pátek 7. prosince 2012

Rena Guest Post: Hydrolát není pleťová voda!

Můj první guest post! Ne že bych z toho tedy plánovala dělat pravidelné záležitosti... i když... že by... kdyby... si Rena chtěla ještě vypsat někdy srdéčko... tak možnosti tu jsou! Možná to nevíte, ale Rena je první člověk, kterého jsem poznala osobně díky tomuto blogu. A víte co... ten první vždycky prostě zůstane tím prvním. A tak se tak nějak máme rády, ehm, i když já jsem asi tou první pro ni nebyla... mám takové podezření... Krom toho my dvě máme společného mnohem víc než kosmetiku, netřeba zacházet do bulvárních detailů. Každopádně si dnešní článek užijte, protože i kdyby za pár dnů nastal ten konec světa, tak Rena je prostě na tyhle přírodní, aromaterapeutické a rostlinné věci fakt odborník!  A jen tak pro megakorektnost svůj názor na květinové vody jsem vyjádřila už někdy před půl rokem.

Pozn: do textu jsem nezasahovala, ale připsala jsem tři poznámky, poznáte je podle toho, že jsou kurzívou a řádně označené.



V rámci zachování objektivity a politické korektnosti a harmonie ve vesmíru (a tady na blogu) jsem se trb vnutila s postem o hydrolátech. Jde hlavně o to, že trb je nemá ráda a já je miluju a to, že se máme rády my dvě, dokazuje, že i takto závažný rozkol v hodnotícím systému, lze překonat vzájemným respektem a porozuměním. Třeba si z toho někteří jedinci vezmou příklad.

Hydroláty totiž provází jedno zásadní nepochopení, které je většinou kořenem jejich následného odsouzení jakožto neužitečného a zbytečného mezikroku. Takže, prosím vás, hydrolát NENÍ pleťová voda. Není to ani tonikum a není to ani něco jako „ovoněná voda“, jak jsem se dočetla na jednom poměrně respektovaném blogu.

Hydrolát je vedlejší produkt z výroby esenciálního oleje. Velká část esenciálních olejů se totiž získává parní destilací, což zjednodušeně vypadá tak, že se část rostliny (nebo celá) vaří ve vodě, pára se odchytí, zchladí a tím pádem opět zkapalní. Vzhledem k tomu, že s párou odejdou ty vonné silice, tak se po zkapalnění objeví dvě složky – olej a voda, tedy esenciální olej a hydrolát. Pokud věříte na přenos informací vodou, tak to tím pádem znamená, že zatímco esenciální olej je vlastně původně jen z některých částí rostliny a jde vlastně jen o silice, tak hydrolát těch informací nese daleko víc a obsahuje bioaktivní složky z celé rostliny nebo její destilované části. Sám hydrolát ale žádné silice neobsahuje a proto voní často úplně jinak než daný esenciální olej.

Tady už jistě každý, kdo si někdy přečetl složení jakékoliv pleťové vody, chápe, že se prostě jedná o zásadně jiné produkty, přestože se v zásadě může místo pleťové vody použít - záleží na tom, co od tohoto kroku čekáte.

Já mám do dnešního dne vyzkoušené tři druhy hydrolátů, protože se trochu bojím moc experimentovat a vybírám si je podle toho, jestli mi je daná rostlina čichově sympatická a jestli mám chuť si ji dávat na pleť. Z toho důvodu se třeba stále neúspěšně odhodlávám vyzkoušet tymián – v jídle ho miluju, ale přijde mi až moc agresivní na to, abych ho chtěla na obličej. Takže zatím zůstávám u trojice růže-levandule-heřmánek.

pozn. trb: tak heřmánkovou vodu jsem nikdy nezkoušela, ale s levandulí a růží nějaké ty zkušenosti mám


