pondělí 30. ledna 2012

BB krémy: mýty, fakta, zajímavosti

BB krémy jsou nejpopulárnější v Asii, pochází z Německa... a v tomto roce se nejspíš mánie postupně rozšíří do dalších končin světa. BB krém má už i u nás Garnier, prý se chystá Loreal, tipuji si, že i Maybelline to brzy dojde.

BB stojí na hranicí pěstící a dekorativní kosmetiky. Řada výrobců ty své BB krémy označují za revoluční krok v péči o pleť, já osobně mám BB zařazeny spíše jako makeup. A strašně se mi libí heslo: "Poslední krok v péči, první krok v makeupu." (nedbale přeloženo a citováno z UNT, sice se to týká opalovacího krému, ale na BB to taky pasuje velmi dobře)

I přesto nezapomeňte se večer odlíčit. Sice je BB hodně pečující, ale je to vlastně i makeup. Nehledě na fakt, že i když se pravidelně nelíčíte, tak odlíčit a vyčistit pleť každý večer byste stejně měly.

Černá Moora kdesi poznamenala, že nechápe důležitost BB, protože takový BB si může doma namixovat z krému a makeupu. No vlastně to je pravda, ale tento proces by měl v sobě tolik proměnných, že mi BB přijde jednodušší. Já osobně mám prostě pečující kosmetiku hodně stabilní a spíše neriskuji, zatímco makeup je pro mě ta fáze denní péče a líčení, kdy dobrodružství meze nekladu. Také nevím proč, ale mám neodbytný pocit, že pokud krém smíchám z makeupem, tak oslabím pečující účinky krému i krycí účinky makeupu - nebude to podobné ani krému ani makeupu, bude to jen takový nedomrlý BB.

Ano BB krém je pouze marketingový tah, jakoukoliv jeho vlastnost (péče, UV ochrana, maskování, rozjasnění, bělení...) lze duplikovat jiným přípravkem. Ale zase je pěkné mít to všechno pohromadě v jedné tubě. Krom toho... co v dnešní době marketingový tah není?

Hlavní myšlenka všech BB je ta, že se ráno umyjete, dáte si jen a pouze BB (vynecháte všechny krémy, báze, makeupy, korektory) a jste nalíčená. No nevím, já si dál vesele vrstvím, séra, krémy, báze, korektory, jen místo makeupu si dávám BB.

BB krémy obsahují SPF (UV ochranu). Pravda pravdoucí, ochrana je většinou celkem vysoká, takže já už opalovací krém nepotřebuji. No vidíte alespoň někde jsem díky BB ušetřila.

BB jsou krémové. No s BB krémem, který by mě vysušoval, jsem se ještě nesetkala.

Jeden BB krém je pro všechny typy pleti... je dost všeobecné označení, ale velkoryse to lze považovat za pravdivé. I když pro některé hodně mastné typy pleti může to rozjasnění být až moc rozjasňující. No každopádně se vyrábí i spousta BB krémů pro různé typy pleti, BB jsou protiaknózní, protivráskové, protistárnoucí, bělící, speciální pro mastnou pleť... stačí jen hledat. (No to hledání je většinou dost velká výzva, protože velké množství informací je v korejštině a japonštině. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa.)

BB krémy jsou krycí. Pro mě je toto mýtus jako hrom a lež jako věž. Ještě jsem nevyzkoušela plně krycí BB krém. Ale možná jen prostě nerozumím tomu pojmu "plně krycí", protože na jednom blogu byl i Garnier BB označen jako krycí.

BB krémy lze vrstvit a dosáhnout plného krytí. Taky mýtus. Ano BB můžete vrstvit téměř neomezeně, mně osobně se ovšem plného krytí nepodařilo dosáhnout nikdy. Ani se stippling štětcem. BB se vždycky tak jako vsákne a kdejakou tu nedokonalost většího kalibru ukáže.

BB krémy vypadají přirozeně. Svatá pravda.

BB krémy se snadno aplikují. Nevím, čím to je, ale teprve s BB jsem se naučila makeup aplikovat bez zrcadla. S normálním makeupem to zrcadlo z estetických důvodů prostě potřebuji.

BB krémy jsou rozjasňující. Tak to opravdu záleží, vyrábějí se i BB matující. Ovšem musím uznat, že velká většina BB, které jsem zkusila, byly rozjasňující takovým přirozeným způsobem, který se mi dosud s makeupem nepodařilo dosáhnout.

