sobota 24. června 2017

Beauty by Katty: levné retinoly nefungují, kupte si ty za 3990 od Medik8

Většinou jsem vyzenovaná a vyklidněná a nemám nějak potřebu na kohokoliv reagovat. Ale asi jsem teď trošku nervní z probíhající rekonstrukce a neuspokojivého osobního života a že mi neladí boty ke kabelce a kabelka k šatům, takže si dáme jednu moji reakci. Přiznám se, že Beauty by Katty mám na YT v odběrech, ale moc nesleduji. Na mě je to moc sluníčkové a málo faktové. Moc emocionální, pocitově správné a trošku moc ukecané. Ale stalo se, že jsem si před pár dny pustila video o retinolu. Bylo tam dost nepřesností a takových těch pocitových záležitostí, které bych i přešla. Například prezentovat krém, který obsahuje Disodium EDTA, jako čistý... je trošku zvláštní. Ale nechme toho, ať tady nejsme dneska navěky. Chápu, že přečíst popisek na obalu a na webu, je jednoduché a efektní.

Co mě totiž zarazilo, bylo pojednání o The Ordinary a "neúčinnosti levné kosmetiky". Bylo krátké a asi mě urazilo. Jako já nejsem úplně slepý následovatel The Ordinary, k jejich vitamínům C mám své výhrady, vlastně ke všemu od nich mám své výhrady, kromě Advanced Retinoid 2%. A možná právě proto mě to osobně zasáhlo? Opravdu mě zarazilo hodnocení levné kosmetiky, kterou neviděla, nezkoušela, složení si nepřečetla, ale hodnotila. Abych citovala, bylo to nějak takto:

"levná kosmetika? účinná kosmetika?" (boomerang grimasa)

"to nestačí, aby to tam bylo obsažený, tam je potřeba, aby to tam bylo ve velké potenci a aby látky byly prostě dobře prostupné do pleti, aby vám nezůstávaly na vrchu"

(video zde, pokud se vám nechce celé, tak od 7:50 kousek)

Tož rozhodla jsem se přistoupit i já k určité aroganci a pojďme si zhodnotit krém od Medik8 za 4 tisíce. Opravdu je o tolik lepší než levné The Ordinary? A opravdu nezáleží na složení?

Na úvod je nutno říct, že Medik8 krém aktivující mládí s patentovaným retinolem jsem nezkoušela a ani zkoušet nebudu. Opravdu si totiž nemyslím, že kvalitní péče o pleť musí stát tolik peněz.



1. transparentnost

Jaktože The Ordinary nemají problém uvést složení na svých stránkách, zatímco Medik8 sice marketingové copy má v rozsahu několika A4, ale přesné složení na stránkách nikde neuvádí? Proč? Proboha proč? Stojí si za tím, že je to super produkt, ale složení nám neřeknou, protože raději, ať do toho nikdo nešťourá? Už tohle je pro mě většinou signál, že značka za koupi nestojí, pokud ani nemají zájem mi podat veškeré informace...

No nic, prohledala jsem internet horem dolem a našla:

Ingredients in Medik8 r-Retinoate Youth Activating Cream: Aqua (Water), Heptyl Undecylenate, Caprylic/Capric Triglyceride, Polylactic Acid, Methylpropanediol, Cetearyl Olivate, Sodium Polyacryloyldimethyl Taurate, Cetearyl Isononanoate, Distarch Phosphate, Tocopheryl Acetate, Sodium Hyaluronate, Sorbitan Olivate, Caprylyl Glycol, Retinyl Retinoate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Hydrogenated Polydecene, Glycerin, Ethyl Ascorbic Acid, Cholesteryl Nonanoate, Disodium EDTA, Phenylpropanol, Hydroxyacetophenone, Canola Oil, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Cetearyl Alcohol, Sodium Metabisulfite, BHT, Sodium Hydroxide, Trideceth-10 (složení ze stránek TruthInAging)

Ingredients in Advanced Retinoid 2%: Aqua (Water), Glycerin, Ethyl Linoleate, Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Dimethyl Isosorbide, Cetearyl Isononanoate, Bisabolol, Hydroxypinacolone Retinoate, Retinol, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Inulin Lauryl Carbamate, Glyceryl Stearate, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Carrageenan, Xanthan gum, Acacia Senegal Gum, Cetyl Palmitate, Sucrose Laurate, Polysorbate 20, Isoceteth-20, Behentrimonium Chloride, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Disodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin (složení ze stránek The Ordinary)