Co se týče použití, tak za sebe můžu říct, že to je snad nejuniverzálnější věc z celého mého kosmetického arzenálu. Pokusím se vzpomenout si na všechny případy
  • Místo pleťové vody, pokud chci pleť pouze zklidnit a dodat vlhkost (třeba po použití více vysušujícího čističe)
  • Po pleťové vodě jakoby místo séra
  • Před použitím přírodních krémů a olejů
  • Po použití přírodních krémů a olejů (v obou případech se krém lépe vstřebává)
  • Pro zklidnění po použití pleťové masky
  • Místo nočního krému
  • Pro osvěžení pleti během dne
  • Do vlasů pro oživení
  • Přestříknutí makeupu
  • Míchání s práškovými maskami
A proč bych nemohla, minimálně v některých případech, použít se stejným úspěchem normální nebo termální vodu ve spreji? Pominu fakt, že některé termální vody jsou o dost dražší než hydroláty, protože třeba u Nobilisu je seženete do 200 Kč za 200 ml a to třeba Avene rozhodně nestojí. Takže - voda nic nezklidní a navíc vysuší a nemá žádnou přidanou hodnotu (termální budiž). Takže stříkat na sebe třeba po masce vodu je na nic. Místo nočního krému je vám voda samozřejmě taky na nic. Dejme tomu přes ten makeup, ale pokud máte mastnou pleť nebo T-zónu, tak ta voda má opačný efekt, na chvíli to sice vypadá dobře, ale tím, že pleť vysuší, se pak lesknete o to víc. To se vám s hydrolátem nestane. Do vlasů, budiž, ale pokud máte suché konce a mastné kořínky, tak stříkat si do neumytých vlasů vodu pro oživení mi nepřijde – z vlastní zkušenosti – jako nejlepší nápad.

A teď k tomu, co mám vyzkoušené:

Růže
Asi jediný hydrolát, který fakt voní, ovšem pozor, každý voní jinak, podle použitého druhu růží, kvality a tak. Ale obecně se dá říct, že pokud nemáte k růžím averzi, tak vám bude vonět asi většina. Já vyzkoušela tři značky (Raw Gaia, Purity Vision a Ayuuri Natural). Velké cenové rozpětí, učinky jsem ale zaznamenala podobné. Kromě jemného zklidnění a příjemné vůně mi růže nic moc nedělá, mám ji ráda, ale je to asi tak jako když použijete krém, po kterém máte pleť „normální“ – hydratovanou, klidnou a tak, ale jaksi nic navíc.
pozn. trb: květinová voda růže mi jakože fakt nevoní, alespoň ty dvě, které jsem vyzkoušela (Saloos, Bulgarska Rosa), ovšem averzi k růžím u sebe nepozoruji... zatím.

Levandule
To je moje bylina numero uno, miluju na ní úplně všechno, takže je jasné, že i hydrolát. Který ovšem vůbec nevoní jako levandule, spíš jako seno nebo tak něco. Docela jsem si musela zvykat, ale prostě mojí pleti dělá vážně dobře, vypadá líp, svěžeji, všechno se líp hojí a prostě je tak nějak zdravější. Když ho nemám, fakt mi chybí. Vyzkoušeno mám od Nobilis Tilia.
pozn. trb: potvrzuji, pokud květinovou vodu, tak levanduli, ta alespoň něco dělá... ale stejně mi to přijde dost zbytečný.

Heřmánek
Taky Nobilis. Používám přírodní kosmetiku hodně dlouho, takže si myslím, že snesu dost, ale toto fakt strašně smrdí, já vám ani nebudu psát, co mi to připomíná (ne, hovno to není, to by mi možná vadilo i míň) a fakt jsem vážně uvažovala o tom, že to vyhodim. Ale protože jsem spořivá a heřmánek jako bylinu mám hrozně ráda, tak jsem se překonala a asi po 14 dnech se mi přestalo navalovat. Ale dávala jsem to všude možně, jen aby to bylo už pryč. Účinkem to je někde na pomezí růže a levandule, ale přes ten smrad se nepřenesu a navíc mi přijde (což by bylo i logické, když je to heřmánek), že trochu vysušuje a to já zas až nepotřebuju. Ale doporučuje se i pro nejmenší děti a můj dvouletý syn ho má moc rád, takže každý to asi cítí trochu jinak.

Nechci žádné odpůrce květových vod přesvědčovat k používání, ale měla jsem vnitřní potřebu napravit křivdu, které se hydrolátům děje tím, že bývají označovány jako pleťová voda a tím pádem odsouzeny jako něco naprosto nepoužitelného. Připomíná mi to jednu historku z parfumerie – v tom roce vyšla L’eau par Kenzo, což byla první z těchto „vod“, aspoň pokud vím a rozhodně první na našem trhu. No a informovaná paní prodavačka to dávala očichat jakožto novinku nějakým dvěma zákaznicím. Zákaznicím se ale zdálo, že to nějak moc nevoní a že nic necítí. A paní prodavačka na to : „no, však ona je to voda, se to tak i jmenuje“. A ty divné paní si 50ml vody za 1500 nechtěly koupit nebo co…



