pondělí 8. září 2014

Doplňky stravy na iHerb

O tento článek mě pár lidí požádalo, ale nemůžu si pomoct, jak to tady sepisuji, tak si tak jako říkám, co to vlastně dělám. Měly byste totiž vědět, že asi doplňky stravy moc neuznávám. Ze tří důvodů:

(1) Nikdy jsem neměla pocit, že mi chybí cokoliv a tak nějak jsem neměla důvod cokoliv si z vlastní iniciativy kupovat. No a navíc protože jsem kdysi pracovala pro distributora léků, tak třeba takové GS cokoliv považuji za lentilky pro děti a vím, že cena těchto doplňků absolutně neodpovídá výrobním nákladům. A tak si dám raději asi třeba citron do čaje... než každý den polykat pilulku céčka.

(2) Jak jsem pracovala pro distributora léků, tak jsem měla celkem možnost tyhle doplňky i vyzkoušet (nojo to jsou ty zaměstnanecké slevy a tak)... a nic na mě tedy jakože vliv moc nemělo. Navíc i když mi občas předepíše něco doktorka, většinou nějaké minerály, třeba železo naposledy, nebo jak mě léčili na epilepsii a nádor mozku (si nebyli jistí, co to vlastně je, tak to vzali raději dohromady), tak mi předepsali magnésium... no a nevím, mi přišlo, že to nic nedělalo a přitom to údajně mělo předcházet bolestem hlavy a migrénám.

(3) A navíc tyhle pilulky zapomínám jíst. I kdyby už náhodou nějaké účinky měly, tak stejně mě ta nutná pravidelnost polykání pilulek spíš otravuje, než cokoliv jiného.


Takže musíme si ujasnit to, že jsem na iHerbu příliš doplňků stravy nikdy moc nekoupila. Taky musím říct, že ta americká posedlost pilulkama zdraví, krásy a nekonečného mládí, kdy balení jsou obrovská, pilulky veliké a můžete je koupit fakt na každém rohu, mi není sympatická. A tak se mi doma za celou dobu mého působení na iHerbu nastřádaly v podstatě jenom 3 různé doplňky v pilulkách.

Třeba zrovna vitamínů na pleť jsem vyzkoušela fakt hodně (abychom to drželi k blogu tématicky). Od různých GS Eladenů, panthenolů, biosilů, B-komplexů a tak. Béčko nebylo špatné, ale stejně jediný, co na mě funguje spolehlivě je rybí tuk. Což je asi tak jediný doplněk stravy, který bych vám na iHerbu fakt doporučila a kupuji ho tam pravidelně od různých značek. Mají velký výběr, hezké ceny a často narazíte na akční balíček s něčím jiným. Ale zase rybí tuk koupíte i normálně v lékárně... takže asi tak.

Speciální mix pro vlasy, kůži a nehty jsem nejspíš dostala v nějakém akčním balíčku s něčím. Sama dobrovolně bych si to asi nekoupila. Ale zase se musím přiznat, že se mi ty růžové pilulky moc líbí. A taky mají docela pěkné balení. Žádných zázračných účinků jsem si nevšimla. Ale ani jsem nebyla schopná to konzumovat pravidelně, takže asi tak.

Koenzym Q10, to si pamatuji, byl za velmi pěknou cenu v double packu s rybím olejem, proto jsem to tenkrát kupovala. Zkoušela jsem ho jíst a něco na tom je. Tedy jeho účinek na srdce a tak všechno, co slibuje, moc neposoudím, ale opravdu dodává energii. A mně dodával energii až tak moc, že jsem najednou přestala v noci spát... což nebylo až tak dobré. Jsem usínala třeba ve dvě v noci a pak se budila v šest ráno... no a tak jsem ho přestala jíst. Teď si koenzym občas namažu na pleť, stačí píchnout pilulku a dostat z toho tekutinu nebo spíš krém ven... ale opět nějaké zázračné účinky až tak nepozoruji, což je ale způsobené tím, že si to dávám spíš když si vzpomenu, tedy skoro nikdy, a skoro vůbec se přitom nepozoruji, jestli to něco dělá nebo ne. Každopádně na pleti je to hodně příjemný... jo a mám ráda tu vůni. Teď úplně lituji, že jsem to neprozkoumala víc... takže možná někdy pokračování příště?




