čtvrtek 27. prosince 2012

Krémy na zimu? Že prý jedině bez vody.

Zima a mrazy se blíží mílovými kroky. Takže je čas na každoroční debatu: zmrzne mi obličej, když budu používat hydratační krémy na bázi vody? Taky vám to zní povědomě? A taky si to myslíte? Že vám na obličeji zmrzne voda v krému a poškodí vaši pleť? Já si to až tak nemyslím, pochybuji, že někdo z nás má vůbec v oblibě si na sebe napatlat tlustou vrstvu vody v krému a pak okamžitě vyrazit do dvacetistupňových mrazů. Přeci jenom krém se nejdřív vsákne, dost často na to přijde nějaký ten makeup, pudr a tak... a navíc ty dvacetistupňový mrazy u nás taky nejsou častá záležitost. Takže já se vody v krému v zimě nebojím a dál se mažu tím samým, čím v létě, maximálně přidám něco hutnějšího, když začnu být suchá. Ale jestli se bojíte, kosmetický průmysl vymyslel skvělou záležitost... pleťové krémy bez vody. No nejspíš to není až takový vynález, myslím, že všechny možné oleje a sádla a másla jsou dost tradiční záležitostí, to až průmyslově vyráběná kosmetika nám to obohatila o vodu. No nic... a popojedem...



Pleťové krémy existují dvojí. Buďto si můžete vybrat něco na bázi vody, to poznáte tak, že kouknete na složení a na prvním (nebo dalším) místě je AQUA, občas to je WATER, někdy krém machruje i s francouzským EAU, ale to poznáte ne. No a nebo si pečlivě vyberete krém, který to slůvko aqua ve složení neobsahuje. Jednoduchý jako facka, jestli se bojíte středoevropských sibiřských mrazů, vody a všech možných dalších následků na své ctihodné pleti, tak potom jste tady správně. A jaké známe krémy bez vody?

MuLondon má už docela pověst. Pokud se zeptáte na omlazení.cz na krém bez vody, je dost pravděpodobné, že ozvěna vám vrátí MuLondon. Nebudu se trapně tajit tím, že i já jsem chtěla vlastnit kousek. Před už nějakou delší dobou jsem v rámci přátelských výměn s jednou čtenářkou získala dva vzorky. A tedy jako nevím, docela riskuji, že mě někdo utluče zmrzlým rampouchem hydratačního krému na bázi vody, ale ... nevidím na tomto krému nic tak skvělého a výjimečného! Tak a řekla jsem to. Je normálně mastný, vsakuje se průměrně dlouho a docela pěkně asi ošetří suchou pleť. Vyzkoušela jsem variantu Hemp (a fakt to voní tak dost podivně, jak nějaký vánoční stromeček z Jamajky) a Růže (voní mi to jako taková trošku najamajkovaná růže). Nakoupíte na mulondon.com, nikdy jsem tam tedy nenakupovala, ale na omlazení.cz o tom mají celé téma a prý v pohodě.


jo a ten konopný MuLondon je zelený, což zase dávám body za zelený krém, ten hned tak někde nepotkáte!


Raw Gaia má taky pověst, především díky Báře a Šminkám, jak jinak, že ano. Vyzkoušela jsem taky ve vzorku, dokonce dvakrát. A krém není špatný, hlavně pokud máte rádi oleje na obličej, tak toto je vlastně olej, chová se to jako olej, teče to jako olej, jenom na první pohled to jako olej moc nevypadá. Ale jakmile z krému naberete, začne to téct všude, rychle se rozpouští a na obličeji to je tradičně olejově mastné. Což mě trošku znervózňuje, kdybych chtěla mít na obličeji olej, tak si namažu olej, ale já chci mastný krém... a můžete si o mně myslet, co chcete, ale olejová mastnota je jiná než krémově-máslová mastnota. Což vlastně o tom krému moc nevypovídá, jen si o mně budete myslet, že jsem švihlá, případně, že by mi někdo měl urychleně švihnout, abych si to srovnala.... tak raději znovu popojedem. Tyhle Raw Gaia krémy mi voní tak nějak pěkně přírodně a čistě, jsou docela mastné, pomalu se vsakují, ale zase jsou výživné a přišly mi i regenerační. Jo a měla jsem dva druhy, ale moc si nejsem jistá které (asi For Her Sons Living Moisturizer a MSM Beauty Cream) a veliké rozdíly jsem mezi nimi neviděla a necítila. Což nejspíš bylo způsobeno tím, že jeden jsem měla minulou zimu a druhý mám až teď. A stejně mi přijde krystal krásy lepší.