BB krémy mají často šedý, nepřirozený podtón. S výrazně šedým podtónem jsem se ještě nesetkala. I když uznávám, že Missha nebo Pucca jsou při bližším zkoumání do šeda, tak při nanesení na tvář v tom problém určitě nevidím.

BB se prodávají jen v jednom velmi světlém odstínu. Je spousta značek, která nabízí dva i více odstínů, ale většinou je to jen ten jeden. A ten je opravdu světlý, protože v Asii chtějí být prostě všichni bílí.

Pokud si nejste jistí, jestli BB je to pravé pro vás, tak eBay je plná vzorků

BB krémy jsou drahé. No ano, na českém trhu ano. Dokonce upřímně i ten Garnier BB mi přijde drahý. Ale pokud objednáváte z Asie nebo z eBaye, tak to není tak špatné.

BB silných značek se padělají. Ano bohužel, proto při nákupu na eBay opatrně a s rozmyslem. 


34 komentářů:

  1. Príma článek!:) Moc jsem se těšila na BB Garnier a po recenzích jsem nevěděla, jestli ho mám vůbec koupit. Ale koupila a dobře jsem udělala. Na mou suchou pleť je perfektní! Moc by mě zajímal BB třeba od toho Maybelline...
    Jo a taky by mě zajímalo jak to děláš bez toho zrcadla?:) To budu muset někdy zkusit, schválně...;)

    OdpovědětVymazat
  2. nevies ci existuju BB aj na zmiesanu plet?

    OdpovědětVymazat
  3. dobrý článok, skvelé zaujímavosti a super postrehy... ale ja tomu BB predsa len neprepadnem. lebo mám celkom fajn pleť, na ktorú najradšej nedávam žiaden makeup a ak sa z času na čas jej kvalita "pokazí", potrebujem dobré krytie, takže tak. a ošetrím si ju radšej obyčajným krémom :) ale vec to nie je zlá!

    OdpovědětVymazat
  4. PĚKNÝ ČLÁNEK. Taky stále hledám BB na šmíšenou až mastnou plet.
    http://curllygirll.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. o bb kreme rozmyslam uz dlhsie, ale vobec neviem aky si mam kupit. mam svetlu plet a nejake velke krytie nepozadujem, skor naopak. vies mi poradit nejaky konkretny? vopred dakujem.

    OdpovědětVymazat
  6. týjo, bb na smíšenou pleť... asi určitě nějaký někde je, ale neuvědomuji si konkrétně. ovšem jako logicky, všechny bb jsou hodně hydratační a pečující, takže tím je vyřešen problém suchosti při smíšené pleti. stačí potom vybrat nějaký ne moc rozjasňující nebo matující bb a tím se vyřeší problém mastné t-zóny.

    bellatrix: tak podle mě, pak máš možnosti naprosto neomezené. doporučila bych určitě missha perfect cover nebo míň krycí a víc rozjasňující pucca lovely ME. no recenze budou tento týden, tak si nějaký vyber. plus pak budou ještě minirecenze ze vzorků, které jsem ozkoušela, tak si možná vybereš tam. třeba etude house není špatný, nebo skin food...

    yana, a zrovna ten garnier mě nijak neohromil

    OdpovědětVymazat
  7. :) ja beriem BBkrem, ako tonovaci krem (blbost?). mam ten Garnier a osobne ma nijako neuraza, ani prilis nenadchyna, proste tonovaci krem, aj ked teda moja tvar vyzera odpocinuta a pekne rozjasnena a ten efekt sa mi paci. ked si to porovnam s tonovacim kremom, co som mala predtym, tak je to o triedu lepsie. asi kvoli tomu rozjasneniu.
    ked znalkyne pisu, ze Garnier nie je nic moc, tak rozhodne musim skusit nejake azijske, nech nepridem o tu najvacsiu srandu. :)

    holky, co hladate BB krem specialne pre nejaky typ pleti - skuste pozriet sem: http://www.bbcreamshop.co.uk/ (alebo si vyberte inu jazykovu verziu vpravo hore) v menu hore sa da vybrat typ pleti a potom si uz len listujete BB kremami. neviem, ako je cenovo na tom ten eshop v porovnani s ebay, ani neviem, celkovo ziadne dojmy, este som neobjednavala odtial. je to certifikovany holandsky obchod a posielaju v ramci EU, tak pripadne skuste

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele jako já nechci spoilerovat, ale já z toho garnieru na větvi opravdu nejsem. spíš mě dost irituje. takže by si určitě měla zkusit i nějaký jiný bb.
      ten obchod má opravdu pěknou nabídku, předražený je jen trošku (namátkově jsem zkontrolovala a ceny odpovídají číselně plus mínus, jen tedy v korei mají ty ceny v $ a v evropě v €... a tak to je logické ne.) ovšem to rozdělení podle typu pleti se hodí.

