pondělí 13. února 2017

Makeup verze 2.0: mícháme makeupy

Chtěla bych, aby mi bylo zase 20. Nebo 30, to bylo taky ještě fajn. I 35 byl pro moji pleť ještě fajn rok. Ale v 36 to začalo. Jsem stará. Mám vrásku mračivku na čele. A navíc se mi změnila textura pleti. A najednou na mně spousta makeupů vypadá jak naštukovaná zednickou lžící. Nemůžu beztrestně vrstvit. Nemůžu si dát dvě vrstvy minerálního makeupu. A prostě na sebe nemůžu namazat cokoliv. Nevypadá to na mně totiž dobře. Začalo to někdy před rokem a je mi z toho smutno. Výsledkem navíc bylo to, že mi nevyhovoval snad žádný makeup, co jsem měla doma. Všechno bylo tak nějak vlastně špatně.

Takhle nedávná rok stará zkušenost mě přivedla k tomu, že makeupy míchám. Přidávám si do nich kapku oleje, přidávám si k nim trošku Steamcreamu. A taky jsem si začala míchat dva až tři makeupy mezi sebou. Pro lepší texturu, pro lepší odstín, pro lepší zítřky. Jasně smíchat dva makeupy doporučí nejspíš 11 z 10 vizážistů, hlavně z důvodu odstínu. Pro mě má ale smíchání makeupu spíš jiné výhody. Míchání makeupů totiž:
  • je skvělé: získáte tak dokonalý mix těch dobrých vlastností. Třeba tak, že jeden z makeupů kryje, zatímco druhý vytváří krásný samet a polomat na pleti.
  • je ošemetné: může se totiž stát, že získáte dokonalý mix všech špatných vlastností. Jeden z makeupů vypadá na pleti jako omítka a druhý se rychle vsakuje, takže ve výsledku je z toho nerovnoměrně rozetřená omítka, co se rychle vsákla.
Záleží tak hlavně na tom, které makeupy spolu smícháte. Nebudeme si lhát. Některé makeupy jsou na míchání totiž lepší než jiné.


Omorovicza BB + Becca makeup stick (+ Gabriella Salvete Matte)

Moji první makeupově míchací záležitostí byla právě tyčinka od Becca. Ono se s ní totiž hodně špatně pracuje. Je hutná a navíc mi přijde až mastná, na pleti těžká a vůbec jakoby nesplyne s pozadím. Ale zase dobře kryje. No dobře, "dobře" je silný výraz, kryje tak středně, ale mně to stačí. Oproti tomu Omo BB kryje spíš lehce. To mi tak úplně nestačí. Ale zase vypadá neskutečně přirozeně na pleti, okamžitě se jakoby přizpůsobí, přilne a neskutečně dlouho vydrží v perfektním stavu. Takže tohle spojení si o to vyloženě říkalo a bylo to moje první dlouhodobě používané. Nejdřív si udělám čáry s tyčinkou po obličeji, většinou dvě na každé tváři a tři krátké na čele, trošku na nose a trošku na bradě. Pak štětec namočím do Omo BB a roztírám. Becca makeup se tak na pleti naředí, lépe přilne a vytvoří dokonalý povrch. Dohromady jakoby splynou s pokožkou, vsáknou se a drží. A oba jsou bez silikonů! Krytí se sice trošku naředí, ale to nevadí, protože kladné vlastnosti rozhodně převažují. Dokonce tak moc, že bych chtěla tu tyčinku od Becca koupit ještě někdy znovu. Jinak tohle je docela světlá varianta, takže v létě a na podzim jsem k tomu přidávala ještě kapku tmavého makeupu. Jen kvůli odstínu.