Na první pohled si oba produkty nemají co závidět. Oba jsou na vodním základě, pak obsahují nějaké ty emolienty, snad jen Medik8 nemá v sobě tolik glycerinu, což bych ráda pochválila. I když asi by mi to nestálo za tak drahý nákup. Navíc podle složení bych řekla, že Medik8 bude líp vonět, The Ordinary nevoní nijak. Medik8 má i více aktivních složek, obsahuje kyselinu hyaluronovou a taky vitamin C a E. Ale to nás u retinolového séra až tak nezajímá. Jak jsou na tom ty retinoly?


2. molekuly retinolu

Oba dva produkty obsahují relativně nové molekuly. Medik8 obsahuje Retinyl Retinoate, což je sloučenina kyseliny retinové a retinolu, zjednodušeně 1 metabolický krok od toho, co do pleti chceme dodat (tedy od Retin-A). The Ordinary obsahuje Hydroxypinacolone Retinoate, což je ester kyseliny retinové a opět potřebuje 1 metabolický krok, aby se přeměnil na Retin-A. Obě molekuly jsou nové, je na ně méně studií, podle všeho by měly fungovat stejně, jsou méně dráždivé než klasické retinoly, jsou vhodné i pro citlivou pleť, mají prodloužený účinek a měly by být stabilní na světle. Protože jsou to nové látky, tak nebylo zatím provedeno moc studií, které by potvrzovaly účinky, ale studie, které byly, účinky potvrzují. V tomhle si nemají oba produkty vůbec co vyčítat. I podle umístění ve složení si myslím, že koncentrace v obou produktech bude podobná a účinky nejspíš taky (musím ale ovšem znovu poznamenat, že Medik8 jsem nezkoušela).

V čem má ovšem The Ordinary navrch je to, že jejich molekula je déle prozkoumaná a je na ni více studií, které prokazují účinky. Retinyl Retinoate je patentovaná molekula Medik8 (našla jsem patentovanou metodu... a jako sorry, ale tohle je v podstatě možné najít o jakékoliv formě retinolu), která získala prý ocenění někde v Jižní Korei a to už je sakra kapacita při péči o pleť. To slabé místo bych viděla v tom, že existují zatím pouze dvě průkazné studie o účincích, obě dvě jsou z Jižní Koree a dokonce ze stejné laboratoře a z té samé laboratoře vlastně vychází ten patent. To jsou už takové drby, protože bůhví, jak to tam vlastně je... ale nevěřím statistice, kterou jsem si nezfalšovala sama, že ano. Tím nechci nijak zpochybňovat účinnost, ono to asi funguje, ale prostě o Retinyl Retinoate se toho zatím moc neví a rozhodně bych si netroufla tvrdit, že je lepší, než jakékoliv jiné molekuly retinolů. Jo a The Ordinary navíc obsahuje i samotný retinol, takže asi bude i účinnější a možná i dráždivější. Mě nedráždí. Medik8 patentovaná molekula se zase v pleti rozkládá na kyselinu retinovou a retinol, takže retinol taky obsahuje a ten působí déle. Víceméně je účinnost asi nastejno.

Katty mimo jiné ve videu řekla moudro, že záleží na tom, která molekula lépe proniká do pleti a tam působí. Takže jaké jsou molekulární hmotnosti obou aktivních látek? Hydroxypinacolone Retinoate z The Ordinary 398.5781 g/mol (zdroj) a Retinyl Retinoate od Medik8 568.886 g/mol (zdroj). Překvapivě má ta neúčinná levná kosmetika molekuly s nižší molekulární hmotností a s větším potenciálem prostoupit do pokožky. Zajímavé. Navíc pokud bychom se zajímali o pronikání látek do pokožky, tak se dopracujeme k pravidlu 500 Daltonů. Tedy molekulární hmotnost látky by měla být nižší než 500 Daltonů, aby dokázala proniknout do pokožky. 1 Dalton = 1 g/mol. Jen jedna z těchto molekul má molekulární hmotnost nižší než 500. Která to asi tak je? Opravdu je ta levnější kosmetika méně účinná až dokonce úplně neúčinná z těch důvodů, že sedí na pokožce? Nebo je to jen pocit, že když už jsem utratila 4 tisíce za krém, tak přece musí fungovat lépe? Abychom byli korektní, tak si myslím, že molekuly od Medik8 se na pleti dále rozpadají a pak už normálně prostupují, ale ta levná The Ordinary docela určitě na povrchu nezůstává.