      Vymazat
  8. BB ve velmi světlém odstínu:D OK sem asi jediná na kom jsou snad všechny tmavé (mám jich vyzkoušených snad 15 od všech známější značek):D Ale uznávám, že stála lepší výsledek než s kdejakým makeupem;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je dobrý. já jsem tedy taky světlá až bílá, bb má vyzkoušených asi deset, takový mix známých a méně známých značek... alespoň polovina pro mě byla dost světlá, jeden byl až moc světlý (ale ztratilo se to na obličeji) a ta druhá polovina byla tmavší než bych si představavola - z toho pouze u dvou mi to vadilo.
      ty jsi asi mega světlá...

      Vymazat
    2. Já sem odstín vápno:D Nebo smrtka, vyber si:D Ale uvidíme, počkám na tvé recenze a třeba objevím nějaký méně známý a perfektně světlý;)

      Vymazat
  9. Moc pěkné, těším se na pokračování.

    ČM to psala pod mou recenzí na BRTC BB krém v podstatě naše diskuze byla delší než text samotného příspěvku :).

    Jo a nedávno mě dojal spamový komentář na blogu od jednoho vykuka prodávajícího předražené BB krémy v ČR, že jako nabízí různé druhy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hele, já ty komentáře taky měla. pak jsem i diskutovala po mailu s tím obchodem, ať to nedělají... oni nepřestali, tak jsem je tady všude smazala. a ceny snad ani nebudu komentovat.

      Vymazat
  10. Ja mám teda zatiaľ len ten od Garnier..a prišiel mi v pohode..a keďže píšeš, že sú aj oveľa lepšie..tak to sa teda teším.
    Mne sa ani nejak veľmi nechce vynechávať to krémovanie..a séra..jednoducho mám tieto "rituály" celkom rada :-) Ale keď tlačí ráno čas..alebo sa cestuje tak je to veľmi nápomocná vec.
    Snáď si v najbližšej dobe sadnem poriadne k nejakej stránke a začnem pátrať po nejakom dobrom bb kreme, najlepsie na zmiesanu plet..
    aj keď, od makeupov asi neupustím nikdy :-)

    cajova.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíš, já si to taky myslela, že makeupu se nevzdám... a už tak čtvrt roku jsem makeup skoro nepoužila (no asi to souvisí s tím, že jsem si ani žádný nekoupila, když mi došel, že ano)

      Vymazat
  11. Černá Moora mít pocit, že to před časem poznamenat u Day v komentářích, ale i tak to stále plně nechápat. Resp. teoreticky marketingově chápat, nicméně i z tvého článku mít pocit, že to jen marketingové, protože v reálu to tak nefungovat a ty BB krém používat jako lehký a dobře se vsakující makeup.

    Černá Moora muset asi brzo vyzkoušet nějaký vzorek, aby se ujistit, že mít od začátek pravdu.
    :)

    OdpovědětVymazat
  12. Přemýšlím jaký BB krém si mám koupit jestli od Dermacolu nebo od Garnier. Zajimavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dermacol snad ani nemá bb, jen tónovací krém. a děkuji.

      Vymazat
  13. Jsem divná, když mi BB krémy nic neříkaj a nemám potřebu je vlastnit? :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím v pohodě.

      i když jako... když se zamyslím... tak ty máš ten mufe hd teď... tak potom to nechápu, protože ten makeup je tak strašný, že zlatý všechny možný bb krémy.

