neděle 1. května 2016

Cliché v kosmetice, kterým ve vyhýbám

Už chvilku nad tím uvažuji. Jsou tak nějak fráze, co mě ať už v recenzích nebo přímo na výrobku tak nějak iritují. Tak si dáme tak nějak zamyšlení...


Bez...
Formulováno bez...
Neobsahuje...
... free

Za tečky si dosaďte libovolné. Sulfáty, silikony, minerální olej, parabeny, barviva, parfemace, živočišné složky... no prostě výrobci si meze nekladou. Občas mi to přijde trošku smutné. Proč má přírodní kosmetika tak velkou tendenci sama sebe definovat tím, co neobsahuje? A proč spotřebitelům více záleží na tom, co kosmetika neobsahuje? Nemělo by jim záležet spíš na tom, co v kosmetice najdeme? Na tom, co na sebe opravdu dají? Proč je tak důležité věnovat pozornost tomu, co tam není? K čemu je to free označení?

Zároveň jakékoliv prohlášení o tom, co výrobek neobsahuje, je tak nějak varováním. Často se tak snaží výrobci skrýt všechno to, co výrobek naopak obsahuje. Třeba si vezměme označení vegan. Tedy že neobsahuje živočišné složky. Takže si to klidně může být chemický koktejl, ale vegan, protože cokoliv z ropy samozřejmě není ze zvířátka (nebo tedy vlastně je, ale dneska se to tak už nepočítá). Stejně tak, že výrobek neobsahuje silikony a minerální olej. Aha, takže místo toho tam narvali hrnec glycerinu, který když to tak vezmeme, je sice rostlinný, ale má na tu pleť dost podobné účinky jako ty proklínané silikony.

Takže jakémukoliv tomuto označení se snažím vyhnout. Pokud už nakupuji v drogérii, tak nápadný nápis, co výrobek neobsahuje, je pro mě velkou červenou, abych si zkontrolovala složení, co to obsahuje. Bohužel i indies značky mají často tendence se takto označovat. Free from the nasty things. Což mě tedy dost irituje, hlavně z toho hlediska, že prostě proč... proč se marketují takto negativně? Proč raději nevyzdvihnou to pozitivní, tedy to, co tam je a co to umí? A co to vlastně znamená, když vám někdo pochválí, že tento krém je bez parabenů?




Hladká a jemná pleť

Zatímco "free from" se týká hlavně výrobců, tak hladká pleť je taková mantra a cíl všech možných recenzí. V tomhle výrobci jedou míň. Takže co mi na tom vadí. Hladká pleť je fajn. Hladkou a jemnou pleť by chtěl mít kde kdo. Mým problémem je ale to, že hladká pleť většinou spíš něco maskuje. Hladkou pleť máte po silikonech, po glycerinu, po vazelíně... a proto je pro mě přehnaně hladká pleť opět varováním. Nejspíš je v té kosmetice něco, co pleť intenzivně vyhlazuje. A je hodně možné, že to něco nejen vyhladí pleť, ale zaleze mi i do pórů a ucpe je. A to já nerada. Takže pokaždé, když v takové suprčupr recenzi narazím na "a po tom krému mám pleť tak hladkou"... no nevidím v tom nic moc pozitivního.

Jako další problém s hladkou pletí bych viděla to, že možná jo... možná není pleť jen silikonově vyhlazená. Jsou peelingy a masky, které opravdu vyhladí tím, že odstraní suchou pleť na povrchu. A takové jsou hodně fajn. Problémem v takovém případě ale může být, že hladkost a jemnost vlastně problémy jen krátkodobě schovává. Jo můžete mít brutálně akné a k tomu na dotek jemnou a hladkou pleť. Po peelingu a pořádném vydrbání. Ta jemnost toho skryje hodně. A druhý den se to zase všechno ukáže a možná přijde i kouzelník.

A tak kdykoliv se v jakémkoliv textu dočtu, že právě toto dělá úžasně jemnou pleť... no viděla bych v tom spíš varování než důvod ke koupi. Krém, co dělá hladkou pleť, doma nechci. Složením to nejspíš nebude žádné posvícení. Navíc je hladkost tak nějak velmi krátkodobá vlastnost, bych byla raději, aby moje kosmetika a péče o pleť měla spíš účinky dlouhodobé.


Tak to bylo dneska jen tak na okraj. Ale možná to máte jinak?

8 komentářů:

  1. Je pravdu, že doteraz som sa pri výrobkoch free from... naozaj nezamyslela nad druhou stranou, čo ti teda obsahuje. Väčšinou si aj tak pozriem zloženie a keď sa mi páči, beriem ho. Ale dobrý článok na zamyslenie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za komentář. já už jsem úplně paranoidní a čtu si složení u všeho.

      Vymazat
  2. Super clanek :) Zamyslela jsem se nad tim a mas recht :)

    OdpovědětVymazat
  3. Něco na tom bude, těžko něco definovat podle toho, co to nemá, že. :) (A bezhlavého rytíře nepoznáš podle toho, že nemá hlavu... :D)
    Je pravda, že k pohledu "a co to tedy obsahuje" už taky pomaličku přecházím (ten proklatý glycerín!), tak se třeba inspiruju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jej to s tím bezhlavým rytířem je super, takže vlastně vůbec nemám pravdu. a může za to glycerin!

      Vymazat
  4. Máš pravdu, ale přiznám se, že třeba u drogerkových šamponu označení silicon free (pokud je k tomu ještě sulfáty a parabeny free tím líp) vítám. Na šampony nejsem moc náročná, prostě chci, aby to mylo a neobsahovalo silicony, takže velký nápis na přední straně mi ušetří pročítání ingrediencí na spoustě lahviček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak u šamponů mi to asi taky až tak nevadí, i když tedy i tam bych si asi složení přečetla, abych věděla, jaký to má sulfáty. což sulfáty mi vůbec nevadí, takže absolutně nechápu, k čemu potřebuji vědět, jaký tam jsou... asi ta paranoia.

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře!

Nestyďte se a řekněte mi cokoliv, pochvalte nebo zkritizujte, na tom až tak ani nezáleží. Pokud ovšem toužíte jen zveřejnit odkaz na svůj blog, raději s tím jděte... někam jinam, veškeré komentáře s odkazy, pokud ty odkazy nejsou k věci, budou smazány.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...