sobota 19. března 2011

Henna - tak takhle si to barvím já

Barvení vlasů hennou je velká výzva. Takové barvení vyžaduje trpělivost a zručnost, nutnost se smířit s nevyhnutelným bordelem a také ochotu prověřit své chemickolaboratorní schopnosti. Barvení vlasů hennou spojené s fotodokumentací? Tak to je dvojnásobná výzva. Miluji výzvy.

Pro svoje hokusy pokusy v současné době potřebuji:

Hennu (Lush Caca Noir).

Šťávu z citrónů, mě stačí citróny dva.

Mletou kávu.

Nádobu (můj vlastní design i následná výroba).

Štětec se známkami opotřebení.

Rukavice.

... Citróny vymačkám do hrnce, vyberu pecky, zaleji vodou a zahřívám k bodu varu.

Do nádoby dám hennu a zasypu kávou. Používám dva čtverečky henny, ale brzy už bych si měla asi dát raději tři. Množství kávy tipuji odhadem, možná tak dvě polévkové lžíce.

Vše zaleji vařící vodou s citrónem.

Strčím do rozehřáté trouby, aby to bylo pěkně v teple. My máme doma MORA, ale na značce trouby až tak nezáleží.

Během procesu udržování směsi v teple tekutinou občas zamíchám. Jsem líná hennu od Lush lámat nebo strouhat na malé kousky, takže dlouho trvá než se celá rozpustí. A tak o to víc míchám a zahřívám v troubě... trvá to sice třeba i hodinu, ale já nikam nespěchám. Mezitím si umyji vlasy, protože se mi potom henna líp nanáší.

Občas přileji horkou vodu, protože jak se henna rozpouští, tak směs postupně houstne. Po dokonalém rozpuštění to vypadá asi jako hnědá škaredá špinavá bažina.

Uklidím v koupelně prostor kolem umyvadla, ručníky a jiné tkaniny odnesu do vedlejšího pokoje. Nádobu s hennou postavím do umyvadla, nasadím si rukavice a opatrně nanesu. Směs je opravdu hodně horká, takže ze začátku musím super opatrně. Nanáším střídavě štětcem a rukama. Vlasy s hennou pak vypadají trošku jako drdy patnáct let nemytého afrického domorodce.

Chtěla jsem vyfotit i konečný výsledek, ale pak jsem na to úspěšně zapomněla na delší dobu. Vzpomněla jsem si až dneska, tak jsem vzala foťák a vlasy a vyfotila jsem celou sérii. A zjistila jsem, že ta barva už ani není moc vidět a že se mi konečky už vymyly do červena. Taky jsem konstatovala, že takhle hnusné mastné vlasy nikomu strkat pod nos nebudu ani v podobě umělecké fotografie. No a když si dneska umyju hlavu, tak zítra bude barva ještě víc vymytá... A tak vám na závěr dám jen nějaké rady a tipy:
  • Henna nejlíp chytá na čisté vlasy, je dobré před barvením umýt hlavu a nepoužít žádné kondicionéry nebo masky nebo jakoukoliv péči. Já se na to snažím myslet a nedávám si ani masku ani kondicionér tak dvě mytí hlavy před barvením, tak se dostanou z vlasů všechny silikony a henna lépe chytá.
  • Je mnohem jednodušší a rychlejší hennu od Lush nastrouhat, výrazně to urychlí proces barvení a také zlepší výsledný produkt.
  • Je nutné vychytat tu správnou konzistenci. Pokud je henna příliš hustá, špatně se nanáší, můžete si ji zředit horkou vodou. Pokud je henna příliš tekutá, tak se sice lépe nanáší, ale zase stéká z vlasů. Pomůže, když si po nanesení hlavu zabalíte do starého ručníku. Ručník vsákne vlhkost a pak už henna na vlasech drží bez problémů.
  • Pokud nespotřebujete celou namíchanou dávku, můžete hennu bez problémů skladovat. Měla by vydržet až třicet dnů, aniž by ztratila jakékoliv barvící schopnosti.
  • Hennu si můžete nechat libovolně dlouho na hlavě. Maximální barvící účinek se udává různě, zhruba dvě až čtyři hodiny, pak už má henna jen regenerační účinky.
  • Hennou nešetřete, barevný účinek závisí i na dostatečném množství henny.
Přeji krásné hennování.

    2 komentáře:

    1. Také jsem používala Caca Noir, ale pak mě to přestalo bavit. Mně na vlasy barvy špatně chytají a musela jsem ji mít dlouho, tak hledám pokaždé ty nejúčinnější. Teď barvím dvoufázově s hennou na tetování a indigem.

      OdpovědětVymazat
    2. Jéééé, miluji Lush a také barvím Lush hennou. Caca Brun :) Sice je to trošku náročnější, ale má to svoje kouzlo a vůbec mi to nevadí :) Já jsem to zalila "silným vývarem z černého čaje" a přidala trošku ricinového oleje :)

      OdpovědětVymazat

    Děkuji za všechny komentáře!

    Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...