čtvrtek 14. února 2013

Můj život s hennou

Hennou se barvím už snad tři roky, moje historie čítá několik druhů henny od Lush, přes Logonu a Henné Color až po současnou TANF, u které bych ráda zůstala. Prozatím. Recenzi a fotky před a po můžete čekat nejspíše příští týden, dneska si dáme jen menší rekapitulaci, jak vlastně ty moje vlasy vypadají. Jednou z největších výhod barvení se hennou je plastičnost a proměnlivost barvy. Vlasy budou vypadat úplně jinak na sluníčku a úplně jinak, když slunce zajde. Občas jsou moje vlasy až tmavě červené, jindy ukážou spíš svou zlatou stránku. Barva ale nikdy není jednolitá, ukazují se odlesky červené, kaštanové, rezavé, zlaté, hnědé... si vzpomeňte a je to nejspíš tam!

Na následných fotkách jsou moje vlasy v různém světle a různých podobách po asi třech měsících od barvení. Možná to bylo i víc, pamatuji si, že jsem měla v plánu barvit o Vánocích (po dvou měsících), ale nestihla jsem to, pak jsem byla líná, pak jsem byla nemocná... a nakonec jsem to na sebe plácala až začátkem února. Ale tak si alespoň můžete prohlédnout mou barvu vlasů, taky ty šediny a tak... jak vypadají vlasy s hennou.


Kdyby bylo po mém, tak se nebarvím. Kdo by si to kdy pomyslel, ve svých dvaceti jsem vystřídala tolik barev, že už si ani nepamatuji, černá, hnědá, blond, zrzavá, holohlavá... neomezovala jsem se. Teď bych ráda zpátky svou vlastní barvu, ale není to možné, protože jsem strašně šedivá. Je to genetické, stejně jako mi všichni závidí husté vlasy a objem (to mám po dědečkovi z máminy strany), tak já bych se zase ráda obešla bez šedin (to mám od táty a jeho příbuzných, první šedivý vlas mi kamarádka našla a vytrhla v osmnácti a od té doby se to se mnou prostě veze). Vůbec je tak pěkně paradoxní, že jsem spoustu let trávila tím, jak dostat všechny možné barvy na své vlasy a šediny mě vůbec nezajímaly, a teď když bych svou vlastní barvu vlasů ráda poznala blíže, tak kvůli šedinám nemůžu. Nebo můžu, ale zatím nechci. Ovšem plánuji si, že dejme tomu v padesáti se přestanu barvit a svými šedinami se pochlubím... třeba to do té doby přijde do módy!

Stejně je ale nespravedlivé, že zatímco prošedivělí muži získávají sympatie, tak mně každý jenom říká "proboha, ty jsi ale šedivá" "ses už dlouho nebarvila, že?" "tý jo, to jsem nevěděla, že máš tolik šedin" "by to chtělo se zase nabarvit ne!" a tak dále. Možná bych měla založit tažení za svobodu žen a jejich šedin. Jo a ještě víc nespravedlivé mi přijde, že moje máma je přírodní blondýnka a její šediny jsou vidět jenom při důkladném zkoumání z pěti centimentrů.


Henna se zatím celkem blíží mému pojetí přirozené barvy. Není sice všechno až tak růžové, ale má to nesporné výhody. Zakryje moje šediny, záleží tedy na henně, některé to zvládnou stoprocentně, jiné méněprocentně. Nejsou vidět jasné odrosty, sice na vlasech pozorujete to, že kořínky jsou šedivé a konečky barevné, ale ten přesný přechod... ten musíte opravdu hledat, díky tomu můžu intervaly barvení prodlužovat na pár měsíců, první měsíc naprosto v pohodě, druhý měsíc mi začínají být vidět šedé vlasy (ony ty mrchy v tmavých vlasech svítí - zřetelně chápu, jaké jsou výhody blond), třetí měsíc to už nevydržím a jdu na to. Navíc jsou díky henně vlasy zdravé a lesklé, taky jsou objemnější a vůbec je to také fajné.