Steamcream je taky známý. I když jako je pravda, že možná je víc známější kvůli obalu než kvůli té vodě-nevodě. Ale nevadí, obojí stojí za to, jak ta plechovka (znáte lepší důvod k nákupu krému než plechovku?), tak i to složení. A teď bych nechtěla nikoho uvést v omyl, ale myslím, že Steamcream není stoprocentně přírodní, každopádně obsahuje parabeny. Navíc ani nepatří do tohoto mého seznamu bezvodních krémů (to jen se chci pochlubit tématickou vánoční plechovkou), protože obsahuje vodu. Což je dost divný, vždycky se někdo někde holedbá, že Steamcream je to nejlepší na zimu, protože je zpracovávaný jakože párou (steam) a neředí se vodou. Tak teď nevím, jak si to přebrat. Každopádně, krém je docela super, hlavně skvěle voní jako levandule, rychle se vstřebává, krásně hydratuje, když ho porovnám s ostatními v tomto článku, tak konzistence je spíš lehká a tekutá než hutná nebo olejová. A navíc ta plechovka... no prostě ta plechovka! Steamcream koupíte všude možně, mají ho na Asos, snad i na Feelunique, často ho potkáte i na nějakém českém e-shopu, pokud není zrovna vyprodaný.



Beija-Flor Naturals naopak pověst nemá skoro žádnou. To znám zase beztak jenom já... která jsem opět naletěla na úžasné informace o antioxidantech a tak. A přišlo mi vlastně takové naředěné kakaové máslo. Jasně obsahuje to ještě bůhví co, voda tam není, parabeny tam nejsou, zato tam je takové to super ovoce a tak. Fakt mňamka. Taky to voní superiózně jako čokoláda. A já se toho bojím. Sice jsem to na vlastní kůži nepoznala, ale kakaové máslo je pověstné tím, že ucpává póry. A já se bojím. Tak se tím mažu náhodně, třeba dva dny jo a tři dny ne. Nebo každý druhý den. Nebo týden jo a pak zase ob den. Rozumíme si, ne? Je to docela hutné mastné máslo, které je konzistencí a mastnotou dost podobné krémům od MuLondon, dobře se roztírá, rychle taje a jak byly nedávno ty mrazy, tak jsem tím mazala celou rodinu před odchodem směr ven. Koupíte u Beija-Flor Naturals.



Další možnosti mrazuvzdorných krémů nabízí všechny možné krémy v drogériích a lékárnách (sice většinou vodu obsahují, ale zase jsou přímo určené do studeného počasí, tak teď nevím). Hledejte třeba Avene Cold Cream a okolo. Když nevíte, oddělení dětské kosmetiky to jistí, tam určitě najdete nějaký krém do zimního počasí nebo tak nějak se to většinou jmenuje. Loni jsem měla od Alverde... a fakt dobrý. I když!... předloni jsem měla Avene Cold Cream a to bylo asi lepší. A rok před tím jsme doma měly zase Altermed Baby Winter Cream a ten byl možná horší, ale zase se rychleji vstřebával, takže jsem ho mohla normálně používat i pod makeup.