25 komentářů:

  1. Bylas první, komu jsem vůbec kdy jen napsala, ačkoliv jsem ho znala jen blogu.Až na tu "komunitu" kolem makeupboxu, které ale vznikla o dost dřív, na ty internetový seznamky moc nejsem, už jsem stará.
    Já jsem k tomu jen zapomněla podotknout, že osobně si zásadně vybírám hydroláty, které jsou úplně čisté a neobsahují alkohol, který se tam často kvůli konzervaci dává (myslím, že právě saloos, melvita...). Ačkoliv proti alkoholu užívanému vnitřně nemám nejmenších námitek, tak v kosmetice ho nerada a hlavně ve věcech, které mají hydratovat. A taky mi to přijde úplně zbytečný, nikdy se mi žádný nezkazil. Sice většinou je mám v lednici a přelívám, ale nejsem v tom moc důsledná, často dojdu k názoru, že už to bylo v lednici dost dlouho na to, aby to vydrželo zbytek života v teple.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je pravda, že ty saloosy alkohol mají, což mi přijde dost nelogické. ale mně to třeba nevadí...

      (a jsem ráda, že jsem tedy taky byla první)

      Vymazat
  2. Já tomu zobecňování hydrolátů rozumím, většinou nesou označení květová voda, dává se to n pleť a šup je z toho pleťová voda. Tím pádem v tom mám konečně jasno. Díky! Levanduli miluju, tak možná v rámci autoevaluace nějaký ten levandulový hydrolát vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, akorát mi přijde, že výrobci a ditributoři se moc nesnaží, aby k tomu zmatení nedocházelo, což osobně moc nechápu. A tu levanduli určitě zkus, jako netvrdím, že to je něco, co by člověk musel mít s sebou na pustým ostrově, ale je fakt moc fajn a pomáhá.

      Vymazat
  3. Mám doma heřmánek, naprosto nejsem schopna jej používat. To není vůně, to je fakt smrad. Naneste na obličej a počkejte, za jak dlouho se vám začne chtít zvracet :-) Myslela jsem, že můj odpor k němu je způsoben současným těhotenstvím, ale jak vidím, vadí i osobám v nepožehnaném stavu. Jinak souhlasím, že levandule je nr. 1. Prune.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by zajímalo, jestli tam smrdí pokaždé, protože třeba levanduli mám opakovaně a z každé sklizně voní trochu jinak, loni to bylo normálně seno a letos je taková hezky kytičková. Tak třeba je heřmánek někdy jiný a taky nevím, jestli třeba různý druhy nevoní jinak...ale zkoušet už to nebudu.

      Vymazat
  4. Skvely clanek.. nalakala si me! Ta od Saloos je ktera? nehodila bys mi sem link z jejich webu? http://www.saloos-shop.cz/

    Dekuji moc za osvetleni tematiky a rozsireni obzoru... hned mam chut to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já saloos nepoužívám kvůli tomu alkoholu, ale je to tady
    http://www.saloos-shop.cz/katalog/4/kvetinove-pletove-vody/?TM=4
    Akorát rozlišují "květinová pleťová voda" a "květinová voda", takže předpokládám, že hydrolát by měla být ta květinová voda. Jako toho alkoholu je tam maličko, takže to asi ničemu nevadí, ale já mám pleť úplně strašně dehydrovanou, takže to nechci pokoušet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky moc, Reni.. no ja mam zase hodne mastnou, takze asi ten alcohol preziju. Fakt diky,tyjo :-)

      Vymazat
    2. Rádo se stalo, tak doufám, že budeš spokojená :-)

      Vymazat
  6. Určite zaujímavý článok. Ja b som chcela skúsiť niečo takéto z mäty na vlasy. Počula som, že potom sa menej mastia.

    Pozývam všetky kočky na moju GIVEAWAY!


    http://oh-thanks-i-am-woman.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, jak moc a jestli by to pomohlo, ale na mastný vlasy je skvěly toto
      http://denjekrasny.blogspot.cz/2011/12/raw-gaia-shikakai-hair-wash.html

      Vymazat
  7. Premna uplna novinka, diky za objasnenie, len som nadobudla taky pocit, ze musim nejaky hydrolat bezodkladne vlastnit ;D

    OdpovědětVymazat
  8. Tak já zatím mám pocit, že to fakt nepotřebuju, ale jsem ráda, že mi konečně někdo osvětlil co to je a k čemu to tak asi je. Fakt ale nechápu, proč tu osvětu nedělají výrobci/prodejci???!

