sobota 28. ledna 2017

Jak moc aktivní je vaše péče o pleť?

Trendem posledních pár let je nejlépe aktivní péče o pleť. Jasně o pleť se pečovalo už před tím, ale přijde mi, že se to postupně stupňuje. Zatímco před patnácti lety vás časopis ohromil článkem o tříkrokové péči, dneska vám naservíruje krásně aranžované nejnovější oleje a séra a dokonce jsem v časopise už zahlédla i něco o dvojím čištění pleti a tak. Stejně tak sociální média a všechno kolem. A aktivní ingredience jsou hitem dobré péče o pleť. Protože pečovat se vyplatí pouze aktivně. Co vlastně takové aktivní látky dělají a které to jsou?


Co je to aktivní látka? Aktivní látka je to, co je v produktu hlavní a vlastně zaručuje, že produkt bude fungovat. Pokud bychom se na to podívali trošku exaktněji, tak aktivní látka je regulována zákonem a bývá v lécích na předpis. Je aktivní a účinná, je to ověřené testováním a vývojem v laboratoři. Což, když vezmeme takovou definici, tak jasně, že aktivní látku v kosmetice nenajdeme. Nebo najít můžete, ale v takovém případě to bude pravděpodobně buďto kosmetika na recept, nebo to bude kosmetika z šedé zóny, tedy nelegální. Aktivní látka je totiž to, co reaguje na bázi chemických a biologických procesů s kůží, nebo jakýmkoliv způsobem narušuje přirozené procesy v těle a mění je (cíleně a pozitivně samozřejmě).

Co je to tedy aktivní látka v kosmetice? To ale neznamená, že aktivní látky v kosmetice nenajdete. Neznamená to ani něco ve smyslu, že kosmetika prostě nefunguje. Látky, které něco dělají, v kosmetice samozřejmě jsou. Jen jsou to většinou látky, které nemají takovou sílu, nebo jsou to látky, které jsou používány v nižších koncentracích. Například takový retinol, je známý jako aktivní látka a z toho důvodu je také právně regulován. V kosmetice ho tak najdete v nižších koncentracích nebo v jiné podobě než v té čisté, ono těch retinolů je totiž víc. Vhodnější než označení aktivní je u kosmetiky spíš označení funkční látka.

Funkční (aktivní) látka je tak v kosmetice používána hlavně ve dvou směrech. Tím prvním je postupný vznik péče o pleť, která opravdu zná a využívá vědecky ověřené aktivní látky. A používá je k lepší pleti. Může to být kosmetika chemická, ony ty funkční látky jsou většinou z laboratoře. Ale může to být i kosmetika přírodní, však i přírodní kosmetika může projít laboratoří. Funkční látka je pak podle této definice cokoliv, co v daném produktu dokáže zajistit výsledek, který produkt slibuje. Funkční látka v krému třeba hydratuje. Funkční látka v odličovači odstraňuje makeup. Funkční látka v čistícím gelu čistí. A funkční látka v makeupu kryje nedokonalosti. Druhým směrem je pak naprosto nadměrné marketingové používání. Slůvka jako aktivní, aktivně, aktivnější prostě prodávají. No jen řekněte, chcete raději krém, co jen hydratuje, nebo takový, co aktivně bojuje proti prvním známkám stárnutím, i když to vlastně taky dělá jen díky hydrataci? 


Jaké jsou tedy funkční látky? Mezi základní aktivní látky patří určitě vitaminy. Retinol, tedy vitamin A, je dlouhodobě a vědecky ověřen jako opravdu účinná látka proti stárnutí pleti. Ascorbic acid, tedy vitamin C, je zase ověřeným pro zlepšování tónu pleti. Niacinamide, vitamin ze skupiny B, je hvězdou posledních let. K tomu AHA kyseliny, BHA kyseliny, peptidy, do funkčních látek bychom mohli zařadit třeba i kyselinu hyaluronovou, řekla bych, že i rostlinné oleje, másla, éterické esence, nejspíš i další rostlinné výtažky a podobně. Funkční látky jsou vše, o čem bylo alespoň trošku prokázáno, že funguje, že to něco dělá. Patří tam určitě všechny látky z babských rad, taky laboratorně ověřené látky, u kterých byl pozorován vliv například na hydrataci nebo regeneraci pleti.

Tyto funkční (aktivní) látky jsou to, co v kosmetice působí, a chceme jich tam mít určitě co nejvíc. I když trošku chyták je fakt, že na každou kůži fungují různé látky jinak. A některé třeba na některou pokožku ani nefungují, to už si každý musí vyzkoušet sám. Toto přesně je rozdíl mezi funkční a aktivní látkou. Aktivní látka, tedy ta testovaná a léčivá, byla totiž vyvinuta tak, aby fungovala vždy a na všechny, i když třeba s vedlejšími účinky. To funkční látky jsou vybíravé. A dokud nezkusíte, tak to ani nepoznáte, jestli u vás ano, nebo ne.