3. další molekuly

Medik8 ovšem kromě trošku problematické molekuly retinolu obsahuje i další aktivní látky, tak abychom mu nekřivdili: kyselinu hyaluronovou a vitamin C. Taky formu vitamínu E, což je dobře. Kyselina hyaluronová je na 12. místě ve složení, jen kousek před retinolem. Retinolu tam budou tak 1 %, jen odhaduji, ale i jen 1 % retinolu je fakt hodně, kyseliny hyaluronové tam může být kolik? Až 2 %? Což je dobrá koncentrace, vlastně to je maximální koncentrace, kterou může hyaluron v jakémkoli produktu mít, spíš si myslím, že v Medik8 toho bude míň. Problém ovšem je v tom, že kyselina hyaluronová u sebe potřebuje dostatečné množství vody. Alespoň několikanásobně víc vody, kterou na sebe naváže a pak teprve funguje. To si myslím, že v Medik8 není a nejspíš to ani není možné, protože je to krém. Účinností hodnoceno bude prostě lepší, když si kyselinu hyaluronovou namažete zvlášť. (The Ordinary má zvlášť.) Jo a podle Katty taky Medik8 zvyšuje díky kyselině hyaluronové obsah této v hlubších vrstvách pokožky. No když se vrátíme k pravidlu 500 Daltonů... tak kyselina hyaluronová má většinou Daltonů 5000 a více, takže do pokožky fakt neprostupuje.

Medik8 obsahuje i vitamín C. A to konkrétně Ethyl Ascorbic Acid, což je stabilní forma vitamínu C. A bylo prokázáno, že kombinace A+C zvyšuje účinky retinolů, takže za tohle bychom mohli Medik8 jen pochválit. Účinná koncentrace s touto formou vitamínu C by měla být 0,5 - 10 %, což nejspíš Medik8 splňuje. Jediný problém je ten, že tato molekula je nestabilní, když je ve vodě. Proto taky zrovna tyhle molekuly u The Ordinary dali do nevodní báze a v mnohem vyšší koncentraci a do úplně jiného séra... a pak kdože asi tak při výrobě kosmetiky více přemýšlí. (Jasně ta verze od The Ordinary je strašná, ale si myslím, že rozhodně účinnější než tato variace od Medik8.) Nejsem si úplně jistá, jak moc je vitamín C v Medik8 stabilní a jestli opravdu funguje. Stejně si ale myslím, že opět je lepší a účinnější řešení od The Ordinary.



A jako samozřejmě... pokud na to máte a nevadí vám to a značce věříte, klidně si kupujte krémy na tisíce. Navíc The Ordinary opravdu není až tak hvězdné, za levné peníze musíte většinou oželet nějaký ten uživatelský komfort, který vám dražší krém dá vždy a spolehlivě. Ale proboha netvrďte mi nikdo, že levná kosmetika nefunguje, protože je levná a protože máte tak nějak pocit, že by to tak mělo být. Navíc argument, že levná kosmetika sedí na pleti, zatímco ta drahá proniká a účinkuje... no nevím, alespoň tu molekulární hmotnost si zkuste před hodnocením vygooglit, je to otázka fakt několika sekund... a pak teprve hodnoťte. Navíc není prostě jedna levná kosmetika a zrovna The Ordinary ukazuje, že některé věci jdou udělat i levně. Používejte, na co vaše peněženka stačí. A buďte si jistí, že zrovna v případě těchto retinoidů u The Ordinary, fakt nedostáváte něco, co nefunguje, protože by to bylo levné a ošizené.

48 komentářů:

  1. Skvele na*rany clanek!!! Ale souhlasim. Bravo. Konecne se vic a vic prestava brat jako hlavni plus produktu baleni, vune a jine nesmysly. Misto toho se resi ucinne latky a jejich spravna kombinace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. no složení a kombinaci řeším, zrovna mám období, kdy jsem od těch aktivních látek fakt zažraná a chci vědět všechno... ale myslím, že jsem spíš slabší proud, věřím tomu, že katty si najde asi víc sledovatelů než já.