Nevýhody jsou ovšem nemalé. Henna se vlasů drží. Tu jen tak nepřebarvíte a už vůbec ji nezesvětlíte. Na mých vlasech ještě stále můžete vidět pozůstatky tři čtvrtě roku starého barvení špatně vybraným oranžovým odstínem Henne Color (bohužel). A stejně tak v konečcích vidíte jasně tmavě hnědou dva roky starou Lush Henna Caca. Navíc čím víc barvení, tím víc henny a barva je intenzivnější a barevnější s každým dalším nánosem henny. Jenomže vlasy mezitím rostou, fakt nemám nervy na to, abych se třeba během týdne pětkrát nabarvila, takže moje konečky jsou výrazně jinak barevné než kořínky vlasů. Řešením je barvit jenom odrosty, ale to mě neba, prostě když už se s tou hennou plácám, tak to naplácám na celou délku vlasů, ne... Jinak takové ty nevýhody změny chemické - hennové barvení jako jsou třeba zelené vlasy a tak... tak to jsem nikdy nezažila, ale prý to fakt funguje!


I přes všechny nevýhody se v této chvíli nehodlám vracet k chemickému barvení, výhody u mě jednoznačně převládají. Právě teď se jen zabývám myšlenkou, že vlasy radikálně zkrátím, abych se jednak zbavila těch několikaletých nánosů v konečcích vlasů... a taky by to chtělo už nějakou změnu image zase! Nadále hodlám barvit už jenom hennou TANF, protože mi vyhovuje aplikací a barevnými účinky (které jsou hodně malé), tak nějak doufám, že se díky ní k té svojí přirozené, no dobře skoro přirozené, barvě vlasů nakonec dostanu, jen bez těch šedin bych prosila.

Tak toto jsou víceméně moje vlasy. Bez jakýchkoliv příkras, umyté šampónem a volně usušené. Jen s troškou té henny. A čím se barvíte u vás doma?


24 komentářů:

  1. Zrz, červené nebo kaštanově hnědé odlesky ve vlasech mi nelichtí. Jó kdyby byla nějaká Hena, která dělá neutrální až chladný našedlý odstín, tak bych si dala říct, tam by se mi i nějaký ten šedivý vlas maskoval dobře. Takhle zůstávám věrná chemickému barvení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jooo, tak těch červených odlesků bych se taky ráda zbavila... pracuji na tom a snad se mi to i daří (TANF ash blond), jen se prostě potřebuji zbavit těch červených délek, a pak se uvidí.

      Vymazat
  2. Jo, henna... ja som s nou prestala viac menej len kvoli sedinam, ako tmavovlaske mi totiz uz od takeho 2-3 umytia po hennovani dost svietili (a boli oranzove). No a hennovat kazdy tyzden, na to fakt nemam nervy. Ale inak mi je za hennou trochu luto, kvoli tej kvalite vlasov, ktora bola uzasna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. šediny se mi taky vymývají, ale spíš tak do červeno-světle hnědé, zatím se mi ten efekt líbí, vypadá to trošku jako melír.

      Vymazat
  3. Hennu bych už za nic nevyměnila, miluju tu přirozenost a proměnlivost barvy - ve stínu hnědo-měděná, na sluníčko zářivě rudá s někdy až zlatými odlesky... jen mě taky mrzí, že délky mám po tolika barveních krásně chytnuté a z kořínku se henna vymyje brzo a kolem pěšinky jsem už zase jen myší hnědá...
    Jinak za mě jedině Hennecolor (míchám basríu zářivě rudou a hennecolor bordó), Lush mi na vlasy nechytla vůbec a ještě se špatně vymývala, pro mě jen zbytečně vyhozené peníze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. henne color chytá fakt pěkně, to je pravda. a mnohem víc než lush. ale já jsem zrovna naladěna na vlastní barvu vlasů, proto to tanf, které skoro nebarví. a proto si henne color už ani nekupuji a zatím ani hennu khadi nevyzkouším (ta by měla snad chytat úplně nejvíc).

      Vymazat
    2. Hlásím, že mám na hlavě Khadí! A to sice černou, která je tmavě hnědá. Zkusila jsem to nedávno poprvé(na chemicky barvené vlasy) a chytla skvěle. Víc se rozepisovat nebudu, podrobnosti u mě na blogu, kdyby to někoho zajímalo :)

      Vymazat
    3. zašla jsem se juknout... a vypadá to opravdu krásně!

      Vymazat
  4. O henně pčřemýšlím, ale jak říkáš, trochu se bojím toho, že zvolím špatný odstín a bude průser. Jsem se svojí barvou spokojená, ale do kaštanové hnědé bych nejradši přidala rezavý nádech..

    Nemáš tip?:)

    http://the-honey-cloud.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak třeba henne color, ale vyber si nějaký tmavší odstín, ten světle hnědý nebo tmavý blond (tak nějak) mi chytl oranžově. takže nějakou tmavou hnědou, tu druhou nejtmavší (nejtmavší je černá). ale možná to na tebe bude moc tmavý. na mě byla moc tmavá!

      a nebo pak tanf henna, jestli máš kaštanově hnědé vlasy, tak nějakou tmavší... ale to nemám osobně vyzkoušené.

      a pak ještě lush caca brun, ovšem je možné, že bude taky moc tmavá, ale odlesky dělá fakt parádní!