Když už bezvodní krém máte doma, většinou nastane to dilema "co s tím", případně "kdy s tím". Ono totiž na ráno pod makeup to není právě nejpraktičtější záležitost. Mastným krémům dlouho trvá, než se vstřebají, a dávat si makeup na mastný obličej není právě nápad hodný Nobelovky nebo ceny asociace vizážistů. Možnosti tu jsou:
  • Mastný krém bez vody si necháte jenom na večer a ráno šmrcněte nějaký ten obyčejný krém, který vám vyhovuje, ale který pravděpodobně obsahuje nějakou vodu. Což mi pak uniká smysl krému bez vody, protože po večerní očistě většinou už ven do mrazů nechodím.
  • Pokud na ochraně před mrazem trváte, tak mastný krém nanášejte až na kompletní makeup. Zní to trošku jako blbost, ale funguje to. Vezměte malé množství mastného krému do dlaní, dlaně třete o sebe, abyste krém zahřáli. Pokud máte pocit, že krému je až moc, jednu dlaň někam mázněte (já si mažu krk). Mastné ruce pak jen přiložte na obličej, vrchní mastná vrstva na pleti by vás měla proti mrazu dostatečně ochránit. 
  • Na ráno si pořídíte nějaký lepší a více uživatelsky přívětivý cold cream, který se vyznačuje především krátkou dobou vsaku. Vybírejte v lékárnách a oddělení dětské kosmetiky. Večer si vystačíte s čímkoliv, co máte doma. 
  • Ráno si pořádně počkáte, až se ten mastný krém vstřebá. Urychlit to můžete tím, že se přestříknete květinovou nebo minerální vodou ve spreji... krém se vsákne do pleti rychleji, ovšem takto mi trošku uniká ta pointa použití krému bez vody, když na sebe tu vodu stejně nastříkám. Stříkejte se před nebo po nanesení krému, tak nebo tak to vsakování celkem urychlíte.
  • Nebo se prostě s nějakým zimním krémem moc neobtěžujte a mažte se tím, co vám vyhovuje.

Máte doma krém bez vody? Jakýpak? Jak ho používáte? A co si myslíte o té debatě o mrazu, vodě, krémech a hydrataci?

33 komentářů:

  1. Já tomu s tím mrazem a vodou moc nevěřím, ale vlastně mi to může být jedno, já mám svůj jojobový olej a ten se zimy nebojí.

    OdpovědětVymazat
  2. No nevim no...mě nikdy nijak moc krémy do zimy nepomáhaly...teda já jsem žádné zvláštní účinky neviděla ani nepocítila...takže na ně prostě kašlu...a taky mi nedělaj bezvodý krémy zrovna výstavní pleť..ze všech jmenovaných bych brala asi jen ten krystal krásy, kterej chci vyzkoušet..až budu mít cestu kolem šminek, tak zkusím vyžebrat nějakej vzorek..jinak asi nuda šeď...nic mě nebaví..

    OdpovědětVymazat
  3. Já to nehrotím, můj nechám normálně vsáknout a je to :) Tyhle "na zimu" se většinou strašně dlouho vsakují, na to já nemám čas, ani nervy :D Když je nouze, tak na sebe plácnu tenkou vrstvu vazelíny, většinou pak funguje dobře i jako báze pod make-up :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já souhlasím s tou dětskou kosmetikou. Do mrazu se mi osvědčil krém "vítr a zima" od Hipp. Pravda, obsah vody v krémech nezkoumám. A taky jsem teď nově vyzkoušela multifunkční olej od Nuxe, taky se mi do zimy osvědčil:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukla jsem na ten krém od Hippu a na prvním místě voda :), jinak já po zkoušení všech možných krému, teď používám nivea baby hydratační krém. Namažu s ním co potřebuji a jsem spokojená :)

      Vymazat
    2. a tak je to sice zvláštní, ale většina těch krémů vodu obsahuje. voda je i v cold cream od avene, i když pravda... ropy tam je víc.

      Vymazat
  5. Jo a na ten krém v plechovce Steamcream se chystám. Už jsem u něj četla u Kristýny Doležalové.

    OdpovědětVymazat
  6. Zima a mrazy jsou tady už víc než měsíc ne? :-D .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a... ??? nějak jsem nepochopila, co z toho vyplývá.

      Vymazat
    2. Že nejseš aktuální a chudák anonym kvůli tobě už měsíc omrzá a neví, proč... A ty se takhle nezodpovědně vykašleš na to, abys mu poradila už začátkem zimy. Jako fakt, polepši se, jo...

      Vymazat
    3. aha. tak to se potom omlouvám.

      (ale stejně... však zatím bylo docela teplo, kromě toho jednoho týdne mrazů, až takové škody jsem snad nenadělala)

      Vymazat
    4. Není to spíš reakce na tu první větu?