Tak co? Nakupujete a věříte účinkům doplňků stravy?

12 komentářů:

  1. Já nějaké užívám, hlavně proto, že mám podle mě nedostatek úplně všeho :D. Užívám kalcium, rybí olej, vitamin D a L-carnitin. Měla bych ale nasadit i nějakej multiminerál a multivitamin, protože mi připadá, že v sobě nemám vůbec nic zdravýho, ve stravě do sebe nic nedostanu takže nezbývá, než pilule...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo... tak ty jsi zas ale opačný extrém a navíc doktor. takže vlastně v pohodě.

      Vymazat
  2. No po debatě s kamarádkou, která pracuje také pro jednu hoooodně známou doplňkáckou značku jsem došla ke stejnému názoru jako ty. Nekupuji, nepodporuji, neuznávám, nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat
  3. Jediný čemu věřím a co mi funguje je beta karoten. Ten začínám brát na jaře, než začne svítit sluníčko, protože jinak se mi dělá taková drobná vyrážka. Taky bych místo toho mohla jíst denně kvanta mrkve, ale... Tak tyhle prostě fungujou. A cokoliv ostatního z toho mála co jsem zkusila zatím nemělo žádný pozorovatelný efekt. Možná tak jako placebo. I když... kdo ví, jestli tak nefunguje i ten betakaroten. Ale ten ne. Protože po té kůře trošku zežloutnu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. beta karoten jsem občas taky jedla... ale přišlo mi, že jsem se opalovala pořád stejně, opalování mi pořád stejně vydrželo... tak jsem toho nechala. ale občas mám nutkání si před létem nějaký pořídit a pak pravidelně jíst, to zase jo.

      Vymazat
  4. Rakytníkový olej, konopný a lněný semínka. Akorát nevím, jestli se to počítá. Pilulím nevěřím, maximálně takovým, co je to jen nějaká slisovaná bylina, aby to bylo víc user friendly jako třeba chlorella. Ale zrovna těm žabím jedům jsem zrovna nepropadla, občas snesu matcha tea, ale z ječmene se mi chce blít. Já si myslím, že to nemá cenu. To je stejný jak s pohybem, tyhle věci mají být součástí normálního života/stravy, ne polykat tablety a chodit běhat někam na pás. Ale ty různý semínka mám ráda, baví mě to. A taky se mi líbí různý superfoods, teď zrovna jedu v amalaki (jo, to je amla, co je na vlasy), kupuju si sušený a hrozně mi to chutná, kombinace se zázvorem nebo s černým kmínem je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a tak semínka taky jím, většinou proto, že mi to chutná. superfoods nevím, spíš jak co... když mi to chutná, tak klidně, ale třeba čistý kokosový olej do sebe fakt cpát nebudu jen pro to, že je to prý superfood.

      Vymazat
  5. Koenzym na me taky vzdycky fungoval, pripadala jsem si o dost cilejsi;) a placebo to spis nebylo, jelikoz ja puvodne ani moc nevedela, co to ma delat, dostala jsem ho, že je to dobry, a dal nepatrala;) a delalo to tohle no;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. týjo přesně. já to taky nevěděla, až pak když jsem pátrala po tom, co vlastně koenzym všechno umí, tak mi to docvalo. no prostě to funguje no.

      Vymazat
  6. Koukala jsem se a iherb v česku nefunguje a má strašně drahé poštovné. Raději jsem si proto přes https://www.jml-zlin.cz/cs/akce-special objednala české doplňky stravy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...