sobota 25. června 2011

Tvářenka

Tvářenky: 1.díl, 2.díl, 3.díl, 4.díl 

Pokud bych měla jmenovat jednu věc, bez které se prakticky neobejdu, musela bych říct... makeup. Tento zvyk mám už od pradávných dob, kdy jsem bez makeupu nebyla schopná ani vynést odpadky. Dneska spíš pleť jen lehce sjednocuji, i tak je makeup prostě pro mě spíš ze zvyklosti nutností. Něco jako povinná denní výbava. Naštěstí se život neskládá jen z povinností, ale najdou se i okamžiky naplněné čistou radostí a potěchou. A potěchou je pro mě tvářenka. Tam, kde u makeupu volím praktičnost a univerzálnost, tam tvářenka bojuje svou zábavností a spektrem barev. Tvářenka dává mým dnům smysl žití...

moje první: Maybelline, Expertwear Bush, 62 Rosewood


Tvářenky jsou různé. Nejrozšířenější formou jsou pudrové tvářenky. Na pudrovou tvářenku můžete narazit v každé drogérii a i moje poprvé bylo pudrové. Výhodou slisovaného pudru je snadné nanášení, snadné přenášení a dlouhověkost. Nevýhodou je nutnost vlastnit štětec. Spousta pudrových tvářenek sice má v balení přiložené štětečky, ale ty jsou většinou naprosto nepoužitelné a věřte mi, že s takovým nástrojem pěkného a přirozeného výsledku nikdy nedosáhnete. Mým současným (a dlouhodobým) favoritem je štětec na tvářenku od e.l.f., u kterého mi vyhovuje velikost /spíše malost, ta umožňuje úžasně přesnou aplikaci. U pudrových tvářenek se mi líbí krásná balení a vůně, namalované ornamenty nebo roztomilá balení se zrcátkem.

Bourjois, Blush, 74 Rose Ambré

Eyeko, Eyeko Cheeky Colour, My Coral Crush

Revlon, Sculpting Blush, Golden Affair, 420 Naughty or Spice


Druhou nejrozšířenější formou tvářenky na poli konvenční kosmetiky jsou tvářenky krémové. Pro aplikaci nepotřebujete štětec, stačí čisté prsty (v nouzi vlastně poslouží i prsty špinavé). Pro začátečníka krémová tvářenka představuje snadnější užití, teda podle mého názoru. Krémové tvářenky jsou buďto v kelímku (tu doma zrovna žádnou nemám, vyberete si třeba u NYX) nebo v lahvičce s pumpičkou.

basic, Venedig Rouge, 01 Rosé


Nejúžasnějším vynálezem poslední doby na poli tvářenek jsou tvářenky minerální, to je vlastně taková nadkategorie, protože tvářenky minerální můžou být sypké (nejčastěji), ale i tekuté nebo krémové. Společností vyrábějících minerální kosmetiku je každým dnem stále víc a víc. A nabízených odstínů je také velké množství. Většina společností nabízí vzorky odstínů za malou až symbolickou cenu... co k tomu dodat víc: je časově náročné se v tomto množství začít důkladně orientovat a je také velmi jednoduché se nechat prostě nést proudem a stát se profesionálním sběratelem. Aneb kolik si myslíte, že mám doma vzorků minerálních tvářenek? Já jsem to raději nepočítala.

napytlíkované

v kelímcích
Zvláštní kategorií jsou tekuté tvářenky. Zvenku to vypadá jako lak na nehty, vevnitř je tekutina výrazné červené barvy, která se nanáší buďto štětečkem nebo jiným aplikátorem a kterou můžete použít nejen jako tvářenku ale i jako rtěnku. Barvy jsou většinou výrazně červené a na pleti nebo rtech vydrží opravdu dlouho.

alverde, Liquid Rouge & Lips, 602 Cherry

Tony Moly, Tony Tint, Cherry Pink
a jsou opravdu tekuté, během focení mi ta od alverde trošku utekla...
Další možností jsou tuhé tvářenky v tyčince. Tyto jsou skvělé jen tak na den do kabelky, protože balení je praktické a při nanášení se naprosto minimalizuje potřeba štětce i použití a ušpinění prstů. Aplikace je snadná a přesná, výdrž většinou trošku slabší, ale nijak výrazně, možnost použití je většinou opět multifunkční.
alverde, LE, 604 Rose Love

e.l.f., All Over Color Stick, Golden Peach

Tak to byl menší průřez mou tvářenkovou sbírkou. Jsem si vědoma toho, že tolik tvářenek, kolik vlastním, nejspíš není možné spotřebovat během několika dalších let. Jsem si také vědoma toho, že během těch dalších let přidám nové exempláře do sbírky. Ale tak každý musí mít koníčka... Ještě bych chtěla říct, že žádná z mých tvářenek nestála více než 200,- Kč i s poštovným. Vzhledem k tomu, že ráda nakupuji i jiné druhy kosmetiky a taky je třeba někdy jíst, tak bohužel zatím nevlastním žádný luxusnější exemplář třeba od MAC, Benefit nebo Nars. I když plánuji výraznější nákup na své další narozeniny.