      Jinak mi přijdou krémy bez vody v našich podmínkách zbytečné. Ale mám mastnější pleť a dostatečnou ochranou tukovou vrstvu, takže se moje pleť o sebe dovede postarat víceméně sama.

      Vymazat
    5. no vidíš, to je možné. asi jen mně přijde, že ta pravá mrazivá zima tady ještě nebyla...

      Vymazat
  7. děkuji moc za komentáře. vypadá to tedy, že nejsem jediná, kdo na sebe bez okolků patlá krém s vodou i v už měsíc trvajících mrazech!

    OdpovědětVymazat
  8. Znám akorát Steam Cream, který mě láká. Jinak Cold Cream od Avene mám taky moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  9. Používám krém většinou jen na noc a mám to vyřešené. Naštěstí se mi pleť nijak extra nevysušuje a neloupe. Každopádně v pleti samotné i v další kosmetice, co si na obličej patláme, je vody taky dost a pokožka nepraská. :-)

    allthatgems.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já už se ráno musím namazat... ale zajímalo by mě, kde se ta urban legend o mrznutí vody v pleti vzala.

      Vymazat
    2. Když jsem před lety přijela na stáž do Finska uprostřed jejich zimy (přivítala mě teplota -20 °C a zatraceně ledový vítr od moře, který pocitovou teplotu ještě snižoval), tak jsem hned na začátku dostala informační letáček "jak se rychle aklimatizovat a užít si pobyt ve Finsku" a jednou z prvních informací v brožuře bylo kromě "jak se dobře a přiměřeně oblékat do finských mrazů" také "nikdy nepoužívejte v těchto mrazech hydratační krémy". A osobně jsem se přesvědčila na vlastní kůži o tom, že to není zbytečné varování. Nehledě na to, že jsem také potkala několik slečen, které tuhle informaci podcenily a doplatily na to.
      Kromě toho i v příručkách o přežití pro polárníky bývá uvedeno, že není bezpečné chodit ven s mokrým obličejem a používat hydratační krémy.
      Takže bych to nepovažovala za takovou záhadu, jak se ta informace dostala mezi lidi v široké šíři.

      Vymazat
    3. tak třeba u -20 bych pochopila, že nějaký ten mastný hutný krém bude nutností. a že fakt může nos omrznout a podobně. ale tady? v praze? nebo i tady na vysočině? kde v posledních letech byly teploty -10 spíš výjimkou? mi to přijde jako nadbytečnost.

      Vymazat
  10. Přesně tohle pořád řeším, protože moje pleť nepotřebuje domašťovat (když ji mastím, odmění se mi šíleným akné, i když typově mastnou pleť nemám, a k tomu se mi začne loupat), ale hydratovat a zase znovu hydratovat. V létě je to jednoduché, ale jak to udělat v zimě, na to jsem ještě nepřišla. Takže střídám to, že si mažu olej na navlhčený obličej, nebo když nemrzne, tak normální hydratační krém, a nebo na to kašlu, namažu se pořádně večer a ráno se nemažu už ničím. Úplně bez vody se neobejdu, naopak mi dělá dobře, když vynechávám ty mastné krémy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klidně se ráno namaž normálně hydratačním krémem s vodou. já to tak taky dělám a ještě jsem si žádného poškození pleti z mrazu nevšimla. případně se těsně před odchodem ven přimáznu něčím mastnějším.

      Vymazat
  11. Nejsem žádný vědátor nebo tak, ale těm tvrzením, že v zimě krém bez vody, protože voda pak zmrzne a škodí to pokožce, se mi nezdá. Přece jen, jak sama zmiňuješ, krém se vstřebá. Teplota těla je kolem těch 36°, tím pádem vsáklý krém se ohřeje na stejnou teplotu. A jak může něco, co má 36° zmrznout?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no právě, i když možná v mrazu bude teplota na povrchu kůže nižší (tedy dost hádám), podle mě to pod bodem mrazu fakt není. takže jak by mohlo něco zmrznout!