      Vymazat
  2. Super! Karty neznám a vidět to nechci, protože Advanced mám a funguje naprosto jistě, C suspenzi jsem odpustila "vůni"i konzistenci, protože taky funguje a navoním se pak miléráda něčím jiným 😉. Červený peeling je přirovnáván k mnohonásobně dražšímu Drunk elephant a myslím si, že je fakt dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele a víš co? já mám teď asi raději sukin olej s áčkem než advanced retinoid. se sukinem jsme si fakt sedli. ale jinak jo, the ordinary prostě funguje.

      Vymazat
    2. Sleduju to! Jenže já mám olejů až moc a spotřebovávám velmi zvolna, ty mléčný konzistence mi pri zkoumání nvyhovují - zkusím Niacinamid, nedá mi spát, i když vím, že Tobě nedělal nic. A Buffet, tam je zas směs s Metrixylem. Taky mě ty účinné látky zajímají, třeba peptidy mědi (CAIS), ceramidy (Liquid Gold ap.) atd.

      Vymazat
    3. no pozor, niacinamide ne že nic nedělal, on mě ucpal.

      Vymazat
    4. Tak to ať ani nezkouší!

      Vymazat
  3. U tvrzeni Katty jsem si uz tolikrat rvala vlasy, ze jsem ji musela vymazat ze sledovani. Komentare ani dotazy k nicemu nevwdly, zustavaly bez odpovedi, takze jsem se rozhodla zustat zenove klidna a radsi si koupit dalsi boty ladici ke kabelce 😉 jinak, super clanek 👌👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě dost uklidňuje její hlas. opravdu mi je příjemné, jak mluví. jen ji nesmím poslouchat moc dopodrobna, protože občas mele dost nesmysly.

      Vymazat
  4. Perfektní článek, oceňuji práci, kterou jsi si s tím dala. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Katty občas sleduji a i tohle video jsem zaregistrovala, ale spíš mě od Mediku odradila jak to vychvalovala. Podobně jsem hledala složení přípravku na akné od Mediku, které jí moc pomohlo a poměr cena a složení - za mě neee.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem medik8 studovala asi před dvěma lety, jak to proběhlo po blozích, a taky jsem si vyhodnotila, že poměry ceny/složení/případné účinky nejsou úplně nejlepší. katty si občas zasleduji, ale medik8 asi ve svém životě nepotřebuji.

      Vymazat
  6. U Katty mě vyloženě se*e, že složení a kosmetice v podstatě moc nerozumí, ale hlavně dělá strašně chytrou, světaznalou odbornici na vše. Hlavně, že si to umí ve videích okecat, to je asi tak všechno. A bohužel mám u spousty produktů, které tak vychvaluje, pocit, že se jedná o placenou spolupráci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mam pocit, že její vychvalování není jen tak. jinak já katty poslouchám, protože mi je příjemná, ale nesmím ji poslouchat, to se občas fakt nedá, z ní pak rostu.

      Vymazat
  7. a přesně proto čtu tebe a Katty už nějakou dobu nesleduji, je mi sice na poslech velmi příjemná ale informační hodnota jaksi mizivá...to u tebe se informačně nabažím (y) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. alespoň, že ještě někomu je příjemná... to právě nespíš poslouchat, jen si to pustit jako kulisu. já jsem tohle video poslouchala jen proto, že mě na něj upozornila Meduňka (ona za to všechno může).

      Vymazat
  8. Teda to je rozbor....až se mi zavařil mozek, a lituji, že jsem na hodinách chemie nedávala víc pozor :)) zrovna přemýšlím, že na podzim bych právě nějaké sérum s áčkem pořídila,ale nějak se ne a ne rozhodnout jaké pořídit. Takže za tebe zatím tohle od je nejlepší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áčko? the ordinary advanced retinoid je jeden z nej. a z přírodních bych ještě doporučila mad hippie. no a pak už zmíněný sukin áčkový olej. každopádně the ordinary toho asi dělá nejvíc a navíc i stojí nejmíň.

