středa 16. května 2012

Minerální makeup: pravdy a fámy

Minerální makeup nekryje. FÁMA
Tuto větu z úst nikdy nevypustí někdo, kdo zkusil minerální makeup... jakože ten "pravý" minerální makeup. Naopak to velmi často říkají odbornice, které mají vyzkoušené drogérkové verze minerálního makeupu. Hodně krycí mmu jsou: Lumiere (nejvíc kryje Flawless Face, ale i další formy nejsou marné), Lucy Minerals (zkoušela jsem jenom verzi Light, která by měla krýt méně než ta druhá verze... a ta Light kryla tak jako že fakt fest hodně), EDM (intensive base), Lily Lolo mi taky přišel docela krycí... 

Není rozdíl mezi minerálním makeupem a běžným sypkým pudrem. FÁMA
Samozřejmě, že je tam rozdíl, mmu je krycí, běžný fixační pudr většinou ne až tak moc a nejlepší jsou stejně fixační pudry transparentní. Většina výrobců minerální kosmetiky má v nabídce jak mmu, tak fixační pudr, takže rozdíly tam asi nějaké budou. 

Minerální makeup vysušuje. Spíše FÁMA
Pokud najdete ten správný mmu, tak vás vysušovat nebude. Když si vezmeme například EDM, tak jejich intensive a matte base mě celkem na obličeji tahají, zatímco se semi-matte a original glo base problém nemám. Ani při dlouhodobém použití.

Minerální makeup není vhodný pro suchou pleť. Asi nejspíš PRAVDA
Dost těžko se mi to posuzuje, nemám suchou pleť a viz odstavec výše mě mmu nevysušuje. Ale pokud mám na obličeji nějaké šupinky, tak většinou mi je minerální makeup jen zvýrazní. Ale na internetu je spousta názorů, že se správným krémem je možné použít minerální makeup i u suché pleti. Podle všeho to chce hledat a najít ten správný krém a správný makeup... není ale jednodušší prostě použít BB krém?

Pod minerální makeup je dobré se pořádně namazat. PRAVDA i FÁMA
Záleží na tom, co myslíte tím namazat. Je dobré se namazat hydratačním krémem, který pleť připraví na makeup. Ovšem jestli namazat myslíte: vzít něco hodně mastného (vazelínu, Indulonu) a pořádně se promastit, aby mě ten minerální makeup nepřesušil... tak potom vám to spíš nedoporučuji. Minerální makeup bude na mastném podkladu vypadat strašně a hlavně vám nepůjde ani pořádně nanést, bude to mapovat a vůbec to nebude vypadat pěkně (ozkoušené na vlastní obličej).

Pod minerální makeup je lepší použít minerální bázi. FÁMA možná někdy PRAVDA? (třeba jsem zatím jen nenašla tu pravou bázi...)
Mně drží mmu i na normálním krému, pokud se namažu nějakým lehkým hydratačním krémem a nechám ho dostatečně vstřebat, nemám problém. Zkoušela jsem kdysi i experimentovat s minerálními bázemi (těmi sypkými), ale nepoznala jsem žádný rozdíl, spíš mi to přišlo zdlouhavé a náročné na čas minerální báze - minerální makeup - minerální fixační pudr, to jsou tři kroky, podle mě naprosto zbytečné, nejdříve jsem vypustila fixační pudr a nepoznala jsem rozdíl, pak jsem vynechala bázi a taky jsem to na konečném výsledku nepoznala. Podle mě klasické silikonové báze (Dermacol a spol) nejsou pod mmu vhodné, jsou takové trošku ulepené, ale možná někomu budou vyhovovat. A např. Bare Minerals vyrábí tekutou bázi pod mmu, zkoušela jsem ji na ruku v Sephoře a nebylo to vůbec špatné. Občas použiji pod mmu Transparentní makeup od alverde, není to nutnost, ale když už to doma mám, tak pod minerálním makeupem to nevypadá špatně (a bohužel pod normálním makeupem to špatně vypadá, protože se alverde drolí). Ale asi to bude hodně individuální, protože na mně mmu opravdu drží minimálně od rána do večera, případně až do noci, báze by možná trvanlivost ještě prodloužila třeba do rána nebo do druhého večera, ale dost těžko to poznat, když se večer odlíčím, že ano. 

Minerální makeup je nejlepší kombinovat s pudrovým rozjasňovačem a pudrovou tvářenkou a nejlépe taky minerálními. FÁMA
Taky jsem si to kdysi myslela. Logicky, přece si nebudu matlat nějaké krémové formy na krásně hladkou přepudrovanou tvářičku. Tak jsem to nějakou tu dobu dodržovala, až jsem se na to vykašlala a zjistila jsem, že krémové formy vůbec nevadí. Takže dneska si klidně dám minerální makeup a na to krémovou tvářenku, je vhodné mezi aplikacemi chvilku počkat, protože mmu si jakoby sedne, a pak tvářenku nanáším nejlépe ťupkáním a klidně i něco rozetřu, protože jsem zjistila, že to funguje bez problémů.

