středa 13. dubna 2011

Jak získat krásnou pleť aneb pohádka o akné.

Akné a problematická pleť mi ničili společenský život hodně dlouho. Přiznám se, že jsem byla tam, kde není žádná naděje, tam, kde jsem ráno vstala, podívala se do zrcadla a raději se vrátila do postele, celá se schovala pod peřinu a doufala, že mě nikdo nikdy už neuvidí. Byly lepší časy, byly horší, byly časy nejhorší... a teď to vypadá, že je to za mnou. Jistá si tím nejsem, tak si raději užívám krásné hladké pleti, jak to jen jde. A zatím se pokusím předat své dlouhodobé zkušenosti dalším generacím.

Prošla jsem několika fázemi:

Fáze 1 - drogerie.
Kdybych kdysi dávno věděla to, co vím teď, nejspíše bych tuto fázi úplně přeskočila. No ale já to nevěděla, takže jsem se v tom plácala dlouho... řekla bych tak šest let. Proč? Neseděla jsem celé dny na netu a nehledala nové rady "jak na akné". Do lékárny jsem si chodila kupovat jenom Paralen. Do Sephory jsem se chodila jen vonět. V Bravo Girl jsem si četla rubriky Moje poprvé (pamatujete si?), Elle jsem kupovala jen výjimečně jednou ročně a v Květech byl většinou výběr kosmetiky z Oriflame nebo Avonu. Nenakupovala jsem kosmetiku na netu... Když jsem potřebovala nový krém, šla jsem do nejbližší drogérie a koupila si některou z řad určenou pro problematickou pleť. Žádná z nich mi nepomohla. Nevadilo mi to, protože nejdřív jsem vkládala naděje na dlouhodobé účinky a poté jsem se těšila na nákup nové jiné a zaručeně lepší drogérkové řady...
A tak poslechněte radu starší a zkušenější a přeskočte do fáze 2. I když existoval výrobek z drogérie, který fungoval. Byl to jakýsi noční gel od Neutrogeny, u nás ho nikdy neprodávali, já si kdysi nakoupila tři kusy, když jsem byla v Americe. A pak jsem se rok těšila z krásné pleti. (A na netu to nikde nemůžu najít, takže asi už to nevyrábějí.)

Fáze 2 - návštěva kožní.
Fáze dvě je trošku sázka do loterie. Protože velké procento kožních lékařů Vám jen předepíše Zinerit a nazdar bazar. A prozradím malé tajemství, Zinerit nefuguje... Ale třeba budete mít štěstí a chytnete toho pravého... Pokud ne, tak rychle přeskočte i tuto fázi a pokračujeme...

Fáze 3 - lékárna.
V lékárně opravdu najdete poklady, které fungují. Začněte tím, že si koupíte B-komplex. Ano existují i jiné a dražší preparáty pro pěknou pleť, ale tak proč utrácet takové hříšné peníze, když nakonec stejně nefungují, že ano. A pak si prohlédněte i nabídku lékárenské kosmetiky... Avene, La Roche-Posay, Bioderma, Vichy a další také nabízejí řady pro problematickou pleť. A většina z nich alespoň částečně funguje. Největší úspěch jsem měla s řadou od Eucerinu, která na mě fungovala zázračně. No od té doby změnili složení a balení, takže nevím, jestli je to pořád tak dobré, ale zkuste zkusit.
Jestli je pro Vás značková dermokosmetika přece jen drahá, tak vyzkoušejte konopnou mast nebo nějaký krém s tea tree oil. A k tomu přikupte Glyco-A krém, který opravdu funguje, je to lehký chemický peeling. Já jsem ho kdysi používala ráno i večer a opravdu mi udržel pleť hladkou a v rámci možností i čistou. Jen s tímto krémem zacházejte prosím opatrně, protože je to docela silný přípravek a při nadměrném používání Vám to nejspíš spálí obličej. (Taky máte někdy pocit, že když toho dáte víc, tak i ty účinky budou lepší a dlouhodobější?)