      Vymazat
  9. Na Beauty by Ketty jsem narazila kdysi náhodou když kritizovala paletky Petry Lovelyhair. Přišla mi jako krajně nesympatická teta, která všemu rozumí nejlíp a nikdo jí do toho nesmí kecat. Už tenkrát mě srala tím jak dokázala pomluvit někoho kdo se tu snaží tvořit nějaký vlastní paletky a vyvíjí nějakou iniciativu. Pomlouvat a kritizovat totiž zvládne každej a je přece tak lehký říct, že tenhle stín existuje i v monu a už jste ho viděli jinde.
    Já třeba taky zas tolik neřeším složení kosmetiky, ale asi by mě nenapadlo do videa lidem tvrdit, že levný krémy nefungujou. Možná bych tvrdila, že dražší krémy bývají lépe uživatelsky zpracované (lépe se roztírají, vsakují,cokoliv), ale není to pravidlo. Měla jsem krémy za 100 Kč které byli dobré měla jsem krémy za několik tisíc, které mi nevyhovovali.
    Prostě paní Katty fakt sledovat nehodlám a když chce vykládat blbosti svým odběratelkám tak ať je vykládá. Ostatně pochybuju že ty bábovky na základě jejího tvrzení odloží své Nivea krémy za kilo a půjdou si koupit krém za 4k.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejlepší komentář. děkuji. i když trošku se právě bojím, že se ty její sledovatelky nechají zblbnout a na krém si našetří, protože přece to říkala katty, že nic levnějšího není možná.

      Vymazat
  10. Super článek. Od Medik8 si kupuji jen Retinol 6 TR, protože ho prodávají blízko mého bydliště asi za 1200 a vydrží mi půl roku...a vyhovuje mi. Složení kosmetiky moc nerozumím, proto uvítám takový článek. Určitě se podívám na další, abych zjistila co a kde koupit. Ráda ušetřím na boty a ladící kabelku ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem od medik8 nikdy nic neměla. nelíbí se mi složení.

      Vymazat
  11. Tak to je teda chemický rozbor, úplně jsem se v tom ztratila. Hold jsem byla na chemii flink ale díky tobě jsem se zase něco dozvěděla o složení kosmetiky alespoň to obecné co jsem pochopila. Retinol jsem doteď ani nevěděla co je a asi těmhle zázrakům za hodně peněz moc nevěřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. retinolům věřit můžeš, to je jedna z mála věcí, co byla dokázaná, že funguje.

      Vymazat
  12. Ahoj, super článek. Tenhle formát se mi fakt líbí.
    A mohla bys udělat článek o youtuberech a blogerech, který sleduješ a kdo má nějakou informační hodnotu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. jinak náhoda, mám jeden takový rozepsaný (tedy jsem si napsala odkazy, koho můžu doporučit, takže bůhví, kdy to dopíšu.)

      Vymazat
    2. Já si taky počkám, protože mě fakt nebaví poslouchat od youtuberek (který mají 2 pupínky během týdne v měsíci) jak jsou na to nejlepší šmakulády plný silikonů a glycerinu. Nota bene, když začínaly jako drogerkový princezny a teď jsou z nich parfumerkový královny a hlásají jako Katty, že čím dražší, tím určitě lepší.

      Vymazat
    3. jen tedy yt skoro vůbec nesleduji, tam moc tipů dohromady nedám.

      Vymazat
  13. Super rozbor,líbí se mi, jak tomu rozumíš. A přesně to je důvod, proč tě ještě čtu, ač už me většina blogů omrzela. Tohle má hodnotu. A na video Katty musím mrknout, me právě její hlas přijde krajně nesympatický, tudíž ji nesleduji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. a mně se náhodou katty hlas líbí. i se mi líbí, jak vypadá. škoda, že o kosmetice toho moc neví.

      Vymazat
  14. Děkuji za skvělý rozbor. Já jsem si po shlédnutí videa Katty, kterou mám ráda jako vizuální i zvukovou kulisu také hledala chemické vlastnosti obou zmiňovaných retinolů, protože mě to její otření se o The Ordinary, které mám doma, docela vytočilo. A skutečnost, že molekula The Ordinary je menší, moje naštvání završila. Ona o tom ví velmi málo a dovolí si takové řeči, aby prodala něco za 4000 Kč. Zřejmě účel světí prostředky, a pokud je to pouze neznalostí, tak snad o to hůř. Carol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. taky mě to otření o the ordinary dost vytočilo. jako neřeknu, kdyby tohle řekla třeba o garnier. ale zrovna the ordinary opravdu nemá nízkou cenu na úkor funkčnosti. a pořád nevím, jestli to fakt jen vychvaluje, protože si to opravdu koupila, nebo to dostala, nebo za to dokonce dostala zaplaceno... no moc jí v tomto nevěřím.