Minerální makeup by se neměl používat v zimě. FÁMA
A blbost. Minerální makeup používám ve dvou případech. Když potřebuji velké krytí, protože moje pleť je v mizerném stavu (to se většinou stává v zimě). Nebo když chci jen něco lehkého, co vydrží v horku (takže v létě). Jaro a podzim jsou taky skvělá období pro použití mmu, takže kdykoliv během roku, kdy chci něco zamaskovat a chci, aby to maskování vydrželo... sahám po minerálním makeupu.

Minerální makeup je dobré používat hlavně v létě. PRAVDA
Souvisí to samozřejmě s tím předchozím bodem, mmu můžete používat celoročně, ale v létě je prostě boží a to ze tří důvodů: (1) není na pleti cítit, je lehký (2) skvěle drží mastnotu (3) vydrží všechno (no... asi není úplně voděodolný). Jinak já jsem netušila, že makeup dokáže vydržet celý den, dokud jsem nezkusila mmu - moje pleť totiž byla docela hodně mastná a makeup tak každý den odvlál po větru, zatímco minerální makeup na mně drží celý den i v těch nejvyšších teplotách.

Minerální makeup zatěžuje pleť. FÁMA
Právě naopak, většina minerálních makeupů je velmi lehká a na pleti je ani necítíte. Výhodou je, že ani ve velkém horku nejsou na pleti mastné a nelepí, jsou opravdu lehké.

Minerálním makeupem můžu jen přepudrovat můj stávající makeup /BB /tónovací krém /cokoliv. PRAVDA
Pokud se nechcete vzdát svého oblíbeného tekutého makeupu, tak samozřejmě nemusíte. Ale je to trošku nelogický krok, protože dáváte dva makeupy na sebe. Ovšem pokud máte jen lehce krycí mmu, tak jako normální pudr ho určitě používat můžete. Nebo si můžete koupit minerální fixační pudr bez krycích účinků.



... jo a tento článek píšu už asi týden a přijde mi, že jsem se do toho trošku už zamotala a opakuji se. Máte už dost minerálních makeupů?

9 komentářů:

  1. Fajn článek, moc mě potěšil. Mám doma nějaké vzorky EDM ale nějak nejsem schopná si najít chvilku a vyzkoušet je. Je možná pravda že někdy je BB krém rychlejší a jednoduší ale nějak mě rozčiluje ta jejich projasňující schopnost neboť mám pocit že jsem zachvilku lesklá jak discokoule. Jinak mám ještě drogerkovej mmu a ten používám místo pudru.

    OdpovědětVymazat
  2. Pravdu díš a navíc opakování je matka moudrosti;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já měla kdysi doma "mmu" od Rimmelu a žádná sláva, ale říkám si, že bych si na léto taky něco pořídila, s tekutým make-upem se vždycky lesknu a na obličeji mi prostě nedrží. Ráda si proto přečtu víc tipů :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já toho dost nemám:-D Právě se rozhoduji, že si nějaký mmu pořídím a tak googlím a sháním všemožné informace. Momentálně přemýšlím o dvou značkách - Lily Lolo nebo EDM. Takže klidně piš o mmu dále, já budu jen ráda:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Podla mna sme si uz o mmu u teba precitali dost, co tak presedlat, resp. vratit sa do starych kolaji ? A.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem za každou informaci o MMU ráda a pozorně čtu každý článek. Tak jako prve o BB. Jsou to náhodou moc cenné informace a navíc máš bohaté zkušenosti s těmito MU a takové info je nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám doma jen jeden Maybelline a taky z toho nejsem tak úplně odvařená. Asi budu muset vyzkoušet i jinačí :) Ale prvně ho po dlouhé době nanesu i dle tvého návodu, třeba to bude v tom ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Minerální make up zatěžuje... ano, zatěžuje - ale jak který. MMU s obsahem aktivního oxidu titaničitého (drtivá většina MMU) silně zatěžuje pleť. Oxid titaničitý působí sice na slunečním světle jako filtr, ale rovněž je docela dost karcinegenní- způsobuje buněčné změny. Takže ho sice nebudete na pleti cítit, a málokdy způsobuje alergickou reakci, ovšem kvůli jeho biochemickým vlastnostem ho nedoporučuji používat každý den. Pokud jde o obsah TiO2 jako případná přísada (označeno may contain), tak je to relativně stopovémnožství a to škodlivé není. Make upy bez obsahu TiO2 jsou například Inika, Coastal Classic nebo Rejuva.

    Vaše Dr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to co si kdo ještě nevymyslí! jsem si myslela, že titanium dioxide mě zabíjí tím, jak ho vdechuji a způsobuje rakovinu plic. a on ještě rakovinotvorně bují na nose...

      a asi výraz zatěžuje pleť chápu jinak než smrtelné nebezpečí!

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...