A pokud tvářenku zatím ve své kosmetické výbavě nemáte, tak si vyberte jednu z forem tvářenkového skupenství a honem nakupujte. Protože tvářenka je to, co udělá Váš den barevnějším a krásnějším.



8 komentářů:

  1. presne prvu som mala tiez, ked som si ju vsak kupila v novom obale rosewood uz nebola do cervena, ale do broskynova, a mam aj jednu kremovu v kelimku, nanasanie prstami mi nevyhovalo, vymyslela som si stetcom:D

    OdpovědětVymazat
  2. V tom případě já jsem horší případ, nemám zdaleka tolik vzorečků, zato tvářenek v klasické velikosti spoooouuustu a minimálně dvě z nich stály přes 700... A nejpoužívanější jsou stejně Elfí za kilo, takže... škoda slov na mě :-D Na tu tuhou Alverde jsem dnes koukala v DM, kdyby neměli všechny viditelně testnuté, vzala bych si ji, ale ty doprodeje bývají občas tragické.

    OdpovědětVymazat
  3. krásná sbírka, já tvářenky miluju, moje úplně neojoblíbenější věc a taky mám trošku sbírku,kterou nemůžu stihnout spotřebovat :D, ale zatím jsem zkusila jen krémové a klasické pudrové, chtěla bych ale nějakou tekutou nebo v té tyčce, to vypadá dobře :)!

    OdpovědětVymazat
  4. evie, ta maybelline je celkem dobrá. dneska jsem ji z nostalgie vyzkoušela asi po pěti letech, co ji vlastním a nepoužívám, a ta barva je opravdu pěkná.

    viennettk, přiznám se tedy, že to vůbec není nafocená celá moje výbava, nechtělo se mi všechno hledat. minerálních vzorků mám minimálně tak dvakrát až třikrát víc. tvářenek plné velikosti ale určitě nemám moc, max. takových 15. (no možná dvacet)

    lovelyhair, vyzkoušej určitě tekutou, ono se s nimi sice celkem špatně pracuje, protože rychle zasychají, ale za to vydrží opravdu dlouho.

    OdpovědětVymazat
  5. pěkná zásobička:-)) škoda že ta plocha tváří je tak malá:-))
    láká mě teď poslední dobou tekutá tvářenka, tak zvažuji, kde se na ni vrhnout... zatím to vypadá, že zkusím tu alverde tekutou, jen co na ni narazím:-), přemýšlela jsem o té od benefitu, ale na první pokus se mi zdá příliš drahá:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já nejdřív tvářenky úplně ignorovala, ale teď je nakupuju nejčastěji! Ovšem zatím si umím jakž takž poradit jen s pudrovýma, ale pokukuju po té elfí tyčince, ta mi teď nedá spát. Ke krémovým jsem se zatím nedopracovala, protože to vůbec neumím nalíčit.

    OdpovědětVymazat
  7. Mám to stejně jako Mína. Dřív jsem je úplně ignorovala, myslela jsem si, že se s tvářenkou nebudu uměl namalovat a budu vypadat jako Marfuška, ale loni na jaře, když jsme byla na relaxačním víkendu, kde bylo i líčení Bourjois a vizážistka mi to vysvětlila, se u mě s tvářenkami roztrhl pytel:-) Mám několik pudrových, mezi nimi svou vysněnou Sugarbomb od Benefit, nějaké v tyčince, ty jsou opravdu praktické - mám bronzovou na léto a dá se v případě nouze použít i jako stíny na oči a rtěnka; a teď čekám na zásilku od ELF - v tyčce přesně tu stejnou co máš Ty a dále klasickou pudrovou Peechy keen - a už se nemůžu dočkat:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to já jsem žabař, mám tvářenek asi deset :-) Nejvíc pudrových, i když třeba krémové mám fakt ráda, ale já jsem zatížená na pudrové skupenství čehokoliv. Minerální jdou dost mimo mě - sypké mám trochu problém dávkovat a kompaktní mi tak nějak blbě drží. A vesměs teda high-end značky, ale až na jednu kultovku, která ke mě putovala loni až z Dánska, jsem za žádnou neplatila moc, vesměs šlo o dost výhodné nákupy za hranicemi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...