    OdpovědětVymazat
  9. No já hlavně doufám, že mi pak někdo nepřijde nabančit, až - podobně jako trb - zazná, že to je na nic :-) Ale zas myslím, že ten proces výroby poměrně dost ozřejmuje, co od toho člověk může čekat, to je jak homeopatie, pokud člověk nepřipustí, že mu milionkrát naředěnej jed z nějaký kytky pomůže, tak to ani nebude zkoušet, že jo...

    OdpovědětVymazat
  10. Super článek, konečně v tom mám jasno. Možná nějaký hydrolát vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  11. všem moc děkuji za komentáře.

    ... ale stejně si myslím, že květinové vody jsou značně nepotřebné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na protest proti tvému cynismu se jdu postříkat levandulovým hydrolátem a následně parfémem s bachovkama :-P

      Vymazat
  12. Zajímavý článek. Patřím k těm, co mají v těch "vodách" na obličej docela guláš.

    Nechtěla bys sis založit vlastní blog? Se mi líbí jak o čem píšeš.
    Ten quest post o přírodních šamponech byl taky od tebe? Mohla bys sem hodit link? Si nepamatuji, kde jsem to četla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu, jsem ráda, že to někoho baví číst. Jo, ty šampony byly taky ode mě, je to tady
      http://www.day-loves-colours.com/2012/11/guest-post-rena-prirodni-vlasova-pece-i.html
      Já blog právě nechci, neměla bych čas psát pravidelně a sama vím, jak mě štve, když tři týdny furt klikám na nějaký svůj oblíbený blog a ono tam nic není. A naštěstí mám možnost se takhle někam vnutit, když mám potřebu :-)

      Vymazat
  13. Ahoj Reno, taky jsem četla tvůj post u Day. Rozhodně píšeš velice čtivě a uvědoměle. Já vlastním levanduli od Nobilisu a opravdu mi to značně pomohlo zklidnit pleť, pupínky se rychleji hojí, dokonce se mi zdá že mi to sjednotilo barvu...no akorát já tak strašně chci používat pleťové oleje a vždy mám po nich takovou jakoby krupičku - asi alergická reakce - kolem očí a pusy...:-( zkoušela jsem Saloos i Nobilis a stejný výsledek. Dávám dvě-tři kapky a přestříkám levandulí. Netušíš co můžu dělat špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, taky díky za pochvalu. S těma olejema to je těžký - jednak by se to mělo dělat obráceně - napřed natříkat a na ten vlhký obličej dát olej, olej s vodou vytvoří emulzi, která se lépe vstřebá. Ale to tu krupičku způsobit nemůže, to by mohla být buď alergická reakce na něco v tom oleji (ne každý olej je "neškodný", éterické oleje často obsahují potenciálně dost dráždivé složky, které hodně lidí nesnase ani v malém množství, třeba zrovna levandule). Zkus nějaký čistý rostlinný neutrální olej - jojobu, mandlový, klidně i olivový, jestli se to nezlepší. Protože saloos i nobilis ve všech těch kompozicích aromatické oleje mají, takže jeden z nich by za tím mohl být. Nebo zkus nějakou tu směs, co mají pro děti, tam těch potenciálně dráždivých je nejmíň, teď jsem třeba děti mazala Žofií od nobilisu a voní to moc pěkně.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za obsáhlou odpověď. Určitě dám na tvé rady a Žofii koupím. Přinejhorším ho budu používat na děti, takže vyhozené peníze to nebudou. Ještě jednou dík za rady a těším se na další případný guest post;-)

      Vymazat
    3. tak už jste to vlastně vyjasnily beze mě, ale chtěla jsem napsat, že to nejspíš bude reakce na některou složku olejové směsi a že má dekola vyzkoušet nějaký čistý 100% jojobový nebo olivový. a taky nejdřív nastříkat, pak nanášet olej. až to začíná být podezřelé, ale naprosto souhlasím s tím, co napsala rena.

      Vymazat
  14. Bez tých vodičiek neviem fungovať..mám ich v kúpelni..v kabelke..pri posteli. Používam ich tak, ako si aj ty vypísala, jednoducho sú pevnou súčasťou "skrášlovacích procesov". Levandulu mám tiež velmi rada, ale mojou srdcovkou je najmä santalové drevo a medovka :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...