak na odvary, tak kopřivovej prášek do masek např.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. týjo... však kdo v dnešní době používá IE? jsem ráda, že jsem tě nasměrovala správným směrem... bez IE.

      neemový olej moc ráda nemám. jako jo dobrý, ale čistý neem lepší. kopřiva je dobrá, tu už jsem dlouho neměla. a tamanu olej tedy vůbec neznám... tak možná, uvidíme.

      Vymazat
    2. MSM je nějaká síra? A jak to pls aplikuješ? Tamanu olej taky neznám...četla jsem ještě někde chválu na moringa o., máte s ním zkušenosti?

      Vymazat
    3. MSM se říká krystalky krásy a jsou to organické částice síry (Methylsulfonylmethan). je to bílý prášek, vypadá úplně stejně třeba jako vitamin C v prášku. rozpouští se normálně ve vodě. takže já si ho přidávám buďto do diy céčkového séra. nebo do masek. a je dobrý to i užívat vnitřně, ale fakt hnusně to chutná.

      Vymazat
  4. Tak jo, píšu si: lékořice a manukovej med..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...