      Vymazat
  15. Dobrý den, nestačím se divit, co tu vzniklo jako reakce na mé video. Pojďme si tedy říct, jak se věci ve skutečnosti mají. Jsem mimo jiné vystudovaný kosmetolog, což znamená, že jsem studovala po dobu několika let vliv látek na pleť , jejich původ, zpusobudu výroby, úpravy a tak dále. Má poslední stáž byla ve Švýcarsku. Pouhé laické načtení si jednotlivých látek a jejich původu a vlivu na pleť nestačí k tomu, abychom byly schopny zhodnotit účinky produktů, protože látky se do produktů sklákají ta, aby se svými chemickými reakcemi navzájem ovlivňovaly a svou potenci či vlastnost stupňovaly či jinak vylepšovaly. Z tohoto pohledu i zavrhované silikony mají ve správně sestavené receptuře pozitivní vliv na stav pleti. Produkty The Ordinary jsou navrženy tak, aby si uživatel péči vrstvil, pouze jeden produkt této značky není v péči dostačující, ale koncept The Ordinary je na velmi dlouhé vyprávění. Všechny produkty jsem vyzkoušela, neboť mi byly společností Deciem zaslány se slovy, že jde o uživatelsky nízkou řadu bez významných efektů pro pokročilé uživatele (ženy, které o svou pleť dlouhodobě efektivně pečují). Proto tato značka slaví úspěch u žen s nízkým rozpočtem či mladé populace. Pro náročné uživatele byla vytvořena značka Niod. Doporučuji vyzkoušet jejich vysoce potencované Copper sérum (pozor jsou 2 potence) a budete mít o čem psát. Přeji hodně kosmetických zdarů. Lodičky ke kabelce ladíto nemusí, to je výsada minulého století (ironie).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak teď si vůbec nejsem jistá, jestli fakt, že vlastním titul Ph.D. a tak nějak rozumím metodologii vědy a tedy i studiím, které jsem v textu citovala... no jestli to vůbec něco znamená. proti dermatologické stáži ve Švýcarsku! asi jsem nenáročná a mladá? i když označit mě jako nenáročnou a mladou a nepokročilou v situaci, kdy jsem téměř stejně stará jako Vy... ale tak asi jo, stáž ve Švýcarsku v životopise nemám, zatím. lodičky ke kabelce ladit musí, aneb výsada budoucího století. (by mě zajímalo, kdo mě napráskal, aneb reakce po měsíci?)

      Vymazat
    2. Pak se omlouvám, způsob psaní článků jsem si nespojila se studovanou ženou. Promiňte. Kdo Vás napráskal? 😆 To byste se divila, kde až se tenergie článek probíral. Ale nechme to, názor proti názoru. Pouze by bylo fajn, kdybychom se mohly spojit než se rozhodnete si mě brát do písma. Také nehovořím na mém kanálu o Vašich názorech, se kterými nekdy nesouhlasím. Necítím potřebu na Vás ukazovat, soudit a tak dále, ačkoliv jsem to v komentáři zde udělala, protože mě ten přístup mrzel.
      Lodičky a kabelka v souladu je výsadou budoucího století? To je zajímavé a zároveň málo potěšující. Sotva jsem se naučila nesnažit se je sladit, jak trendy velely 😆😆😆. Mějte se dobře a moc by mě zajímalo, co řekněte na meď od Niod.

      Vymazat
    3. tak teď nevím, za dávných časů jsem si klidně reagovala napravo nalevo, ale požadavek, že každou reakci je nutno prodiskutovat, než vyvolá akci... no o tom slyším opravdu poprvé. ale dobře, příště si na to dám pozor.

      Vymazat
    4. Je to pěkné povidani,pani Kateřina určitě krém s retinolem za 3990,- nemusela platit, Sledovala jsem ji,ale v poslední době už to není o kosmetice, nemam rada,kdyz se rozebírá ji soukromé záležitosti. A tak já určitě zůstanu u cenové dostupné značky Liq cg a budu si kupovat jejich kyselinu glykolovou, vitamín c, vitamín A a teď i nové retinol. A pozn. Je to levné a budete se divit i účinné.