Catrice Nude Illusion + Vapour Atmosphere Soft Focus

Catrice makeup jsem dostala, je to ten, co byl kdysi v Ladyboxu. Dostala jsem ho s dovětkem, že to vůbec není špatné. Takže ta špatná jsem byla zase já, když jsem zjistila, že prostě to nejde. Že je to na mě moc suché, zvýrazňuje mi to šupinky, nejde mi to pořádně rozetřít a vůbec to vypadá jak omítka. Musela jsem Catrice s něčím smíchat, s kapkou oleje, s troškou krému, s bází. Nakonec jsem ho začala míchat nejčastěji právě s Vapour makeupem, který je dost boží, bohužel na mě ale taky dost olejový až těžký na obličeji. Půl na půl s Catrice je to ale perfektní. Vapour dodá suchosti Catrice trošku toho oleje. Zatímco suchý Catrice pomůže oleji ve Vapour lépe přilnout a vsáknout se. Celkově to tak vytvoří jemně sametovou až lehce rozjasněnou pleť, ale bez zbytečné těžkosti a mastnosti. A docela pěkně to i kryje.


Vapour Atmosphere Soft Focus + Couleur Caramel Natur Fluid Foundation

On vůbec Vapour je jedním z nejlepších makeupů na zimu. Samotný ho bohužel můžu používat jen, když je opravdu zima. Konkrétně: pokud do půl hodiny od nanesení vyjdu ven na mráz. To mu pomůže se usadit a vydrží pak celý den. Taky na mně pěkně vypadá, když mám opravdu hodně vysušenou pleť, což se mi stane tak jednou za měsíc. Jinak je na mě prostě opravdu olejový a podle toho se i chová. Na pleti nedrží a posouvá se, nechává za sebou šmouhy a tak jako pomalu teče směrem dolů. Oproti tomu Couleur Caramel má jiný problém. Rychle se vsákne, má tak lehce gelovou konzistenci, co se krásně roztírá a dokonale přilne k pokožce. Bohužel vůbec nekryje. Ale fakt jako vůbec. Možná lehké sjednocení, když ho dáte hodně a máte dokonalou pleť, co ani sjednocovat nepotřebuje. Dohromady je tato dvojka ale boží. Vapour dodá krytí a výživu, krytí je sice nižší, ale pleť je taková rozzářená. Couleur Caramel dodá makeupu lehkost a výdrž. Konzistence je najednou lehká jak pírko, krásně se roztírá a vydrží mi celý den. No celý dlouhý den možná ne, ale tak těch osm až deset hodin to dá bez problémů. Navíc je toto spojení opět bezsilikonové.


Pacifica Dreamy Cover + By Terry Hyaluronic Face Glow

A na závěr si dáme jedno takové spojení z pekel. Zkusila jsem dvakrát a znovu to opravdu dělat nebudu. Oni oba dva tyhlecty makeupy mají své mouchy. Třeba By Terry se moc rychle vsakuje, špatně se s ním pracuje a může dělat šmouhy, protože se prostě vstřebá a pak už s tím nic nenaděláte. Pacifica je zase moc olejová, skoro až těžká na obličeji a prostě mi moc nedrží. Vidíte to modus operandi? Mastný makeup + gelově rychle se vstřebávací makeup = dokonalost sama jako s Vapour a Couleur Caramel. Tady ale ne, tady je to peklo. Vzájemné spojení těchto makeupů z nich vytáhne jen to nejhorší. Směska se neuvěřitelně rychle vsákne, to snad ani nejde nanést, přitom ale je to pořád na obličeji těžké a mám z toho mastný pocit. Kryje to dost nedokonale. On samotný Pacifica kryje docela hodně, By Terry nekryje skoro vůbec. Překvapivě dohromady to opět nekryje skoro vůbec, nechápu to. Ale vytvoří to velmi slušivou štuku na obličeji. Takovou, co ji uvidíte z metrové vzdálenosti. Tohle spojení funguje jen při minimálním množství produktů a ani tak to není stoprocentní. Přitom ale samostatně jsou ty makeupy celkem použitelné, když počítáte s jejich nedokonalostmi. Ale dohromady je to naprosto nepoužitelné.