      Vymazat
  14. no taky nad BB fest přemýšlím. V týdnu se líčím pravidelně a líbilo by se mi i o víkendu být upravenější ale bez make-upu. Mám mastnější pleť a je mi jasné že to chce zkusit, který je ten pravej. Jen mám obavu z ebay co se týče padělků. Můžeš prosím napsat odkud objednáváš ty? Díky moc Světla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak něco mám z cosmetic-love.com, etude house jsem kupovala na cosme-de.com a něco mám z ebay, prodejce rubyruby76

      Vymazat
  15. Jestli ty špatné reakce na Garnier nejsou třeba tím, že on sám ho označuje jako Beauty Balzam a ne jako Blemish Balm, což je zkratka pro BB krémy.
    Trochu to připomíná číňany, kdy se jich ptáte, zda jejich výrobky mají CE (Certificate Europe), a oni to odkývají a myslí tím China Export. Asi to mají zapotřebí :(
    Když už tak raději SKIN 79 nebo Missha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já ti nevím, možná někdy tomu říkají u garnieru beauty balm, ale na druhou stranu se přímo srovnávají s BB (jako blemish balm). a jasně, že to zavedení té zkratky je dost účelové...

      Vymazat
  16. ahoj holky,

    potřebovala bych poradit ohledně krému BB, značka Missha perfect cover SPF 42+++,odstín 21. Zda se mi moc světlý a po nanesení jsem jako bledule a růžové tvářícky jsou pryč. Zvláště v létě to bude vypadat divně, jsem tmavá a dost se opálím,tak to bude jako pěst na oko. Odstín 23 je tedy tmavší? Ještě je odstín 13,ten by měl být úplně světlý? Vůbec se nemaluji a po BB jsem jako Boris Hybner. na jevišti... Vypadá to,že ho musím prodat a zkusit jiný tmavší odstín. Dík za radu. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj petro,

      23 je tmavší. jinak podle toho, že je na tebe 21 tak světlá, jen hádám, že jsi hodně tmavá. asi hlavně v létě. tak to se bojím, že se ti bude tak tmavý bb hledat špatně. ještě se možná zkus podívat na etude house, ten mi přišel skvělý, ale tmavý. nebo na luview tmavší odstín, ten taky byl tmavý a navíc ještě pak oxidovat do ještě tmavší.

      jinak odstíny perfect cover jsou nafocené tady http://cosmetic-love.com/missha-m-perfect-cover-bb-cream-20ml-spf42-pa-2/

      Vymazat
  17. ahoj,

    u mě to navíc bude i o zvyku. Make up jsem doteď nepoužívala a pořád ho na obličeji vidím jako nepřirozenou masku,to mi hodně vadí. Musím odhadnout množství,odstín. Na fotkach v časopise to na těch hezkých holkach není vidět,že by nějaký make up měly. Do 39-ti mi malování připadalo jako ztráta času,teď chci schovat kruhy pod očima,ať spím nebo ne,tak tam prostě jsou. I tak přemýšlím,že BB prodám,původně jsem také chtěla,že má hojivé účinky,ale ostatní funkce mě moc nenadchly. Na odstíny mrknu. Teď mužů srovnávat,dostala jsem vzorek Garnier a Skin79 pink i silver. děkuji za odpověď Petra

    OdpovědětVymazat
  18. A nějaký pro starší neporadíte? Je mi45 a představa použití jednoho krému ráno se mi líbí :-)mám naštěstí normální pleť, do smíšena, ale vrásky už jsou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako ze své zkušenosti neporadím. nejmladší už nejsme, ale vrásky mě až tak moc netrpí. nutno hledat. nějaké protivráskové podle mě dělá i missha. možná skin79.

      Vymazat
  19. S něčím v tomto článku souhlasím, ale s něčím ne, především nemohu souhlasit s tím, že by žádný BB krém nebyl krycí. Pravda, spousta z nich má menší krycí účinky, ale je vidět, že si asi ještě nevyzkoušela Lioele Triple the Solution BB Cream, protože ten teda kryje fest. A to stačilo jen opravdu minimální množství. Ani Missha M Perfect Cover není vůbec špatný co se krytí týče. :) Jde jen o to zkoušet a zkoušet až se narazí na takový bb krém, který vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no z těch zhruba dvaceti bb, které jsem vyzkoušela, byly skoro-plně-krycí tři. což je tak 15% a to mi fakt nepřijde jako velké procento, aby se mohlo o bb krémech prohlásit tak všeobecně "pěkně kryjí". missha perfect cover podle mě není plně krycí, lioele jsem ještě nezkoušela.

      Vymazat
    2. Já vím že jich je plně krycích málo, ale zase kdyby byly bb krémy jako vápno, neposkytovaly by přirozený vzhled. :) Ten od Lioele určitě zkus pokud hledáš něco krycího, protože kryje i lépe než make-upy. ;)

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...