      Vymazat
    5. Paní Kateřino Mrkvová, alias Katty, je hezké, že se tu chvástáte znalostmi v oblasti kosmetických věd, které máte odkud? :D Já měla za to, že máte vystudovanou hotelovku a psychoterapeutickou fakultu. A byla jste PR manager, a marketing specialista, reportérkou novy atp. Ostatně to, že se chvástáte znalostmi z nějakých kurzů, s chováním, že jste nejmíň vystudovaný dermatolog, o Vás vypovídá to, co si myslím. A nic hezkého to není. Proč to prostě nepřiznáte, umíte sakra dobré PR a produktům dělat reklamu, tak to prosím neschovávejte za to, že máte nějaké kosmetologické vzdělání (btw, to jste studovala sakra kde?).

      Vymazat
    6. Katty, jsi uplacená trapná kráva, která kosmetice nerozumí a pochválí automaticky každé hovno, které dostane. Stáž ve Švýcarsku si strč do prdele. A že ti Deciem něco poslal, tomu snad sama nevěříš, ti ani neví, kdo jsi.

      Vymazat
    7. Vůbec nejlepší je, jak Katty příslušné video (pro jistotu?) smazala. A k jejím studiím - téměř v každém videu se ohání jinou profesí, kterou dělá již x let a v které je, jak jinak, odborník. Terapeut / kosmetolog / vizážistka / kouč. V biu na YT měla donedávna, že vystudovala jednodoborou psychoterapii na Filozofické fakultě UK - ale tam žádný takový obor není a nebyl a zřejmě si toho i její slepé sledovatelky všimly. To pak opravila na Psychoterapeutickou fakultu a nyní už tam pro jistotu nemá nic :-D Zde je patrné, jakou informační hodnotu asi pak musí mít sdělení jejích videí.

      Vymazat
  16. S retinolmi zatial nemam skusenost, no argumentacne ma viac presvedcila Den je krasny ... Rozumne vysvetlene, podlozene studiami, odkazy na zdroje. Odvolavanie sa na pobyt vo Svajciarsku mi pride smiesne. Rovnako ako naznacovanie, kde vsade sa o clanku hovorilo. Dovolila by som si dodadat este jeden postreh. Neregistrujem ziadnu blogerku, ktora by si Medik8 kupila za vlastne. Ano, vyprodukovat zaplatenu alebo bartrovu recenziu, pochvalit a tym to vzdy skoncilo. Mozno su vyrobky fajn, to neviem, ale ziadna si ich dalej za vlastne peniaze nekupuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za komentář. to je pravda, taky jsem neviděla snad jediný medik8 koupený za vlastní peníze, ale já toho zas až tolik nesleduji, takže možná jsem to jen zmeškala.

      Vymazat
  17. Vynikající investigativní srovnání! Katty neznám a jsem za to ráda. Musím si u tebe tyhle články o retinolech nastudovat, už za pár let se mi to bude velmi hodit a ty umíš ty informace o složení podat opravdu pochopitelně a velmi čtivě.

    OdpovědětVymazat
  18. ...baby asi nie ste normálne.Konštruktívnu kritiku, argumenty pre a proti to áno.
    Veď neblbnite. Nikoho nemusíte urážať veď sa pozrite okolo seba.
    Každý nadáva aký je svet aké je všetko zlé a čo robíte.
    Ak chcem slušne !slušne! napíšem svoj názor a hotovo. A nemusím nikoho urážať.Veď na internete je toľko ohavnosti a klamstiev že y...ky su pohladenie pre dušu.
    ...

    OdpovědětVymazat
  19. Jen se mi nezdá, že by The Ordinary posílali své výrobky k recenzi. A ještě k nám do ČR když tady nemají zastoupení. No nevim nevim..

    OdpovědětVymazat
  20. Ja som sa už stretla aj s tým, že drahá je lepšie preto, lebo dáva peniaze do výskumu svojich produktov. No čo ja viem každá značka prv nejako ten svoj produkt skúma. Tiež sa mi nechce investovať miliardy, iba raz som si kúpila sérum za skoro 40 eur, prírodné a lepšie ako klasické lacnejšie mi teda neprišlo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...