čtvrtek 14. července 2011

Tvářenka - kam to dáme, tam to máme

Tvářenky: 1.díl, 2.díl, 3.díl, 4.díl 

Ať už si vyberete jakoukoliv formu tvářenky a jakýkoliv odstín, to nejdůležitější teprve přijde. Nanesení a lokalizace správného místa je klíčovým okamžikem. Nebo se Vám taky může stát, že budete mít půl obličeje naprosto nevysvětlitelně červenou. A řeknu Vám, i když si myslíte, že vypadáte sexy, tak příjemné na koukání to moc není.

e.l.f. Studio... zátiší


Důležitý je taky nástroj, který pro nanesení použijete. Přiložené štětečky jsou sice většinou roztomilé, ale jinak s nimi moc dobrou práci neodvedete. Pořiďte si štětec s delší rukojetí a vyhovujícím tvarem. Štětce na tvářenku se vyrábějí různě zkosené a zešikmené, univerzální rada, který použít, prostě neexistuje. Budete muset vyzkoušet, jestli Vám vyhovuje spíš menší nebo větší, zaoblený nebo placatý, zkosený na stranu nebo do kulata, hustý nebo řídký. Prostě možnosti tu jsou. Já mám doma tyto: e.l.f. Studio Štětec na tvářenku, Premium Small Dual Fiber BrushUltimate Blush Brush. Prakticky používám pouze ten od e.l.f., vyhovuje mi, že je opravdu maličký a přesný. A za tu cenu... no nekupte to.

Existují dva základní postupy, jak a kam nanášet tvářenku, podle toho, jestli chcete obličej prodloužit nebo zakulatit. Teda určitě těch technik a postupů existuje víc, protože existuje spousta různých tvarů obličeje, ale tak já uznávám jen dva, všechny ostatní mi jen přijdou jako modifikace s ohledem na individuální tvary.
  1. Pokud máte kulatý obličej a chcete získat aristokratické rysy výrazných lícních kostí, pak tvářenku používejte spíše jako konturu, v takovém případě se tvářenka nanáší na nebo dokonce pod lícní kosti, začnete u ucha a postupujete směrem ke koutku a nosní dírce (přesněji k bodu někde v polovině mezi koutkem a nosní dírkou) zhruba tak do poloviny tváře. 
  2. Pokud naopak chcete získat roztomilou zakulacenost a nevinný třpyt ve tvářích, nanášejte tvářenku na jablíčka. Podívejte se do zrcadla, usmějte se a tvářenku naneste na vystouplá jablíčka. Barvu můžete lehce protáhnout směrem k uším.
vlevo na lícních kostech, vpravo na jablíčkách


Tvářenku nanášejte jakoby do trojúhelníku, v začátečním bodě přidejte trošku na tloušťce a směrem ke koncovému bodu linie ztenčujte. Pokud chcete můžete zkusit lokalizaci prsty a tyčkou. Stoupněte si před zrcadlo a prsty si prohmatejte tvář, ucítíte tak lícní kost, která začíná pod uchem a končí zaoblením na jablíčkách (teda možná u jiných lidí to je jinak, nejsem medik... takhle je to prostě u mě). Jakoby pod lícní kostí, to je přesně ta linie, která začíná někde u lalůčku a končí mezi nosní dírkou a koutkem úst, můžete přiložit tyčku (skvěle se hodí štětec s delší násadou). Tak potom do míst, kde je tato linie, patří kontura (k tomu se dostanu někdy v dalším článku) a hned nad to patří tvářenka. (A nad ní rozjasňovač.)

Správné nanesení tvářenky opravdu není žádná věda, ale v tomto případě dvojnásob platí, že žádný zkušený z nebe nespadl. Musíte si prostě koupit tvářenku a nanášet a odličovat a nanášet a odličovat, znovu a znovu, dokud nebudete mít pocit, že vám to konečně alespoň trošku sluší. A to je výchozí bod, kdy už víte a teď už jen zlepšíte a vypilujete techniku... Pak už to bude otázka jen několika sekund a ten skvělý vzhled vymalujete jistě každé ráno.

A věřte mi, já jsem poprvé s tvářenkou taky vypadala naprosto příšerně. Bylo to tmavé, myslím, že výrazně do oranžova, bylo to přes celou tvář až po oční koutky a asi to nebylo moc pěkné na pohled...