      Vymazat
  5. Za normálních okolností mám divně popelavě tmavě hnědou, na slunci jdoucí ovšem do rezava. Upřímně tu myší barvu nesnáším a teplé odlesky ve vlasech už teprve ne. Neskromně si myslím, že patřím k něm, kteří si chemicky černou můžou dovolit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vidíš... já bych naopak tu svoji myší barvu ráda měla, jen bez šedin. a pracuji na tom!

      Vymazat
    2. Když ona šisuje do zlatova a to už je vůbec peklo... :-) Jestli tě to potěší, tak při svých genetických předpokladech mám do čtyřicítky hlavu bílou. (No, zatím jsem si sice žádnou šedinu v odrostech nenašla, ale čekám, kdy to přijde...)

      Vymazat
    3. Na slunku mám přesně to, co chceš ty. :-) Takovou teple, hnědavorezavozlatodivnýcosi. :-D Vyměním, chceš? A vlasů na tři hlavy by se mi taky hodilo. ;-)

      Vymazat
    4. no nevím, já bych raději trošku studenější... to co mám u kořínků. a navíc mě se moje tři hlavy vlasů líbí, takže asi nic.

      Vymazat
  6. Prosím tě, kde tu hennu TANF sháníš? Když ji hodím do googlu, vyplivne mi akorát tvé oslavné články :) Docela ráda bych si ji někde (nejlépe na netu) prohlédla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný vlasy! Nechceš vyměnit? Nabízím jemné splihlé, ač zatím bez šedin :D
    A k zeleným vlasům - vážně se toho dá (a celkem v pohodě)dosáhnout, viz já cca 2roky zpátky :D stačí si na odbarvený vlasy naplácat hennu(v mým případě to byla lawsonie, která by měla být bezbarvá, jaké bylo mé překvapení, když jsem ji vymyla z hára a koukal na mě do zrcadla vodníček :D). Naštěstí se to cca za týden vymylo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. alespoň, že se to vymylo. a jinak já mám svoje vlasy vlastně ráda, takže neměním.

      Vymazat
  8. Nic v zlém, možná jsou to blbé fotky, ale mně po henně ty vlasy nijak zvlášt pěkné nebo opečované nepřijdou, spíš všechny skoro stejné, i když jde o barevnost, resp. ta barva bývá často "zvláštní". Jestli tedy kritika není zakázána. Sama mám dojem, že mi v minulosti henna nebo i dražší Logona, vlasy jenom vysušila, ani oleje a nic nepomohlo. A jak se henna jednou nanese, už se s vlasy nic moc dělat nedá, mně už pak nešly ani vyživit, jsem ráda, že jsem se plnohodnotné henny úspěšně zbavila. Zase tak zázračná bylinka to není, myslím, že se hodně přeceňuje. A spíš jde taky o módní vlnu. Jinak pěkný blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak henna vysušuje. záleží na tom tedy jak která, ale některé docela hodně. třeba zrovna ta logona mi vysušila vlasy fakt hodně. stejně tak všude dostupná "henna z dm" - to je fakt zlo.

      vlasy ale vysušené nemám (tanf nevysušuje) a pokud to tak vidíš na fotách, tak blbé fotky asi. navíc nepoužívám kondicionér, možná proto se ti vlasy nezdají dostatečně uhlazené?

      a taky si nemyslím, že je to módní vlna. kolik lidí znáš, kteří se barví hennou? já ve svém okolí ani jednoho! takto si tedy módní vlnu moc nepředstavuji.

      a děkuji.

      Vymazat
  9. Jooo, henna. Nikdy mě nenapadlo, že co značka, to úplně jiný výsledek. Třeba Henne Colro barví pěkně, ale zase obsahuje i pikramát sodný... Khadi je zase moc jemně mletá. A Cosmetika a Five fives mi přijde, že blbě chytají. No asi budu muset kouknout po té Tanf. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si kdysi myslela, že prostě henna je henna a na značce nezáleží. takový omyl. henne color mi barvila až moc a navíc hodně teple. khadi mi vyhovovala, ale je docela drahá. bohužel tanf už se nevyrábí, jinak bych se k ní klidně vrátila. teď barvím už asi dva roky jenom light mountain z iherb.

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...