Úplně nakonec už jenom malá zmínka o makeupu, který si nemíchám, míchání nepotřebuje a který stále zbožňuji. Ano, je to Matis BB, nejsem s ním už trapná? Vlastně abych řekla pravdu, tak kdyby to bylo na mně, tak toto je jediný makeup, co chci kdy používat. Jen potom nevím, co se všema těma lahvičkama, co jsem za posledních pět let nasyslila... a právě proto jsem vymyslela systém míchání. Alespoň mě ta spotřeba makeupů pak víc baví. Navíc zrovna Becca a Omo je mým nej objevem loňského jara, stejně tak spojení Vapour a Couleur Caramel, ten jsem objevila až na podzim. Obě dvě kombinace totiž vytahují to nejlepší ze všech zúčastněných makeupů a zároveň téměř absolutně eliminují nedostatky, kvůli kterým mi tyto makeupy samostatně až tak úplně nevyhovují.

Takže by mě teď ještě zajímalo. Taky si mícháte makeupy? Nebo co děláte s těma, co vám nevyhovují? Jasně vyhazujete po pár použití, na to já nemám vůbec nervy, jednou je to moje kosmetika a když už je jednou moje, tak bych měla koukat, aby byla pořádně moje, že ano. Vlastně jsem ve svém životě vyhodila jen jeden makeup (Maybelline Affinitone - to byla hrůza, to bych ani nikomu nepřála) a jeden jsem věnovala (Crushed Botanicals - ten byl zase boží, ale na mě brutálně tmavý).

Takže míchám a hledám v každém to dobré. A výsledky to zase má, to teda jo. Máte taky nějaké překvapivé spojení?


10 komentářů:

  1. Taky míchám :-) Teď na zimu So'BIO BB + 100% Pure BB. So'BIO je na mě na zimu moc vysušující, 100% Pure zase až tak moc hydratační, že je samostatně nepoužitelný v kterékoliv roční období. Na míchání pr přidání hydratace ale skvělý.
    PS: Vapour bych taky ráda zkusila, zatím na něj čtu jen pozitivní recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele já ti až tak nevím. vapour určitě není nic pro mladší ročníky a normální pleť. fakt je to hodně olejové a teče to z obličeje. musíš na to mít suchou pleť, pak je to jak maminčino pohlazení. mám ho ráda a ráda ho používám v zimě, ale celoplošně bych ho asi nedoporučila.

      Vymazat
    2. Já mám děsně suchou pleť a asi neznám nikoho, kdo by na tom byl hůř :-D Jinak už mi pomalu táhne na třicet, takže ani o extra mládí se tady nedá moc mluvit :-) Nejhorší, co mě může potkat je, že ho budu míchat s něčím dalším...

      Vymazat
    3. nooo tak to je potom možný, že ti bude asi vyhovovat ještě tak dvakrát víc než mně.

      Vymazat
  2. Taky se chystám k míchání. Chanel s Bourjois. Ale jen kvůli odstínu, protože oba mé
    suché, stárnoucí :-) pleti vyhovují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v poslední době mi přijde, že na mé stárnoucí a normální pleti vypadá všechno suše. proto míchám a pak je to o dost lepší.

      Vymazat
  3. Tý jo to já jsem ještě třeba dva druhy makeupů vůbec nemíchala. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som tak stastna, ze som narazila na tvoj blog :), je super. Ja si mejkapi vacsinou neriedim, posuvam ich dalej segre :) alebo cakam, ze sa nieco zmeni vyskusam ich opat a budu super....vacsinou sa to nedeje, ale obcas ano. Inak je ten babis bb cream prirodny? Lebo prave sa snazim najst nejaku prirodnu mejkapovu alternativu a som z toho riadny jelen
    LIFE IN PCTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, matis není přírodní, ale je bez silikonů. a děkuji za komentář.

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...