Otázkou pak zůstává, co vlastně jsou nefunkční látky a proč je v kosmetice vůbec používáme. Mezi nefunkční látky bych zařadila vše, z čeho se tvoří báze produktu. Jsou to látky, které jsou do konečného produktu přidávány proto, aby zlepšily uživatelskou přívětivost. Emulgátory, mastné i nemastné základy, možná i voda. Je ale otázkou, kde přesně ta hranice mezi funkční a nefunkční látkou je? Voda svou funkci v krému má, hydratuje. I takový minerální olej má svou funkci, například chrání pleť. I silikony mají užitek, vyhlazují. Takže najednou nějaké to označení na aktivní, neaktivní, funkční a další látky tak nějak přestává dávat smysl. Navíc ideální kosmetika by vlastně měla obsahovat jen ty funkční látky, aneb každá položka v inci by měla mít svou funkci a důvod, proč v produktu je.

Jsou ale určitě některé látky aktivnější než jiné. A přesně ty bychom měli v kosmetice hledat cíleně, v závislosti na cíli, kterého chceme dosáhnout.
  • AHA kyseliny na exfoliaci pleti.
  • BHA kyselinu proti akné.
  • Retinoly pro produkci kolagenu a proti vráskám.
  • Céčko pro rozjasnění pleti.
  • Kyselinu hyaluronovou pro hydrataci.
  • ...

Co tím vlastně chci říct? Nějak mi tady chybí pointa. I ta informační hodnota dneska nic moc. Chci tím říct, že aktivní látky v kosmetice jsou trošku blbost, i když některé látky ve složení jsou funkčnější než jiné. A za druhé, že na každého ty funkční látky fungují nějak jinak. I tak ale existuje hodně látek, které mají účinek na všechny typy pleti, jen někdy má ten samý efekt jedné látky rozdílné projevy. Například když si mastná a problematická pleť libuje v kyselině salicylové, zatímco ta citlivá je z toho trošku v rozpacích a červená. Nebo když suchá pleť po kyselině citronové pne a šustí, zatímco ta normální s pigmentovými skvrnami je z toho v sedmém nebi. 

Určitě se vyplatí po aktivních látkách pátrat, ale bohužel v kosmetice nenajdete nic se 100% úspěšností, kterou nabízí ty pravé aktivní látky ve farmacii. I tak ale hledejte a možná najdete tu jednu i více funkčních látek, které budou pro vás za všech okolností aktivní.

Jaká je pro vás ta nej aktivní (funkční) látka?

10 komentářů:

  1. No to je otázka?! To kdybychom věděly, takhle to musíme všechno ozkoušet! Raději tou přírodní cestou, nebo aspoň kombinací, ale The Ordinary určitě brzy zkusím - trochu hydratovat, trochu rozjasňovat, trochu obrušovat a ten kolagen chceme všechny taky, žejo. Naštěstí mám pořád trochu respektu k tomu nepřestřelit to s tím množstvím, a taky finanční limity...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo finanční limity jsou bohužel limity. tak the ordinary už je na cestě... tam je aktivního.

      Vymazat
  2. Náhodou já jsem si moc hezky početla, moc zajímavý článek. :) No svoje funkční složky budu muset asi teprve vykoumat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. upřímně nevím, mám pocit že to chce zásadně dlouhodobější zkoumání než třeba 3 roky kdy se já snažím víc věnovat péči po stránce studování složení a přechodu na přírodní...navíc jsem člověk, že když si koupím nějaký produkt, který mi neubližuje a celkem vyhovuje tak ho dopoužívám, tím se ty časové úseky ke zkoušení dalšího produktu, ze kterého bych si případně mohla sednout na zadek, značně prodlužují

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mi občas přijde, že vlastně tápu. ale občas se něco najde... tak přeji šťastné hledání.

      Vymazat
  4. Ja nejvice pouzivam toto pletove mleko http://www.drogeriezde.cz/aok-bio-pletove-mleko-s-mandlovym-olejem-200-ml.html a nocni krem http://www.drogeriezde.cz/garnier-vital-nocni-krem-s-orchideji-50-ml.html - na tyto dva prostredky nedam dopustit. Jinak ostatni moc neresim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proč ta reklama? ani jeden z těchto produktů nějak extrémně "aktivní" látky neobsahuje. (tedy hádám, protože složení na odkazech není) nebo tedy, abych nekřivdila: jaké to má funkční látky? kromě vody a glycerinu?

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...