neděle 2. června 2013

Pupínek! Je to akné nebo ucpaný pór?

Nepochybuji o tom, že všichni víte, jaký je rozdíl mezi ucpaným pórem a akné. Nebo možná někdo neví a ten někdo má dokonalou pleť, která pupínky řešit nemusí, a my všichni ostatní si teď vyhradíme chvilku, abychom tomu s dokonalou pletí dokonale záviděli a nenávistně tu osobu prokleli. Ale jinak asi všichni víme, že mezi jednotlivými pupínky je rozdíl. Ne až tak veliký, ve výsledku je to prostě opruz a na obličeji to mít nechceme... taky jsem to dlouhé časy nerozlišovala. V současné době je ale můj postoj takový, že se rozlišovat vyplatí. A nejspíš je možné, že ucpaný pór bychom mohli zařadit jako podkategorii akné, ovšem "já nemám akné, mám jen ucpané póry" zní tak nějak líp.

Každý vzniká jinak! Ucpaný pór vzniká ucpáním. Zatímco akné vzniká zanícením už ucpaného póru. Někdy se tyto dvě fáze spojí a vznikne rovnou pupínek zanícený, jindy se nejdřív udělá ten drobný pupínek ucpaný a zanítí se až neodborným zacházením.

Každý vypadá jinak! Zanícený pór je takový drobný maličký pupínek. Občas není vidět, při určitém úhlu dopadu světla je vidět hodně jako nerovnost pokožky. Akné je pupínek, většinou je ještě začervenalý, je větší než ucpaný pór, někdy i několikanásobně, a občas už mívá bílou čepičku.

Každý je jiný na dotek! Ucpaný pór je jako kulička na pleti, takový drobný hrbolek, který to jen svádí škrábnout prstem a je pryč. Akné je větší, může být i zatvrdlé, na dotek to třeba i bolí.

Každý má něco jiného vevnitř! Pokud už preparujete ucpaný pór, tak většinou vyleze bílý maz, někdy je to tvrdá kulička, jindy mazlavá bílá hmota. Akné má navíc i hnis, takovou tu vodičku, a maz je většinou řidší.

Akné potřebuje vysušit, ucpaný pór potřebuje uvolnit, ať už peelingem nebo mechanicky. Když to tady po sobě čtu, tak mi přijde, že tohle je snad nejnechutnější post v historii tohoto blogu. (A to jsem se raději vzdala fotodokumentace!) No nic, nechám to takto, přeci jenom uvědomit si rozdíl mezi obyčejným zaníceným pupínkem a ucpaným pórem mi trvalo nějakou tu dobu a třeba vám ta moudrost taky k něčemu bude. Třeba minimálně k tomu, že mazat na ucpané póry zinkovou mast, která primárně vysušuje akné... je dost zbytečné!

16 komentářů:

  1. já mám obojí, ale teď po Duac gelu se mi dělají už jen ucpané pory a to jen na bradě :) doufám, že brzy najdeš něco, co ti pomůže, zkoušela jsi vražedný roacutan?

    OdpovědětVymazat
  2. roacutan jsem nezkoušela. mně už se teď taky "jenom" ucpávají póry. čas od času se nějaký zanítí, ale když to porovnám se stavem třeba před měsícem... tak to je na dobré cestě!

    OdpovědětVymazat
  3. Ha - tak to jsem přesně potřebovala!
    Konečně v tom mám jasno :)

    Mili

    OdpovědětVymazat
  4. Prý nejnechutnější post :-D mě se teda občas dělají ucpané póry, ale co mě nejvíc štve, že se mi dělají milie... a z těch jsem fakt na prášky

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jo, mně se dělá obojí, ale je pravda, že ucpaných poru mám míň..no radši bych to měla naopak:)

    OdpovědětVymazat
  6. já mívám spíš pory a to fest, celý obličej mám ted hrbolatý. A milie, o těch radši nemluvím. A nic kromě čištění, extraktoru a krytí mi nezabírá

    OdpovědětVymazat
  7. Já tedy trpím na ucpané póry, z kterých si svou nešikovností a nutkáním je rozškrábat a vymačkat udělám akné.. momentálně jsem ve fázi, kdy jsem si z blbých pórů roztahala akné a ne a ne se ho zbavit už půl roku..
    Jinak "já nemám akné, mám jen ucpané póry" říkám vždycky příteli :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já znám rozdíl zcela určitě - mám bradu plnou ucpaných pórů, a protože mám nenechavé ruce, často je dloubu a pak vzniká prvotřídní pupínek. Ani jedno se mi moc nelíbí, ale u pupínků mám aspoň naději, že zralý vymáčknu a bude po něm - ucpané póry se jen tak lehce vystrnadit nedají.

    OdpovědětVymazat
  9. tyhle tvé články mě baví (asi proto, že se mě to tolik týká :D), takže doufám, že v tom budeš pokračovat :)

    OdpovědětVymazat
  10. A já jsem se už od nadpisu modlila, aby to bylo bez fotek. I tak to bylo dost nechutné čtení, ale pro mě, bohužel, tak aktuální! Uff, snad s tím brzy něco zatočí!

    OdpovědětVymazat
  11. Díky! Už mám jasněji...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
  12. Haleď mě na ucpaný póry vždycky pomohla jen kosmetička..pravdilná docházka a bylo po problému..ale u hnisavých pupínků to je horší..tam je u mě řešení víc komplexnější.

    OdpovědětVymazat
  13. Hmm, tak mám jasno, že mám oboje, to mi ale moc nepomohlo:-D

    OdpovědětVymazat
  14. super post! :) aj blog, hlavne ten názov blogu, vždy ma to donúti sa usmiať! :)

    Veľmi by ma potešilo ak sa mrkneš aj na môj blog, nemám tam toho síce zatiaľ veľa no snažím sa :)

    http://beautyandstyleupdate.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  15. Já mám pár černých teček. Akné někdy, když blázní hormony. Jinak vnější péče je podle mě jak vrcholek ledovce, u mě je v devíti z deseti případů porucha uvnitř stroje.

    OdpovědětVymazat
  16. Nemyslím si, že nechutný, jen konečně popsaný tak jak to je a ne schované za nějakými prapodivnými výrazy. Takhle aspoň každý bezpečně ví o co jde :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...