      Vymazat
  12. Já na to taky kašlu, když jsou fakt jo mrazy, tak se pro lepší pocit napatlu bambuckým máslem. Děti mažu avene. Ale protože mám děsně dehydrovanou pleť, tak si prostě nemůžu dovolit jen másla nebo oleje, ať to mažu na jak chci vlhkou kůži, pořád mě to vysušuje a vzhledem k tomu, že vysušuje i mráz, tak to pak dohromady taky není nic moc...

    OdpovědětVymazat
  13. Já moc neřeším, zda krém obsahuje vodu nebo ne... Hlavně musím mít něco pořádně hutného. Steam Cream mi na zimu nestačí (na léto je to ale můj nejoblíbenější krém, mám doma nasbíraných už asi deset různých plechovek :D), růžový MuLondon používám večer, protože ráno nemám čas čekat, než se vsákne, ráno používám růžovou lecidermu od Hádka, který vodu obsahuje, ale obličeji to v letošních mrazech-nemrazech zatím nijak nevadilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak steamcream mám doma kvůli tobě, že ano. ale děkuji, protože sice to je lehký krém, podle mě ničím až tak moc výjimečný není, ale skvěle voní... a navíc ta plechovka! taky si sbírám!

      Vymazat
  14. to s vodou a mrazem je už taková zažitá kosmetická urban legend :D imo to po revoluci někdo napsal do Vlasty a od tý doby se to opakuje každou zimu jako chřipka :D
    jestli někomu na zimu nevyhovuje běžný hydratační krém, tak to není kvůli tomu, že by mu někde mrzla voda, ale prostě proto, že má lehčí konzistenci a zimní počasí si prostě přirozeně žádá něco hutnějšího ... (ale bez vody to být nemusí - já se třeba večer máznu Cicalfate nebo olejem od Decleoru a je to cajk, na den sebou pixlu sádla tahat fakt nemusím)

    btw. mě zaujalo to s tím krémem přes make-up - si nedovedu vůbec představit :D vždyť to musí líčení poškodit ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krém na makeup v pohodě. jen musíš dodržet:
      málo krému, fakt minimálně
      musíš ho pořádně zahřát (třít dlaně o sebe)
      na obličej ho nemažeš, jen přikládáš ty lehce mastné zahřáté dlaně

      nic se nerozmaže, naopak to jakoby oživí makeup (tvářenku) a dodá lehce dewy efekt. ale je pravda, že já se třeba během dne nepřimalovávám ani nepudruji... což by asi moc nefungovalo (dát si makeup - oživit to mastným krémem - a celé to později ještě zapudrovat)

      jo a psali to kdysi v elle (nebo v bazaru?), tak to asi musí být pravda. doporučovali k tomu cold cream od avene, což byl vlastně důvod, proč jsem si ho poprvé koupila! (no jo tenkrát na mě pr v časopisech ještě fungovalo spolehlivě)

      Vymazat
    2. Je to tak, taky to tak dělám. A nejen v zimě, jak mám hodně dehydrovanou pleť, tak se mi stává, že prostě během dne začne pnout, no a přece se nebudu odličovat a mazat... Funguje to s jakýmkoliv krémem, akorát přesně, jak píše trb - ruce jen přiložit, nic nerozmazávat.

      Vymazat
  15. Na nějakou vodu kašlu:D Když fakt jako fest přituhne, sáhnu ráno po krému z Rossmanna do mrazu a větru. Je levný, dobře se vstřebává (hlavně rychle!) a fakt to docela pomáhá (přijde mi, že ten xicht pak nemám tolik ošlehaný tím počasím). Jo a vodu taky obsahuje :D

    OdpovědětVymazat
  16. Žádný takový krém nevlastním a navíc si myslím, že je to blbost. Nepotřebuju něco takovýho ani na horách, natož v Praze, kde mrazy nebyly už x let, naopak teď je tu například skoro jaro.

    OdpovědětVymazat
  17. Téda, já teda tu vodu v krémech až takhle neřeším. Navíc v poslední době na pleť používám v podstatě jenom oleje, které mi vyhovují mnohem víc.
    Ten třetí krém má tak úžasný obal!

    OdpovědětVymazat
  18. Ta žlutý krémy mi připomínají mastičku koním na podlomy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...