13 komentářů:

  1. Já jsme s tvářenkou docela dlouho bojovala, furt to tak nějak nebylo ono...až jednou jsem viděla úplně nádherně nalíčenou kamarádku a když jsem zkoumala, co má na sobě, tak jsem zjistila, že to samé, co mám doma já, jen to má jinde na obličeji :-) To byl výrazný průlom, protože jak jednou zjistíte, na kterém místě vašeho obličeje vypadá tvářenka dobře, tak už to jde samo :-) V podstatě není obličej, kterému tvářenka nesluší, pokud nesluší, je na špatném místě nebo ve špatné barvě. Štětců mám několik, ale nejraději mám zkosené, líp se mi s nimi pracuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím jak s tebou, tak s Renčou. Byly doby (a ještě celkem nedávno, tak dva roky zpět) kdy jsem vůbec nevěděla kam tvářenku dát, a tak jsem ji nepoužívala, přece si nebudu kazit krásně makeupem sjednocenou pleť nějakou barevnou šmouhou, že jo... Pak jsem začala trénovat a teď už bez tvářenky nedám ani ránu, opravdu to ten obličej pěkně vymodeluje.

    OdpovědětVymazat
  3. diky, diky, diky!!!
    ja si veru nanasam na jablcka a potom sa cudujem, ze vyzeram ako zduta :-D skusim to na tie licne kosti

    OdpovědětVymazat
  4. fíííha som ráda, že som objavila další fajn blog o kozmetike :)
    sledujem
    no a tento článok mi celkom pomohol len teraz zistiť akú mám tvár :D :D

    OdpovědětVymazat
  5. Super, děkuju, to s tou tyčkou vyzkouším. Já jsem v tvářenkách pořád začátečník, teď zatím maluju jen jablíčka, protože to mi jakž takž jde a podle mě nevypadám jak kašpar, ale tvářenku miluju a musím pořád pilovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že si to vysvetlila dobre! :-)
    Ked sa ma niekto spýta..vysvetlím.. a ta najlepšia rada príde na záver..skúšať skúšať..dokola! Až kým ta technika nezostane v ruke :-)

    OdpovědětVymazat
  7. rena, jako já když si vzpomenu, jak jsem poprvé použila tvářenku, tak raději nebudu vzpomínat.

    viennetka: taky jsem měla dlouho ten názor, že ten barevný tvářenkový pruh mi jen kazí dokonalý makeup. ale teď už si bez tvářenky připadám jak mrtvolka.

    jana šamalík: není zač, není zač, není zač.

    cherry llegar: děkuji a budeš si to muset vyzkoušet...

    mína: já už si třeba maluji jak na jablíčka, tak jindy i na lícní kosti, protože pak vypadám pokaždé jinak...

    čajová: děkuji, snažila jsem se.

    OdpovědětVymazat
  8. Mě zrovna hraní si s tvářenkou vůbec nebaví a nejsem si jistá, zda je skutečně výsledný efekt o ní, protože lidi co s ní vypadají dobře, vypadají dobře i bez ní a já vypadám blbě tak jako tak:-D Sice jí každé ráno nanesu, ale spíš tak pro formu, než bych měla pocit, že to má nějaký extra efekt.. to je sice taky asi tím, že mám docela neutrální barvu- radši než abych vypadala jako klaun mno... Jo a ještě k těm štětcům- měla jsem toho doma fafo a nakonec se mi nejlíp pracuje s přiloženým štětečkem u Estee lauder, ale nutno říct, že je jiný než ty u většiny tvářenek.

    OdpovědětVymazat
  9. Mě to také chvíli trvalo, než jsem se s tím poprala, ale tvářenka a rozjasňovače je pro mne to nej!!!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Dejni, já mám za to, že ty neutrální barvy jsou docela problematický - na jednu stranu tím nic nezkazíš, ale ten výsledek je prostě takový nijaký...

    OdpovědětVymazat
  11. dejnicka, mě třeba zrovna neutrální a tělové barvy skoro nesluší, aby na mě tvářenka vypadala dechberoucně, potřebuji odstín do růžova...

    noogeta, přesně, tvářenka a rozjasňovače jsou nejúžasnější vynálezy na poli makeupu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem trochu dezinformovala, já jsem jako neutrálku myslela světlou růžovou- neutrálku ve smyslu, že je to docela nenápadná nekřiklavá barva.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásně vysvětleno. Mně trvalo roky přijít na to kam, jak a jakou barvu. A moc se mi líbí fotky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...