Fáze 4 - kosmetička.
Když Vám nepomohla kožní, tak kosmetička by mohla. Pravidelné čištění je totiž základ. No taky to trošku leze do peněz, ale po každé návštěvě kosmetičky jsem opravdu měla krásnou pleť (v rámci možností). A dobrá kosmetička Vám nejspíš i doporučí nějakou běžnou denní péči.

Fáze 5 - značková kosmetika.
Když už máte finance na kosmetičku, dojděte si taky do Sephory a nechte zkušenou prodavačku, ať Vám doporučí nějaký ten Lancome, Biotherm nebo Payot nebo jiné. Já osobně mám zkušenost pouze s Clinique. A nebyla to dobrá zkušenost, ale věřím, že až najdete ten správný výrobek, tak opravdu pomůže. Jen se to hledání trošku prodraží.

Fáze 6 - kosmetika z dálek blízkých a ještě dál.
Když už nakupujete značky, tak si uvědomíte jednu věc. U nás je všechno strašně předražené. A tak zkušení nakupují na jahodě nebo jinde, e-shopů se značkovou kosmetikou je nepočítaně. A jak už jste jednou nakoupily na jahodě, tak už je jen krůček k jiným a lepším... Zkuste třeba kosmetiku UNT, jejich sérum Clearagen na mě fungovalo jak magická hůlka. Zkuste Silk Natural, Super Sérum je prostě úžasné. Vyzkoušejte Lush, MoM opravdu čistí a Fresh Farmacy dvakrát denně na moje akné opravdu fungovalo.

Fáze 7 - kosmetika přírodní.
Posedlost přírodní kosmetikou na mě přicházela postupně. Začala jsem se zajímat o složení kosmetiky a podobně. Nikdy jsem ovšem nekupovala výhradně a jenom přírodní kosmetiku z nějakého svatého přesvědčení. Na to existuje příliš mnoho jiných kosmetických značek a jiných lákadel. Takže moje péče byla spíše takovým mixem. Regenerační oleje od Saloosu podávají velmi pěkný výkon i při redukci akné. Burt's Bees a jejich prášková maska stojí za ozkoušení. A obyčejný čistý Tea Tree olej jakékoliv značky je ta nejúčinější bodová léčba. Vyzkoušejte minerální makeup, některé ze značek minerálního makeup se přímo specializují na akné a deklarují i hojící účinky...

Popsané fáze se samozřejmě v mém případě různě prolínaly, vracely se a začínaly znovu a znovu. Tento článek berte spíš jen jako menšího průvodce. Rozhodně to není vyčerpávající postup "jak na akné". Jen jsem se pokusila shrnout, co fungovalo a nefugovalo na mnou nedokonalou pleť. A co mi nakonec pomohlo? Kvalitní kosmetika, hormonální změny a přibývající věk... A to mi kdysi kosmetička slibovala, že já budu mít pupínků vždycky plnou pusu. No vidíte... pravdu neměla. Zrovna teď nemám na obličeji ani jediný kaz, takže to nevzdávejte... Já vím, že je to těžké, ale nakonec to nějak zvládnete.

A pokud chcete vědět, co dělat s tím, co zbylo po akné, tak si můžete přečíst volné pokračování...

20 komentářů:

  1. Krom bodu 3. mám za sebou všechno a akné stále na obličeji! Takže budu hledat dál :(

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice akné nemám, ale problematickou pleť docela jo. Prošla jsem si podobnými postupy a na většinu z toho jsem se už vykašlala. Ráno opláchnu pleť vodou z kohoutku o osuším ručníkem, trochu přepudruju přírodním pudrem Alverde nebo Lavera, večer nanesu přírodní odličovací mléko a smyju, nepoužívám žádnou pleťovou vodu ani krémy. Mám zkušenost, že pleť vypadá nejlíp, když dobře spím a zdravě jím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za bezva článek! Taky jsem mívala problematickou pleť, zkoušela všechny možný věci - bylo to tak strašné a já se nemohla dočkat, až z toho "vyrostu". Akné nezmizelo úplně, že bych teď měla pleť jak dětskou prdýlku, ale je to mnohem mnohem lepší... Sestra má podobný problém, byla u kožní a ta jí předepsala Zineryt, opravdu k ničemu... Tak určitě zkusí pár rad z článku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uz je to par let, co mi kozni predepsala zineryt, ale mne hodne pomohl. plet proste vysusil a nadopoval zinkem (hladina zinku v tele stoupa, proto se muzou jeho ucinky omezovat). pak jsem si koupila kosmetiku Bioderma a veskery ucinek sel do haje a byla jsem tam, kde jsem zacinala.

      Vymazat
  4. Tak akné přece souvisí s tim věkem, takže jsem to dřív moc neřešila. Ale jak sem byla starší, tak akné můj obličej neopouštělo... Žádný Clean&Clear nebo Vichy mi nepomohlo a zabral teprve až Lush a kvaltní minerální make-up. Díky za článek! :)

    OdpovědětVymazat
  5. dobry clanek, take jsem si par kroky prosla..:)
    http://theredberry.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Došla jsem do fáze drogerka a kožní. (Taky ještě u mě proběhla fáze "nestresuj se a papej zdravě".) Efekt veškerý žádný. No, akné se asi opravdu upravuje s věkem, protože se "uklidní" hormony, ale to člověka tak nějak trochu utěší, když je mu patnáct a puberta s ním mlátí ode zdi ke zdi. Když se mi přehouplo mých prvních -cet (aneb puberta za mnou, akné stále věrně se mnou), rozhodla jsem se, že dál čekat nebudu, až se mé hormony rozhodnou "ukáznit" a nechám si předepsat antikoncepci extra na akné. Musím říct, že je to poprvé, kdy opravdu vidím výsledky. Vyhráno ještě nemám, ale zlepšení jsem zaznamenala a to dlouhodobé. Narozdíl od kosmetiky a jiných přípravků od lékaře. To se mi zlepšila pleť vždycky tak na týden a následně se na mě ze zrcadla šklebily další nové pupínky i kdybych se třeba na uši stavěla. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. A prozradíš jaká kvalitní kosmetika ti přesně pomohla? :) Nebo s čím že to jsi teď spokojená? Děkuji moc za případnou odpověď, Alča

    OdpovědětVymazat
  8. Jo a ještě jsem zvědavá na tvůj věk, protože mně je 24 a pupínky mě trápí pořád, i když v menší míře než dřív a to podstatně :) ale stejně bych ráda věděla, kdy jsi se zbavila problémů s pletí ty... :)

    OdpovědětVymazat
  9. anonymní alčo: je mi o dost víc než 24 a pupínky mě občas trápí pořád. problémů s pletí jsem se zbavila asi tak ve 28, ze všeho nejvíc mi pomohlo těhotenství a tak... no ale to asi slyšet nechceš.
    takže z kosmetiky jsem viděla výsledky u eucerinu (ta řada ale byla od té doby inovovaná), částečně u lushe. taky opravdu hodně pomohl clearegen od unt a teď mi pomáhá supersérum od silk naturals. a na maskování je pro mě nejlepší minerální makeup (lumiere).

    OdpovědětVymazat
  10. a od Lushe? :) Přemýšlím o fresh farmacy nebo herbalism, cosmetic warrior a vanishing creamu... Co vyhovovalo tobě? Jinak díky moc za předchozí odpověď, určitě si něco z toho pořídím a vyzkouším. Teď mám doma biodermu, effaclar, normaderm, miraclean, glyco-A něco s TT oilem a masku od clinique (s tou jsem spokojená:) tak nějak to čas od času střídám a zdá se to být účinné. Ale eucerin jsem si nechala až na dobu, kdy mi tohle všechno dojde. Každopádně mi ještě nic nepomohlo stoprocentně, tak doufám, že akné časem odezní tak nějak s tím věkem. Ale bojuju a nevzdávám se :D Máš super články a blog :) až si udělám registraci, tak určitě i follow... ahoj Alča

    OdpovědětVymazat
  11. alča: díky moc za chválu. od lushe bych doporučila MoM, a pak čistící roládky (asi jakoukoliv, jen pozor některé jsou hodně peelingové, možná začni s tou fresh farmacy), krémy moc nemám ozkoušené, čerstvé masky vyzkoušené nemám vůbec.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc pěkný článek :) Já mám naštěstí pleť docela hezkou, od té doby co beru hormonální antikoncepci Minervu se mi pupínky nedělají vůbec, dřív jsem mívala tak v průměru 3 na obličeji a nejčastěji někde u brady :) Chtěla jsem se zeptat - to nakupování z Jahody se provede jak? Ještě jsem ze zahraničí nic neobjednávala.. Navíc když je cena v dolarech, můžu zaplatit českýma korunama? Já vím že mám možná primitivní dotazy, ale i platební kartu mám teprve chvilku, je mi 19 a s ničím takovým jsem s eještě nesetkala, takže opravdu nevím..:) A můžu vůbec platit kartou? Nebo zaplatím při převzetí? A poštovné z té jahody stojí kolik? Budu moc ráda, když mi poradíte, byla bych vám moc vděčná, protože jsem na ni koukala a v přepočtu je tam ta kosmetika opravdu mnohem levnější jak u nás :)
    Předem děkuji, Jíťa

    OdpovědětVymazat
  13. jíťo,
    poštovné z jahody je zdarma. platí se buďto kartou nebo paypalem. karta musí být aktivní pro platby na internetu - to zjistíš u svojí banky. paypal založíš tady https://www.paypal.com/cz. cena se automaticky přepočítává, když to strhávají, platí se vždy předem, nejde na dobírku.

    akorát teď nově pozor, při nákupu nad 22 euro (to je asi tak 30 dolarů) se v česku ještě doplácí dph 20%.

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji mooc! :) Jíťa

    OdpovědětVymazat
  15. Fáze 8: Nemocnice
    Fáze 9: Roční léčba Roaccutanem

    PS: Zineryt funguje ;))

    OdpovědětVymazat
  16. Ahojky,
    chtela by sem se zeptat na krem od Avene Cicalfate,jestli má někdo s ním skušenosti, týka sa to hlavne na akne v obličeji..Budu ráda za odpovédi... Den je krásný...

    OdpovědětVymazat
  17. tak já jsem cicalfate používala místo nočního krému (asi jednou až dvakrát týdně). skvělý byl na menší pupínky a podráždění. např. po vymačkání černých teček stačilo namazat obličej cicalfate a do rána jsem měla pleť opravdu viditelně zregenerovanou a bez jakýchkoliv následků. používala jsem ho i lokálně na větší pupínky a to jsem žádné ohromující výsledky teda nezaznamenala. snad jen, že se mi pleť rychleji hojila, ale byl to minimální rozdíl...

    OdpovědětVymazat
  18. Až na tu Sephoru mám fáze více méně stejné, jen malinko zpřeházené.. Naposledy jsem se nechala nalákat na kosmetiku z lékárny, solidně se po ní osypala, šla na kožní, kde se mi celkový stav pleti zhoršil, takže teď používám přírodní kosmetiku a něco jiného na sebe jen tak nedám.. :)

    http://wonderfull-today.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  19. Když jsem byla na střední škole, měla jsem fakt velké problémy s beďary a celkově s akné. Bylo mi blbé jít třeba s kamarádkami na diskotéku nebo si jít někam sednout na skleničku. Kamarádka používala krémy z cibdol.cz, tak jsem si řekla že je taky vyzkouším a jsou parádní

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...